Τι σημαίνει το “επίπεδο 4” σε μέτρα

Η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είναι η πρώτη περιφέρεια της χώρας μας που πέρασε από χθες, σε επίπεδο συναγερμού 4, δηλαδή σε επίπεδο αυξημένου κινδύνου.

Η απόφαση αυτή βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών, που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, την συνεχή αυξητική τάση πορείας ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως, χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή της Κοζάνης.

Το αυξημένο ιικό φορτίο που παρατηρείται στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4, όπου προβλέπονται τα εξής:

  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και τους εξωτερικούς χώρους.
  • Αναστέλλονται όλες οι συναθροίσεις σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους.
  • Απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
  • Επίσης, ισχύει η αναστολή λειτουργίας για Δικαστήρια, Εισαγγελίες, υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως κτηματολογικά γραφεία, υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο», για αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια, ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες, για κινηματογραφικές προβολές, για κέντρα διασκέδασης περιλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων,catering και μπαρ, για μουσικές σκηνές και για εστίαση (εξαιρούνται οι υπηρεσίες take away, delivery και drive-through).
  • Επίσης για παιδότοπους, κάθε είδους αγώνες και προπονήσεις (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση),
  • Αναστέλλεται ακόμα η λειτουργία σε γυμναστήρια, σε λιανεμπόριο, σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, σε εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του νόμου 4497/2017, σε συνέδρια και εκθέσεις, σε υπηρεσίες πάρκων, ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων.
  • Επίσης, αναστέλλονται τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά γυρίσματα, ενώ οι πρόβες μπορούν να πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.
  • Αναστέλλονται όλα τα μαθήματα και οι εξετάσεις οδήγησης.

Η λειτουργία των σχολείων και των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών, συνεχίζονται με υποχρεωτική μάσκα παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα θα ισχύει μόνο η τηλεκπαίδευση.

Aνοιχτά παραμένουν σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι εξής επιχειρήσεις: τα πρατήρια καυσίμων, πώλησης καυσόξυλων, τα φαρμακεία, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας, τα συνεργεία οχημάτων και επισκευής ελαστικών, τα καταστήματα υπηρεσιών ηλεκτρονικού, τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον, ταe-shop, καθώς και καταστήματα υπηρεσιών πληρωμής λογαριασμών, ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (ΚΑΔ 4742).

Πρόκειται δηλαδή για όλες τις επιχειρήσεις εκείνες, που παρέμειναν ανοιχτές κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, παραμένουν και τώρα ανοιχτές σε αυτή τη φάση των μέτρων του επιπέδου συναγερμού 4.

Όσον αφορά στους εργαζομένους της περιοχής, απαγορεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος των μέτρων η μετακίνηση επαγγελματιών πωλητών και παραγωγών των λαϊκών αγορών από και προς την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, προς άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας.

Όσοι κατοικούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και εργάζονται σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή μένουν σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα και εργάζονται σε επιχειρήσεις και δημόσιες υπηρεσίες που παραμένουν ανοιχτές στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης, μπορούν να μετακινούνται, οι μεν ιδιωτικοί υπάλληλοι με βεβαίωση του εργοδότη και βεβαίωση από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, οι δε δημόσιοι υπάλληλοι με βεβαίωση της υπηρεσίας τους και μόνο για τις ώρες εργασίας τους.

Eπιτρέπονται τα ταξίδια στο εξωτερικό για λόγους υγείας, σπουδών ή αν κάποιος είναι  μόνιμος κάτοικος εξωτερικού με το σχετικό εισιτήριο. Άτομα που βρίσκονται ως επισκέπτες στην Κοζάνη, μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους άπαξ, με σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει τη μόνιμη κατοικία τους.

 

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post