Τι λέει η ετήσια έκθεση για τα ναρκωτικά στη χώρα μας

Η Ετήσια Έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2019 μαζί με την Ελληνική Βιβλιογραφία για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ, παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου, στις 6 Οκτωβρίου 2020. Η εκδήλωση οργανώθηκε από το ΕΠΙΨΥ/ΕΚΤΕΠΝ και από τον Εθνικό Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, Δρα Χρήστο Κουιμτσίδη.

Την επιμέλεια της έκδοσης είχε όπως κάθε χρόνο η κ. Πετρούλα Πρασσά, η οποία πέραν των καθηκόντων της ως Υπεύθυνη για τον Διοικητικό Συντονισμό του ΕΚΤΕΠΝ και αρμόδια για την λειτουργία της Βιβλιοθήκης του ΕΠΙΨΥ είανι και Υπεύθυνη του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΕΚΤΕΠΝ συλλέγοντας και ταξινομώντας το περιεχόμενο και φροντίζοντας για την αισθητική μορφοποίηση του. Επίσης, είναι . Η ευθύνη της έκδοσης ανήκει στη Επιστ. Υπεύθυνη του ΕΚΤΕΠΝ κ. Μανίνα Τερζίδου και φέρει την υπογραφή του Διευθυντή του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ», Ομότιμου Καθηγητή κ. Πατσούρη.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, στον τομέα της νομοθεσίας σημαντικές εξελίξεις αποτέλεσαν το 2018 η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής χρήσης της κάνναβης, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης (ΧΕΧ), καθώς και οι προδιαγραφές για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης θεραπευτικών μονάδων από μη-κρατικούς φορείς.

Το «Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης της κρίσης των χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοολισμού», στο Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Χατζηκώνστα» και η Μονάδα Απεξάρτησης ΔΙΑΠΛΟΥΣ στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας είναι οι δύο νέες εγκεκριμένες θεραπευτικές μονάδες για τα ναρκωτικά που ιδρύθηκαν το 2018.

Στον τομέα της θεραπείας, η πλειονότητα των χρηστών που εισήχθησαν σε θεραπεία δήλωσαν ότι είχαν ιστορικό προηγούμενης θεραπείας. ήταν δηλαδή υπότροποι. Χρειάζεται επομένως να ενισχυθούν τα προγράμματα πρόληψης της υποτροπής και της συνεχιζόμενης φροντίδας.

Σημαντικά μειωμένο εμφανίστηκε το ποσοστό των χρηστών που προσήλθαν σε θεραπεία με κύρια ουσία τα οποιοειδή – κατά 56% την τελευταία πενταετία. Αντίθετα, αιτούμενοι θεραπείας με κύρια ουσία την κάνναβη έχουν αυξηθεί κατά 96% και την κοκαΐνη ή άλλα διεγερτικά κατά 89%.

Από τους 11.395 χρήστες που βρίσκονταν σε θεραπεία στις 116 μονάδες θεραπείας το 2018, η πλειονότητα συνέχιζαν τη θεραπεία από το προηγούμενο έτος (75%). Η πλειονότητα επίσης βρίσκονται στο πρόγραμμα υποκατάστασης (73%).

Μικρός είναι ο αριθμός των κρατουμένων που παρακολουθούν θεραπευτικά προγράμματα – μόλις 524 το 2018, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν ακόμα μικρότερος (332 το 2016 και 436 το 2017).

Οι συνέπειες της έλλειψης παρεμβάσεων δουλειάς στο δρόμο στην επαρχία γίνονται ολοένα και πιο εμφανείς: αυξάνονται σταθερά τα κρούσματα HIV και HCV στους ενέσιμους χρήστες που είναι ενταγμένοι στις εκτός Αττικής μονάδες του προγράμματος υποκατάστασης. Επιπλέον, στον ίδιο πληθυσμό παρατηρούνται υψηλά ποσοστά συμπεριφορών υψηλού κινδύνου.

Ως κατακλείδα θα λέγαμε ότι υπάρχει ανάγκη να εφαρμοστούν οι ισχύοντες νόμοι.

  • Η φαρμακευτική χρήση της κάνναβης νομοθετήθηκε, αλλά τα σχετικά σκευάσματα δεν είναι ακόμα διαθέσιμα στους ασθενείς.
  • Οι ΧΕΧ θεσμοθετήθηκαν, αλλά δεν υπάρχει ακόμα ούτε ένας.
  • Τα άτομα που κατηγορούνται αποκλειστικά για χρήση και τα εξαρτημένα άτομα δεν έχουν θέση στη φυλακή σύμφωνα με τον Ν.4139/13, αλλά αρκετά από τα άτομα αυτά βρίσκονται εκεί.

Η συνοπτική παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ για την Κατάσταση των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών 2019 εκδίδεται σε έντυπη μορφή.  Σε έντυπη μορφή επίσης εκδίδεται και η  Ελληνική Βιβλιογραφία για τα Ναρκωτικά και το Αλκοόλ 2019.  Το πλήρες κείμενο της Έκθεσης και της Βιβλιογραφίας είναι προσβάσιμο από τον αναμορφωμένο δικτυακό τόπο του ΕΚΤΕΠΝ: www.ektepn.gr

 

Διαβάστε ακόμη

Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια
ΕΦΕΤ: Ανάκληση πασίγνωστης μάρκας λαδιού
Η πρώτη τυφλή κούκλα Barbie

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post