Τα κουνούπια είναι οι πιο ανεπιθύμητοι καλοκαιρινοί επισκέπτες και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλαπλασιάζονται ταχύτατα εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών και της αύξησης της θερμοκρασίας.
Κυκλοφορούν στα φαρμακεία και στα super markets πολλά προιόντα που τα απομακρύνουν. Κάποια είναι πολύ βλαβερά για την υγεία, όπως για παράδειγμα το φιδάκι κι άλλα λιγότερο. Αν όμως θέλετε να προστατευτείτε από τα τσιμήματα με φυσικό τρόπο, υπάρχουν λύσεις.
Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι πολλά φυσικά αντικουνουπικά δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά, κάτι που επιβεβαιώνει και η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG) των ΗΠΑ, οργανισμός που σημειωτέον τάσσεται ανοιχτά και ένθερμα κατά των τοξικών χημικών. Η EWG επισημαίνει πως τα αιθέρια έλαια δεν προλαμβάνουν σε ικανοποιητικό βαθμό τα τσιμπήματα των κουνουπιών και των εντόμων γενικότερα, γι’ αυτό και συνιστά τα συνθετικά ενεργά συστατικά DEET (20-30%), Πικαριδίνη (20%) και IR3535 (20%) ως καλές και σχετικά ασφαλείς επιλογές για τους καταναλωτές.
Προτάσεις για φυσικές λύσεις
Ένα φυσικό συστατικό που φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα και ασφαλές και αποτελεσματικό ενάντια στα κουνούπια αλλά και στα τσιμπούρια, γι’ αυτό και το συνιστά η EWG. Το συστατικό αυτό είναι το εντομοαπωθητικό OLE (oil of lemon eucalyptus). Η ουσία που αντλείται από το OLE και εξασφαλίζει επαρκή προστασία από τα έντομα ονομάζεται PMD και συνιστάται σε συγκέντρωση 30-40%.
Τη σύσταση της EWG υποστηρίζουν και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, καθώς αναφέρουν ότι τα προϊόντα που περιέχουν το OLE «παρουσιάζουν απωθητική δράση επαρκή για να μειώσουν τα τσιμπήματα από κουνούπια».
Η λεβάντα επίσης είναι ένα από τα βότανα με άρωμα που απωθεί τα έντομα. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται στις ντουλάπες για τον σκόρο. Επίσης, σε πολλά αντικουνουπικά θα βρείτε ανάμεσα στα συστατικά αιθέριο έλαιο λεβάντα.
Μπορείτε να φτιάξετε μια αντικουνουπική λοσιόν βάζοντας 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα σε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Επίσης, μπορείτε να φτιάξετε ένα αντικουνουπικό σπρέι χρησιμοποιώντας 15 έως 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, 100 ml αποσταγμένο νερό και μπουκάλι με καπάκι για σπρέι.
Η σιτρονέλα είναι ένα αποτελεσματικό αιθέριο έλαιο στην καταπολέμηση των κουνουπιών. Βάλτε 1 ή 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλα στα ρεσώ κεράκια σας ή διαλύστε αρκετές σταγόνες σε αμυγδαλέλαιο, φτιάχνοντας τη δική σας αντικουνουπική λοσιόν.
Χρησιμοποιείστε αρωματικό λύχνο στους εξωτερικούς χώρους, όπως το μπαλκόνι και η αυλή. Πρόκειται για το δοχείο το οποίο γεμίζουμε με νερό, κάτω από το οποίο υπάρχει μια υποδοχή για ένα κεράκι ρεσό. Ανάλογα με το μέγεθος της βεράντας και τον αριθμό των ατόμων, μπορεί να χρειαστούμε περισσότερους από έναν αρωματικούς λύχνους. Τα αιθέρια έλαια που θα μας φανούν χρήσιμα στην περίπτωση αυτή είναι η σιτρονέλα (10 σταγόνες) και ο βασιλικός (10 σταγόνες), δηλαδή δύο από τα πιο δυνατά εντομοαπωθητικά έλαια. Μόλις τα ρίξουμε στο νερό του λύχνου, ανάβουμε το ρεσό και αφήνουμε το άρωμα να διαχυθεί στον χώρο και να δράσει.
Οι γλάστρες είναι κι αυτές μία λύση. Εκτός από τα αιθέρια έλαια των φυτών, τα ίδια τα φυτά, όπως ο βασιλικός και η λεβάντα, έχουν εντομοαπωθητική δράση. Διόλου τυχαία, παλαιότερα μια γλάστρα με βασιλικό κοσμούσε πάντα τα παράθυρα και τις αυλές των σπιτιών. Εάν θέλουμε, λοιπόν, να ενισχύσουμε την αντικουνουπική «άμυνα» του σπιτιού μας, μπορούμε να βάλουμε στο μπαλκόνι μας φυτά όπως ο βασιλικός, η λεβάντα και το γεράνι.
Επιπλέον, μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα φυσικό αντικουνουπικό με βασιλικό και ξίδι. Αρκεί να πάρουμε λίγα φύλλα βασιλικού (πλατύφυλλου), να τα κοπανήσουμε στο γουδί ώστε να αναδυθεί το άρωμά τους, και στη συνέχεια να ρίξουμε λίγο ξίδι. Βάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ στον χώρο που βρισκόμαστε.