Με τη ζωή να γίνεται όλο και πιο απαιτητική και αγχώδης, το να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα, μοιάζει μονόδρομος. Ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Γίνεται όμως πραγματικά;
O όρος multitasking χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ‘60 για να περιγράψει τη δυνατότητα αυτή που έχουν οι Η/Υ. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος όμως λειτουργεί εντελώς διαφορετικά και η ανθρώπινη προσοχή είναι περιορισμένη. Οι ψυχολόγοι παρομοιάζουν την ανθρώπινη προσοχή με τον προβολέα. Μπορεί να δείχνει μόνο προς μια κατεύθυνση τη φορά. ‘Η με ένα φακό φωτογραφικής μηχανής που μπορεί είτε να κάνει zoom in είτε να κάνει zoom out. Δεν μπορεί να τα κάνει και τα δύο ταυτόχρονα.
Παρόλο που δεχόμαστε ταυτόχρονα τεράστιο όγκο πληροφοριών μέσα από τις αισθήσεις μας, ο εγκέφαλος μας μπορεί να επεξεργαστεί σε συνειδητό επίπεδο ένα μικρό μέρος τους. Ερευνητικές μελέτες σε ανθρώπους που τους έχουν δείξει video με πλούσια δράση αλλά τους έχουν ζητήσει από την αρχή να παρακολουθήσουν κάτι πολύ συγκεκριμένο, στο τέλος δεν έχουν συγκρατήσει καμία άλλη πληροφορία, πλην αυτής που τους ζητήθηκε στην αρχή.
Αυτό δείχνει τη δύναμη της στοχευμένης προσοχής. Ο εγκέφαλος φιλτράρει και απορρίπτει αυτό που θεωρεί άσχετη πληροφορία κι είναι θεαματικό πόσα πράγματα που συμβαίνουν μπροστά μας, πραγματικά δεν τα βλέπουμε.
Αυτό είναι και το πρόβλημα όταν κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Μπορεί η προσοχή μας να επικεντρώνεται σε κάτι και μετά σε κάτι άλλο και μετά πάλι πίσω. Αλλά όταν η προσοχή «υπερφορτωθεί» τότε αρχίζουν και μας διαφεύγουν πληροφορίες με αποτέλεσμα αυτό που κάνουμε να μην γίνεται όπως πρέπει.
Μπορούμε όντως να κάνουμε 2 πράγματα ταυτόχρονα αρκεί να απαιτούν διαφορετικές νοητικές λειτουργίες. Για παράδειγμα μπορούμε να διαβάσουμε ένα βιβλίο και να ακούμε μουσική. Με την ίδια λογική μπορούμε να οδηγούμε και να μιλάμε στο τηλέφωνο, αρκεί να είναι hands-free. Σωστά;
Κι όμως όχι. Ο λόγος είναι ότι όταν κάποιος μας μιλάει στο τηλέφωνο, ο εγκέφαλός μας δημιουργεί εικόνες από αυτά που ακούμε. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί τα ίδια οπτικά ερεθίσματα με αυτά που χρειαζόμαστε όταν οδηγούμε. Κι αυτό βέβαια είναι επικίνδυνο.
Το multitasking λοιπόν, εκτός από εξαντλητικό, μπορεί στην καλύτερη των περιπτώσεων να μην έχει το αποτέλεσμα που θέλουμε και στη χειρότερη να γίνει μέχρι… κι επικίνδυνο. Την επόμενη φορά που θέλετε να κάνετε 10 πράγματα ταυτόχρονα, θυμηθείτε ότι ο εγκέφαλός μας δεν έχει «προγραμματιστεί» να λειτουργεί έτσι.
Αγλαΐα Στεφάνου
https://kidshub.gr/%cf%84%ce%b1-%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ad%cf%87%ce%bf%cf%85%ce%bd-%ce%b2%ce%b9%cf%8e%cf%83%ce%b5%ce%b9-%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%85%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ad/