Μείνετε θετικοί ακόμη και σε δύσκολους καιρούς.

Το να λέμε ότι ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς εκτός από κλισέ είναι και υποτίμηση της πραγματικότητας. Τους τελευταίους μήνες η πανδημία έχει τραγικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, στην οικονομία, στη δουλειά μας, στην κοινωνική μας ζωή, σε όλη μας την καθημερινότητα. Η κατάσταση προκαλεί συνεχές άγχος και αγωνία για το μέλλον.

Κοιτώντας πίσω τη ζωή μας, συνήθως είναι οι δυσκολίες αυτές που μας έκαναν να εξελιχθούμε και να προχωρήσουμε. Βέβαια όταν είμαστε μέσα στο πρόβλημα, κανείς μας δεν μπορεί να σκεφτεί έτσι. Υπάρχουν όμως καλές πρακτικές για να διατηρήσουμε τη ψυχολογία μας όσο πιο θετική γίνεται μέσα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Κάποτε η θετική ψυχολογία επικεντρωνόταν στο να κυνηγάμε εμπειρίες που μας έκαναν χαρούμενους. Σταδιακά όμως οι ψυχολόγοι κατάλαβαν ότι αυτού του είδους οι χαρές είναι καλές πλην όμως φευγαλέες και δεν έχουν ένα πιο μόνιμο αποτέλεσμα στη ψυχολογία μας. Έτσι η σκέψη οδηγήθηκε στην καλλιέργεια της ικανοποίησης και του ευ ζην που προέρχεται από ένα μεγάλο εύρος εμπειριών, κακών και καλών. Αντιθέτως από αυτό που πιστεύουμε, η προσπάθεια να αποφύγουμε συναισθήματα λύπης και πόνου, επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική μας κατάσταση.

Η θετική ψυχολογία δεν είναι η άρνηση των δύσκολων συναισθημάτων. Είναι το να αισθανόμαστε ανοιχτοί στο εδώ και τώρα αλλά και να αναγνωρίζουμε ότι καλό συμβαίνει στη ζωή μας.

Αν υιοθετήσουμε τη συνήθεια να βλέπουμε και να εκτιμάμε τα καλά που έχουμε, η ψυχολογία μας θα ανέβει σημαντικά παρόλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε. Υπάρχουν κάποιες καλές πρακτικές που μας βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και που φυσικά δεν μηδενίζουν τα προβλήματα όμως βοηθούν να τα ξεπερνάμε λιγότερο επώδυνα.

Γίνετε πιο ενσυνείδητοι

Ενσυνειδητότητα είναι η πρακτική να επικεντρώνετε την προσοχή σας στο παρόν και να το αποδέχεστε χωρίς κριτική. Το να μάθετε να ζείτε στο παρόν έχει ανεκτίμητη αξία ειδικά όταν το μέλλον είναι αβέβαιο. Άτομα που ανέπτυξαν σοβαρά αυτή την ικανότητα είχαν σημαντικά οφέλη τόσο στη ψυχική τους όσο και στη σωματική τους υγεία. Μία καλή αρχή είναι να παρακολουθήσετε τα δωρεάν «μαθήματα» του Dr. Siegel, στο www.mindfulness-solution.com.

Δείξτε γενναιοδωρία και καλοσύνη

Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν πως άτομα που ασχολούνται με τον εθελοντισμό, έχουν πολύ καλύτερη ψυχολογία. Η χαρά που αντλούν από δραστηριότητες που στοχεύουν στο κοινό καλό, είναι σημαντική. Κάντε ένα απλό πείραμα. Ένα απόγευμα που δεν θα έχετε κάποια υποχρέωση, παίξτε κορόνα-γράμματα αν θα κάνετε κάτι για εσάς ή θα προσφέρετε εθελοντική εργασία κάπου που υπάρχει ανάγκη. Δείτε πόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει η ψυχική σας ευφορία όταν έχετε βοηθήσει κάποιον σε ανάγκη.

Εξασκείστε την ευγνωμοσύνη σας

Με την ευγνωμοσύνη αναγνωρίζετε τα καλά που έχετε στη ζωή, υλικά και μη. Μπορείτε να το εφαρμόσετε και στο παρελθόν φέρνοντας για παράδειγμα στο μυαλό σας ευχάριστες αναμνήσεις από την παιδική σας ηλικία. Αλλά και τα όποια καλά σας συμβαίνουν τώρα, εκτιμήστε τα και μην τα θεωρείτε δεδομένα. Σκεφτείτε και το μέλλον, με ελπίδα. Ο εγκέφαλος μας είναι προγραμματισμένος να συγκρατεί και να θυμάται όλα τα κακά. Κρατώντας όμως ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης, σας βοηθάει να μην ξεχνάτε όλα αυτά τα καλά πράγματα που έχουν συμβεί στη ζωή σας. Μην ξεχνάτε ότι είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πια πως ο βαθμός ευγνωμοσύνης που δείχνουμε είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που συμβάλλουν στη γενική μας ευτυχία.

 

https://kidshub.gr/%cf%84%ce%bf%ce%be%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%cf%81%cf%86%ce%b9%ce%ac/

 

Διαβάστε ακόμη

Η παιδική ταινία “Σκυλάκια στην Όπερα” στους κινηματογράφους
Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ
Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που εισάγονται στα σχολεία
Δεκάχρονος αποκάλυψε σε έκθεση πως κακοποιείται από τους γονείς του
Η μουσική ηρεμεί το έμβρυο ακόμα και μέσα στην μήτρα

Δείτε ακόμη

Ο Νυχτερινός Ουρανός της Εθνικής Πινακοθήκης
Η “Λίμνη των Κύκνων” στο Παλλάς
Kids Running Team στο ΚΠΙΣΝ
“Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές” στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
“Brick & Ink!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Λέσχη των Παρεξηγημένων” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post