Την ώρα που χαλαρώνουν αργά αλλά σταθερά τα περιοριστικά μέτρα, ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι «ίσως ο κορωνοϊός να μην εξαφανιστεί ποτέ». Η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας εντείνεται. «Το ίδιο συνέβη και με τον ιό HIV ή και με άλλους ιούς», συνεχίζει ο Μάικ Ράιν: «Υπάρχουν όμως πλέον φάρμακα, τα οποία διασφαλίζουν μια “συνύπαρξη” με τον ιό. Ελάχιστοι ιοί έχουν εξαφανιστεί εντελώς, όπως συνέβη με την ευλογιά».
Ο Νίκος Σύψας προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξει νέο κύμα της πανδημίας «ανά πάσα στιγμή» και έφερε ως παράδειγμα τη Γερμανία, όπου σε κάποιες περιοχές η παραβίαση των κανόνων έφερε ξαφνικά 150 κρούσματα σε μία ημέρα. «Ο ιός εάν βρεθεί σε μια κλειστή περιοχή, όπως σε έναν συνωστισμό, μπορεί να μεταδοθεί σαν πυρκαγιά, δηλαδή ο ένας άνθρωπος να μην μολύνει δύο ή τρεις να μολύνει δέκα ή εκατό κι αυτοί άλλους εκατό», τόνισε ο κ. Σύψας και επανέλαβε ότι απαιτείται να μην υπάρξει εφησυχασμός και να τηρείται ο κανόνας των αποστάσεων.
‘Οπως είναι φυσικό, τα νοσοκομεία της Ευρώπης, προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο κύμα δίνοτας εντατικά μαθήματα για τον τρόπο διαχείρισης ασθενών με COVID-19 κι αναζητώντας τρόπους επανεκπαίδευσης του προσωπικού για την αποφυγή έλλειψης εργαζομένων.
«Χρειαζόμαστε στρατό υγειονομικής περίθαλψης», δηλώνει στο Reuters ο Μαουρίτσιο Τσεκόνι, εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Εντατικής Ιατρικής (ESICM), ο οποίος συγκεντρώνει γιατρούς από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε θαλάμους με βαριά άρρωστους ασθενείς.
«Εάν υπάρξει ένα άλλο μεγάλο κύμα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να αναπτύξουμε γιατρούς και νοσοκόμες από γειτονικές περιοχές εντός της Ιταλίας. Αυτό δεν συνέβη πολύ στο πρώτο κύμα», δηλώνει.
Πολλές χώρες πιάστηκαν απροετοίμαστες από την πανδημία COVID-19 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, και επιμόρφωσαν βιαστικά τους γιατρούς για να εργαστούν με ασθενείς σε σοβαρή κατάσταση και να αντικαταστήσουν εκείνους που αρρώστησαν. Ορισμένοι, «επιστράτευσαν» φοιτητές ιατρικής και συνταξιούχους γιατρούς για να βοηθήσουν τους θαλάμους εντατικής θεραπείας καθώς το προσωπικό του νοσοκομείου δεν επαρκούσε σε καμία περίπτωση και κάποιοι έχτισαν νέα νοσοκομεία.
Το πείραμα μετακίνησης γιατρών από άλλες χώρες απέτυχε να συγκεντρώσει μεγάλη υποστήριξη και ο Τσεκόνι είπε ότι η μετακίνηση γιατρών από τη μια χώρα στην άλλη «πρέπει να είναι μια επιλογή αλλά όχι η πρώτη επιλογή», καθώς τα γλωσσικά εμπόδια μπορεί να τους κάνουν λιγότερο αποτελεσματικούς.