Ποιος γονιός δεν θέλει το παιδί του να είναι ευγενικό και να έχει καλή συμπεριφορά; Να λέει «ευχαριστώ», «παρακαλώ», να μην μπλέκεται σε καυγάδες στην παιδική χαρά…Να του λένε «μπράβο, τι παιδί έκανες!».
Το μόνο σίγουρο όμως είναι ότι η καλή ανατροφή δεν είναι μία απλή και γρήγορη διαδικασία.
Κι αυτό γιατί όλα τα παιδιά δεν είναι τα ίδια. Οι ιδιοσυγκρασίες τους διαφέρουν πολύ. Για κάποια είναι εύκολο να ακολουθούν κανόνες, για κάποια άλλα μπορεί να είναι από λίγο ως πολύ δύσκολο. Κυρίως όμως αυτό που δυσκολεύει τους γονείς, είναι ότι πρέπει πάντα να είναι σε επιφυλακή για να διορθώσουν μία κακή συμπεριφορά. Και φυσικά το γεγονός ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα αργεί να έρθει.
Ψυχολόγοι και παιδίατροι συνιστούν κάποιες καλές πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μάθουμε στα παιδιά, αυτό που λέμε…καλούς τρόπους.
Ξεκινήστε από νωρίς.
Μπορεί να είναι αστείο, ένα νήπιο να κοπανίσει το διπλανό του για να πάρει ένα παιχνίδι μέσα στο σκάμμα. Όμως για σκεφτείτε να το κάνει συχνά κι εσείς να μην του εξηγείτε ότι είναι λάθος, επειδή είναι μικρό. Πώς θα το σταματήσει μεγαλώνοντας; Γιατί 1 χρόνο μετά, να σκεφτεί ότι είναι όντως κάτι κακό; Όσο πιο νωρίς ξεκινήσετε να του μαθαίνετε τους βασικούς κανόνες της καλής συμπεριφοράς, όπως ότι δεν χτυπάμε, δεν δαγκώνουμε, τόσο πιο γρήγορα θα τα μάθει.
Εδώ υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Είναι σημαντικό να ξέρετε σε ποιο στάδιο ανάπτυξης βρίσκεται το παιδί σας. Ένα νήπιο δεν χτυπάει από κακία. Χτυπάει από θυμό, ή στεναχώρια ή δυσφορία που δεν ξέρει πως να την εκδηλώσει. Ένα δίχρονο επίσης δεν εκδηλώνει τα νεύρα του για να σας πειράξει. Είναι σημαντικό λοιπόν ξεκινώντας από νωρίς να αξιολογήστε τις «προβληματικές» συμπεριφορές και να μάθετε στα παιδιά άλλους τρόπους έκφρασης των αρνητικών συναισθημάτων τους. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας για το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται το παιδί σας και συζητήστε τι είναι ρεαλιστικό να περιμένετε σε επίπεδο συμπεριφοράς.
Να είστε συνεπείς και σταθεροί.
Αν το να πηδάει πάνω στον καναπέ καθημερινά επιτρέπεται, δεν μπορεί ξαφνικά μία μέρα να απαγορεύεται. Όταν έχετε πει «όχι» για κάτι, πρέπει να είναι για πάντα «όχι». Είναι φυσικό κάποιες φορές να είναι κουραστικό για εσάς. Γι αυτό διαλέξτε τις μάχες που θα δώσετε. Η κάθε οικογένεια έχει διαφορετικές ανοχές και όρια στις καταστάσεις. Σκεφτείτε τι είναι πραγματικά σημαντικό για εσάς. Σε κάθε περίπτωση όμως συμπεριφορές που πληγώνουν τον άλλον (σωματικά ή ψυχολογικά) ή που είναι επικίνδυνες δεν πρέπει να επιτρέπονται. Και όλα τα μέρη δεν είναι τα ίδια. Μέσα στα ΜΜΜ πρέπει να καθόμαστε ήσυχοι για παράδειγμα.
Να είστε δίκαιοι.
Επιβραβεύστε το παιδί που για την καλή του συμπεριφορά ή όταν άλλαξε μία προηγούμενη κακή συμπεριφορά. Συνήθως, την καλή συμπεριφορά τη θεωρούμε δεδομένη. Τα μπράβο, όμως, πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικά από τις τιμωρίες.
Δώστε το καλό παράδειγμα.
Δεν μπορεί να περιμένετε από το παιδί σας να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» όταν δεν τα ακούει από εσάς, ποτέ. Να θυμάστε ότι τα παιδιά μαθαίνουν περισσότερα από αυτά που κάνουμε παρά από αυτά που λέμε. Όπως είπε και ο Gandhi, “Be the change you want to see in the world.” Με άλλα λόγια δηλαδή γίνετε το άτομο που θέλετε να γίνει το παιδί σας.
https://kidshub.gr/listing/on_line_activities/%ce%b3%ce%af%ce%bd%ce%b5-%ce%b1%cf%83%cf%84%cf%81%ce%bf%ce%bd%cf%8c%ce%bc%ce%bf%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%80%ce%af%cf%84%ce%b9/