
Ένα από τα θέματα που αποτυπώνεται στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής είναι η θεσμοθέτηση του “Ανοιχτού Σχολείου“.
Στο σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας τίθεται ως προτεραιότητα η δημιουργία και εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου για την εκπαίδευση όπου εφαρμόζονται οι βασικές αρχές ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος, βιώσιμου, αειφόρου, αποτελεσματικού και στελεχωμένου με αξιολογημένους εκπαιδευτικούς.
Ουσιαστικά η θεσμοθέτηση του “Ανοιχτού Σχολείου” αφορά μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με νέα ωρολόγια προγράμματα, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Το Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής 2025 για το υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:
- Νέα ωρολόγια προγράμματα
- Νέα εκπαιδευτικά προγράμματα
- Θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
- Δημιουργία Τράπεζας Θεμάτων του PISA παρελθόντων ετών και/ή τύπου PISA
- Ίδρυση δύο Πρότυπων Αθλητικών Σχολείων (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις), με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη
- Ανασχεδιασμό ΚΕΔΑΣΥ και ΕΔΥ με δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τα ΚΕΔΑΣΥ και προτυποποιημένων εντύπων
- Ανασχεδιασμό ενταξιακών θεσμών (Τμήμα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη)
Ειδικότερα:
Πρωτοβάθμια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
– Νέο, ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο, προσανατολισμένο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα: Κεντρική θέση στον προγραμματισμό της τριετίας για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και Ειδική Αγωγή έχει το έργο “Νέο, ανοιχτό, συμπεριληπτικό σχολείο, προσανατολισμένο στις δεξιότητες του 21ου αιώνα”
– Δείκτες PISA, ώστε η χώρα να προσεγγίσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ: Στόχος, η διασφάλιση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας ενός συμπεριληπτικού, βιώσιμου, αειφόρου και αποτελεσματικού εκπαιδευτικού συστήματος.
Επιδιώκοντας τη βελτίωση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών στους δείκτες PISA, ώστε η χώρα να προσεγγίσει τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ έως το 2027, έχει υπογραφεί το σχετικό πρόγραμμα συνεργασίας με τον οργανισμό.
– Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία: Για την υλοποίηση της παραπάνω στρατηγικής επιλογής του Υπουργείου, προγραμματίζεται να επεκταθεί περαιτέρω το δίκτυο των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων, ενώ θα συνδυαστεί με την ίδρυση και λειτουργία Αθλητικών Σχολείων και είκοσι δύο (22) Πρότυπων Ωνάσειων σχολείων, καθώς και με τη θεσμοθέτηση της εισαγωγής του προγράμματος ΙΒ (International Baccalaureate) στα Πρότυπα Σχολεία.
– Κέντρα Μελέτης για μαθητές Δημοτικού: Θεσμοθετείται, επίσης, το πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Μελέτης για μαθητες Δημοτικού΄
– Πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»: Έργα βαρύνουσας σημασίας αποτελούν η υλοποίηση του Προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, καθώς και η ψηφιοποίηση του σχολείου (Ψηφιακό φροντιστήριο /αυτόνομες τάξεις/ απλοποίηση διαδικασιών).
– Επαγγελματική Εκπαίδευση: H στρατηγική για την Επαγγελματική Εκπαίδευση, Κατάρτιση και Δια Βίου Μάθηση (ΕΕΚ&ΔΒΜ) 2025-2027 περιλαμβάνει τους στόχους για την ενίσχυση των εκπαιδευτών ενηλίκων, τον εκσυγχρονισμό της μαθητείας, την ανάπτυξη ψηφιακών, ήπιων και πράσινων δεξιοτήτων και την ευρεία συμμετοχή κοινωνικών εταίρων στα σχήματα μαθητείας και στην πρακτική άσκηση.
Επιπλέον, η στρατηγική της επόμενης περιόδου, αποσκοπεί στην προσαρμογή της ΕΕΚ στην αγορά εργασίας, στην ολιστική επικαιροποίηση του μαθησιακού περιεχομένου στην ΕΕΚ & ΔΒΜ, στην ανάδειξη των ευκαιριών σταδιοδρομίας μέσω του επαγγελματικού προσανατολισμού και της παρακολούθησηςτων αποφοίτων, στην στήριξη ευάλωτων ομάδων, στη σύνδεση αριστείας με συμπερίληψη, στην ενίσχυση της ελκυστικότητας της ΕΕΚ, στη διάχυση του κύκλου ποιότητας σε όλες τις δράσεις ΕΕΚ & ΔΒΜ και τέλος, στην ανάδειξη της αξίας της συμμετοχικότητας.
Ανώτατη Εκπαίδευση
Μη Κρατικά Πανεπιστήμια: Ως προς την Ανώτατη Εκπαίδευση, για το 2025 προωθείται η λειτουργία των πρώτων μη κρατικών πανεπιστημίων.
Συμπράξεις: Επιπλέον, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των ελληνικών πανεπιστημίων, ελληνικά πανεπιστήμια σε συνεργασία με ξένα, προχωρούν για πρώτη φορά σε συμπράξεις που οδηγούν στην απόκτηση κοινών ή/και διπλών πτυχίων (joint/dual degrees). Οι πρωτοβουλίες αυτές εισφέρουν στη διαμόρφωση ενός διεθνοποιημένου «Ελεύθερου Πανεπιστημίου», με ενίσχυση της εξωστρέφειας και της διαλειτουργικότητας και με άξονες τη μείωση της φυγής εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό ( brain drain), μετατρέποντας τη χώρα σε πόλο έλξης επιστημόνων (brain gain).
Νέες Φοιτητικές Εστίες: Δρομολογείται η ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ.
Το χρονοδιάγραμμα
Βελτίωση των επιδόσεων των μαθητών στην Pisa
Το Υπουργείο Παιδείας και ο ΟΟΣΑ συνεργάζονται βάσει συγκεκριμένης συμφωνίας για την «Ανασκόπηση της Εκπαιδευτικής Πολιτικής: Βελτίωση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων στην Ελλάδα».
Η μελέτη θα επικεντρωθεί στην αξιολόγηση της απόδοσης του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα, θα παρέχει συμβουλές πολιτικής για τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων και θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις για την υιοθέτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πολιτικών και πρακτικών.
Η πρωτοβουλία αυτή επικεντρώνεται στα μαθησιακά αποτελέσματα και όχι στην απλή μεταφορά γνώσεων, και δίνει σημαντική έμφαση στην καλλιέργεια των δεξιοτήτων των μαθητών, σε πλήρη συμφωνία με τη θεμελιώδη αρχή για την εκπαίδευση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.
Η μεταρρύθμιση αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδόσεων των Ελλήνων μαθητών στους δείκτες του PISA και τη διευκόλυνση της απόκτησης μελλοντικών δεξιοτήτων από τους Έλληνες μαθητές, με στόχο να επιτύχουν τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ έως το 2027.
Ενίσχυση και αναβάθμιση του σχολικού αθλητισμού
Σκοπός είναι η ενίσχυση του σχολικού αθλητισμού με την ανάδειξη των ιδιαίτερων αθλητικών κλίσεων των μαθητών, καθώς και η ευρύτερη καλλιέργειά τους με τη βοήθεια συγκεκριμένων προγραμμάτων άθλησης.
Με τον τρόπο αυτό, θα ενισχυθεί ο ελληνικός αθλητισμός και η αθλητική παιδεία.
Θεσμοθέτηση Ανοιχτού Σχολείου
Με τη θεσμοθέτηση του Ανοιχτού Σχολείου, εφαρμόζονται οι βασικές αρχές ενός συμπεριληπτικού εκπαιδευτικού συστήματος, βιώσιμου, αειφόρου, αποτελεσματικού και στελεχωμένου με αξιολογημένους εκπαιδευτικούς.
Αφορά μεταρρυθμίσεις στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση με νέα ωρολόγια προγράμματα, νέα εκπαιδευτικά προγράμματα, τη θέσπιση του Εθνικού Απολυτηρίου και νέου συστήματος πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Ψηφιακός Μετασχηματισμός της Εκπαίδευσης : Ψηφιακό σχολείο (ψηφιακό φροντιστήριο), αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου, ψηφιακοί πίνακες σε όλα τα σχολεία (RRP)
Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει να υλοποιεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον «Ψηφιακό Μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης».
Στόχος είναι η καθιέρωση ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού προτύπου στη χώρα.
Με το Ψηφιακό Φροντιστήριο, οι μαθητές (και εκπαιδευτικοί) έχουν πρόσβαση σε Σύγχρονη Εκπαίδευση με εκπαιδευτικό που παρέχει διδασκαλία και υποστήριξη, καθώς και σε Ασύγχρονη Εκπαίδευση μέσω μιας Ολοκληρωμένης Πύλης Περιεχομένου με πλήρη κάλυψη της ύλης.
Οι Αυτόνομες τάξεις Γυμνασίου είναι ακόμα μία πρωτοβουλία που ευθυγραμμίζεται με το θεμελιώδες δικαίωμα πρόσβασης στην εκπαίδευση μαθητών απομακρυσμένων περιοχών και υλοποιείται με δια ζώσης διδασκαλία των βασικών μαθημάτων σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία για τα υπόλοιπα μαθήματα.
Η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων υποστηρίζεται μέσω της παροχής σετ ρομποτικής, καθώς και μέσω της εγκατάστασης διαδραστικών πινάκων σε όλα τα σχολεία, από την Ε’ τάξη του Δημοτικού και άνω.
Μελέτη καταγραφής και αντιμετώπισης προβλημάτων σε σχολικά κτίρια- Πρόγραμμα “Μαριέττα Γιαννάκου”
Η Ελληνική Κυβέρνηση επενδύει σε σχολικές υποδομές για να εξασφαλίσει ασφαλείς και σύγχρονες εγκαταστάσεις και αίθουσες διδασκαλίας.
Στην κατεύθυνση αυτή, πρόσφατα ανακοινώθηκε η έναρξη υλοποίησης του νέου προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την αναβάθμιση και ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων σχολικών μονάδων.
Εντός του 2025, από πλευράς Υπουργείου Παιδείας, προγραμματίζεται η συστηματική καταγραφή των προβλημάτων σε σχολικά κτίρια, η επεξεργασία, κοστολόγηση και προτεραιοποίηση των αναγκών για την άμεση έναρξη των εργασιών.
Nέες Φοιτητικές Εστίες (Δυτ. Αττική, Δυτ. Μακεδονία, Κρήτη, Θεσσαλία, Δημοκρίτειο)
Η δράση αποσκοπεί στην επίλυση του προβλήματος στέγασης των φοιτητών. Εξασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό η ισότιμη συμμετοχή των φοιτητών που φοιτούν σε πόλη διαφορετική από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (ή και μόνιμης κατοικίας των κηδεμόνων τους) και σε ΑΕΙ που είτε δεν διαθέτουν φοιτητικές εστίες είτε οι ανάγκες για την κάλυψη στέγασης σε φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων είναι μεγαλύτερες από τη δυνατότητα κάλυψης.
Η δυνατότητα στέγασης στους φοιτητές θα δίνεται λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικοοικονομικά κριτήρια.
Ίδρυση Μη Κρατικών Πανεπιστημίων
Η λειτουργία των παραρτημάτων – Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ) ρυθμίζει τη διασυνοριακή παροχή υπηρεσιών ανώτατης εκπαίδευσης θέτοντας κριτήρια και όρους ποιότητας.
Ειδικότερα, συμβάλλει α) στη διεύρυνση των παρεχόμενων εκπαιδευτικών ευκαιριών στη χώρα μας κατά τρόπο συμβατό με την κοινωνική αποστολή της ανώτατης εκπαίδευσης, β) στην προσέλκυση αλλοδαπών φοιτητών στη χώρα, γ) στη μερική κάλυψη της διαρκώς αυξανόμενης εγχώριας ζήτησης για πανεπιστημιακές σπουδές, δ) στην αύξηση των δεικτών οικονομικής ανάπτυξης μέσω του ανθρώπινου κεφαλαίου, νέων γνώσεων, ιδεών και τεχνολογιών που θα παραμείνουν στη χώρα, ε) στην ανάσχεση της τάσης εκπατρισμού των νέων της χώρας για προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές σε πανεπιστήμια του εξωτερικού και στην ανάσχεση των συνακόλουθων άμεσων επιπτώσεων στην εθνική οικονομία και στ) στον επαναπατρισμό Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων για εργασία σε αντίστοιχο πανεπιστημιακό περιβάλλον στη χώρα μας.
Αναβάθμιση καλλιτεχνικής εκπαίδευσης -Ίδρυση και λειτουργία Ιδρύματος Παραστατικών Τεχνών (RRP)
Σκοπός του παρόντος εγχειρήματος είναι η ίδρυση της Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών (ΑΣΠΤ) ως ενός νέου ΑΕΙ, που θα οργανώνει προγράμματα σπουδών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου, απονέμοντας τίτλους σπουδών ανώτα της εκπαίδευσης.
Με την ίδρυση της ΑΣΠΤ, θεσπίζεται το νομοθετικό πλαίσιο για την παροχή εκπαίδευσης στα πεδία της δραματικής τέχνης, της ορχηστικής τέχνης και της μουσικής ερμηνείας και σύνθεσης, αναβαθμίζοντας με τον τρόπο αυτό τις σπουδές των παραστατικών τεχνών και προάγοντας την καλλιτεχνική επιστημονική γνώση και έρευνα.