
Μια νέα μελέτη αναφέρει πως ο περιορισμός της ζάχαρης στα παιδικά χρόνια του ανθρώπου μειώνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή.
Συγκεκριμένα η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal (BMJ) αποδίδει στον περιορισμό της ζάχαρης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής — από την εγκυμοσύνη έως τα βρεφικά στάδια — σημαντική προστατευτική δράση απέναντι στις καρδιαγγειακές παθήσεις στην ενήλικη ζωή.
Οι επιστήμονες αξιοποίησαν ως «φυσικό πείραμα» την περίοδο δελτίωσης ζάχαρης στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο (μέχρι το 1953) και ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερα από 63.000 άτομα στη βάση UK Biobank. Η σύγκριση μεταξύ των ομάδων που γεννήθηκαν πριν και μετά το τέλος του περιορισμού έδειξε ότι ο περιορισμός της ζάχαρης σχετίζεται με περισσότερους από 20% μειωμένους κινδύνους για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων — όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια.
Ταυτόχρονα, η έρευνα κατέγραψε σημαντικές μειώσεις στην πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη (−35%) και υπέρτασης (−20%) σε όσους μεγάλωσαν σε εποχή με περιορισμένη ζάχαρη — παράγοντες που συνδέονται άμεσα με καρδιαγγειακά νοσήματα.
Τί αναφέρουν οι ειδικοί
Παρά τα αξιοσημείωτα ευρήματα, οι ερευνητές και ειδικοί υγείας υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης: δεν βασίζεται σε άμεση μέτρηση της πρόσληψης ζάχαρης, αλλά σε ιστορικά δημογραφικά δεδομένα — γεγονός που καθιστά αναγκαία περαιτέρω διερεύνηση των κοινωνικών και διατροφικών παραγόντων της εποχής.
Με βάση τα ευρήματα, η εστίαση σε πολιτικές και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων σακχάρων στα πρώτα χρόνια ζωής εμφανίζεται ως σημαντική επένδυση στην υγεία των παιδιών — και κατ’ επέκταση στην καρδιαγγειακή υγεία τους ως ενήλικες.












