Ο αιμοδότης που έσωσε πάνω από 2,4 εκ. μωρά

Ο αιμοδότης που έσωσε πάνω από 2,4 εκ μωρά, ο Τζέιμς Κρίστοφερ Χάρισον, έφυγε από την ζωή στις 17 Φεβρουαρίου 2025 σε ηλικία 88 ετών.

Ο αιμοδότης γνωστός ως “ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι”, είχε μια μοναδική σύνθεση του πλάσματος του αίματος του το οποίο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία της νόσου Rhesus, σώζοντας περισσότερα από 2,4 εκατομμύρια βρέφη.

Η ιστορία του Χάρισον ξεκίνησε στα 14 του χρόνια, όταν χρειάστηκε επείγουσα επέμβαση και έλαβε 13 μονάδες αίματος. Αυτή η εμπειρία τον ώθησε να γίνει αιμοδότης. Όταν ανακαλύφθηκε ότι το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα, συνεργάστηκε με τους γιατρούς για την ανάπτυξη της ένεσης Anti-D, η οποία προλαμβάνει την ασθένεια Rhesus στα νεογνά .

Ο Χάρισον συνέχισε να δωρίζει αίμα για περισσότερα από 60 χρόνια, πραγματοποιώντας πάνω από 1.000 δωρεές, μέχρι την τελευταία της αιμοδοσίας το 2018 .

Το σπάνιο αντίσωμα στο αίμα του

Το γεγονός ότι το αίμα του περιείχε ένα σπάνιο αντίσωμα απαραίτητο για την παραγωγή ενέσεων Anti-D το ανακάλυψαν οι ειδικοί 10 χρόνια μετά την πρώτη αιμοδοσία. Το 2005 κατέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για το περισσότερο πλάσμα αίματος που δόθηκε, το οποίο διατήρησε μέχρι το 2022, όταν το κατέρριψε ένας άνδρας στις ΗΠΑ. Ο Τζέιμς Χάρισον έλαβε πολλούς επαίνους και το μετάλλιο του Τάγματος της Αυστραλίας για τη μακρόχρονη υποστήριξή του στην Υπηρεσία Αίματος του Αυστραλιανού Ερυθρού Σταυρού και στο πρόγραμμα Anti-D. Μάλιστα, έχει μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες λόγω της ιδιαιτερότητας του αίματός του.

Από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής τους υποστήριζε ότι είναι εκείνες που συναντά μητέρες που τον αναζήτησαν για να τον ευχαριστήσουν. “Το να σώζεις ένα μωρό είναι καλό. Το να σώζεις δύο εκατομμύρια είναι δύσκολο να το καταλάβεις, αλλά αν ισχύει, χαίρομαι που το έκανα”, είχε πει σε συνέντευξή του.

Τι είναι τα εμβόλια Anti-D που παρασκευάζονταν με το σπάνιο αντίσωμα

Τα Anti-D εμβόλια προστατεύουν τα αγέννητα μωρά από μια θανατηφόρα διαταραχή του αίματος, που ονομάζεται αιμολυτική νόσος του εμβρύου και του νεογνού ή HDFN.

Η πάθηση αυτή εμφανίζεται κατά την εγκυμοσύνη όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια της μητέρας είναι ασύμβατα με εκείνα του αναπτυσσόμενου μωρού τους. Το ανοσοποιητικό σύστημα της μητέρας βλέπει τότε τα αιμοσφαίρια του μωρού ως απειλή και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί. Αυτό μπορεί να βλάψει σοβαρά το μωρό, προκαλώντας αναιμία, καρδιακή ανεπάρκεια ή ακόμη και θάνατο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς η Google έσωσε ζωές στους σεισμούς της Βενεζουέλας
Πανελλαδικές: Η ψυχολογία μετά από έναν χαμηλό βαθμό
Έκτακτο Επίδομα Παιδιού: Πληρωμές έως 30 Ιουνίου
Τέλος τα ηλεκτρικά πατίνια για τους κάτω των 17
SNF Nostos Run: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα
Λαγοκέφαλος: Ο χάρτης με τις περιοχές που έχει εμφανιστεί

Δείτε ακόμη

Αστρορομποτική στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης
«Πολυάννα, το παιχνίδι της χαράς» από την Κάρμεν Ρουγγέρη
Το Summer BOOM Village Family Festival επιστρέφει
Καλοκαιρινές δράσεις στον Εθνικό Κήπο
Νέα εργαστήρια για παιδιά στο ΚΠΙΣΝ με θέμα την μεταξοτυπία
Εκπαιδευτικά εργαστήρια animation στο ΚΠΙΣΝ
Share This Post