Μια λίστα με δουλειές σπιτιού για παιδιά προκάλεσε αντιδράσεις

douleies

Η δημοσίευση μιας λίστας με καθημερινές δουλειές σπιτιού που ο μπαμπάς του είχε δώσει στον Carl Randolph όταν ήταν παιδί προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για την ανατροφή, την οικογενειακή ισορροπία και το τι σημαίνει «υγιής πειθαρχία» στην παιδική ηλικία.

Ο Carl μοιράστηκε τη λίστα στα social media, διχάζοντας το διαδίκτυο. Κάποιοι είδαν το πλαίσιο ως αυστηρό αλλά σωστά οργανωμένο, που καλλιεργεί υπευθυνότητα, ενώ άλλοι τόνισαν ότι τα παιδιά πρέπει πρώτα να απολαμβάνουν την παιδική τους ηλικία.

Η καθημερινότητα του Carl περιλάμβανε στρώσιμο κρεβατιού, προετοιμασία πρωινού, σχολικά καθήκοντα και αυστηρές ώρες επιστροφής και ύπνου, ενώ τα Σαββατοκύριακα η λίστα γινόταν πιο απαιτητική με καθαριότητα, πλύσιμο ρούχων και γενική τάξη. Παρά την αυστηρότητα, ο Carl αναγνωρίζει τη στοργή του πατέρα του, και πολλοί σχολιαστές υπογράμμισαν ότι η δομή τον προετοίμασε για τη ζωή ως ενήλικα.

Ταυτόχρονα, αρκετοί επισήμαναν πως τα παιδιά δεν πρέπει να επιβαρύνονται με υπερβολικές ευθύνες σε βάρος του παιχνιδιού και της συναισθηματικής τους ανάπτυξης. Σημαντικό είναι ότι σήμερα τα παιδιά έχουν λιγότερες υποχρεώσεις από τις προηγούμενες γενιές: ενώ το 86% των σημερινών γονιών είχε καθήκοντα στο σπίτι, μόλις το 28% τα απαιτεί από τα παιδιά τους.

Μελέτες, όπως αυτή του Πανεπιστημίου Harvard, δείχνουν ότι τα παιδιά που συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού αναπτύσσουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση, ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα, χαρακτηριστικά που συνδέονται με την επιτυχία στην ενήλικη ζωή.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι το κλειδί δεν είναι η αυστηρότητα, αλλά η συνέπεια και οι ρεαλιστικές, ηλικιακά προσαρμοσμένες υποχρεώσεις, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν να συνεργάζονται και να συνεισφέρουν χωρίς πίεση τελειότητας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Carl Randolph (@fatcarl_sp)

 

Διαβάστε ακόμη

ΕΟΔΥ: Το τοξικό φυτό που υπάρχει σε πολλά σχολικά προαύλια
Ημιμαραθώνιος Αθήνας 2026: Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Γονείς: Όταν ένα “συγγνώμη” κάνει την διαφορά
Παγκόσμιος συναγερμός για την παιδική παχυσαρκία
Η παιδική ταινία “Στον Κόσμο των Ζώων” στους κινηματογράφους
«Η ζωή νίκησε τον θάνατο»:Βγήκε από τη ΜΕΘ το μωρό με τη μηνιγγίτιδα

Δείτε ακόμη

“Όταν τα κοχύλια ονειρεύονται… με τον Max Ernst!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Athens Bike Festival: H μεγάλη γιορτή ποδηλάτου επιστρέφει
Η παιδική χαρά στο Πεδίο του Αρεως
Μια σύγχρονη και συμπεριληπτική παιδική χαρά
“Μύθοι του Αστροφώτιστου Ουρανού” στο Πλανητάριο
“Εργαστήριο για Μπαμπάδες” στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post