Αυτός φταίει! Αυτή το ξεκίνησε! Θα δεις τι θα πάθεις!

«Αυτό είναι δικό μου!», «Αυτός με πείραξε πρώτος!», «Θα δεις τι θα πάθεις την επόμενη φορά!». Μία απειλή για  την οικογενειακή γαλήνη κι ακόμη μεγαλύτερη για το… νευρικό σας σύστημα. Με τα σχολεία κλειστά, την οικογένεια περισσότερες ώρες μαζί σε διακοπές ή και στο σπίτι, τα αδέλφια έχουν απεριόριστο χρόνο για… καυγάδες. Φωνές, κλάματα, κατηγόριες και ενίοτε να πέφτει και καμία «ψιλή» μεταξύ τους.

Όμως κι εσείς άνθρωποι είστε και θέλετε να ηρεμήσετε κάποια στιγμή. Λέμε τώρα, κουβέντα να γίνεται! Ακούγεται δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο. Κι όμως υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν.

 

Καθιερώστε μία ρουτίνα δραστηριοτήτων

Τα όρια κι η ρουτίνα είναι το κλειδί για την ηρεμία σας. Μια ιδέα είναι να φτιάξετε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που να υλοποιείται σε διαφορετικά σημεία του σπιτιού. Για παράδειγμα, πείτε ότι εδώ είναι η γωνιά της ζωγραφικής, εκεί είναι η γωνιά διαβάσματος βιβλίων κ.τ.λ.

Στην κάθε γωνιά δεν μπορεί το κάθε παιδί να κάτσει πάνω από 30’. Γιατί βέβαια ξέρετε τι θα συμβεί; Θα θέλουν να είναι όλα ταυτόχρονα στην ίδια γωνιά!

Καθιερώστε κάποια σημεία που συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια για να φάει, να παίξει κάποιο επιτραπέζιο, να δει μία ταινία…

 

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά

Μην ξεχνάτε: όποια συμπεριφορά -καλή ή κακή- τραβάει την προσοχή σας, θα συνεχιστεί.

Επεξηγείστε γιατί είναι καλό κάτι που έκαναν τα παιδιά. Δεν αρκεί ένα μπράβο μόνο του. Πείτε «μπράβο που παίξατε ήρεμα κι ωραία». Χρησιμοποιήστε τις κατάλληλες θετικές λέξεις. Μην πείτε «μπράβο που δεν μαλώσατε».

Συνδυάστε το με σωματική επαφή. Κάντε ένα χάδι, δώστε ένα φιλί ή «κολλήστε το»

 

Βρείτε ένα χειροπιαστό σύστημα επιβράβευσης

Βρείτε τι αρέσει στα παιδιά σας κι επιβραβεύστε τα με αυτό; Αυτοκόλλητα, σφραγίδες ή και πόντους σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Μπορείτε να ρωτήσετε τα ίδια παιδιά τι θέλουν να κερδίζουν. Φυσικά δεν μπορεί το έπαθλο της καλής συμπεριφοράς να είναι τα χρήματα. Θα μπορούσαν όμως να διαλέξουν το φαγητό της επόμενης ημέρας, την ταινία που θα δει όλη η οικογένεια, την πλατεία που θα πάνε για παιχνίδι…

Για να έχει πραγματική αξία αυτό το σύστημα και κυρίως να εχει αποτέλεσμα, πρέπει να είναι ειλικρινές και αξιόπιστο. Κι αυτό εξαρτάται κυρίως από εσάς.

 

Καλλιεργείστε τους δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και συγκρούσεων

Σίγουρα είναι από τα πιο σημαντικά μαθήματα ζωής για τώρα που είναι μικρά αλλά και για αργότερα.

Θέστε ένα στόχο. Αν για παράδειγμα θέλουν και τα 2 παιδιά να παίξουν με την ίδια μπάλα, τότε αυτός πρέπει να είναι ο στόχος.

Ενθαρρύνετε τα να βρουν πιθανές λύσεις για να επιτευχθεί ο συγκεκριμένος στόχος. Ακόμη κι αν κάποιες μοιάζουν μη ρεαλιστικές, αφήστε να το αντιληφθούν μόνα τους. Βάλτε τα να σκεφτούν και να συζητήσουν την πιθανή έκβαση της κάθε λύσης. Ακόμη καλύτερα να βαθμολογήσουν την κάθε λύση σε σχέση με την επίτευξη του στόχου.

Φυσικά ένας τέτοιος χειρισμός προϋποθέτει να έχετε χρόνο αλλά και υπομονή, που πολλές φορές μπορεί να μην έχετε τίποτα από τα δύο. Σε βάθος χρόνου, όμως η προσέγγιση αυτή είναι πολύ πιο αποτελεσματική και παράλληλα εφοδιάζει τα παιδιά και με δεξιότητες ζωής που θα τους φανούν εξαιρετικά χρήσιμες στο μέλλον. Γιατί τώρα η ένταση μπορεί να αφορά απλά μία μπάλα αλλά στο μέλλον θα διακυβεύονται πολύ σοβαρότερα θέματα.

 

Αγλαΐα Στεφάνου

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post