ΕΟΔΥ: Περιμένουμε κορύφωση του ιού του δυτικού Νείλου

kounoupi

Η τρέχουσα περίοδος μετάδοσης του ιού του δυτικού Νείλου  εξελίσσεται σε μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών στην Αττική, η οποία βρίσκεται φέτος στο επίκεντρο της έξαρσης με ιδιαίτερα αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ταχεία καταγραφή κρουσμάτων, από τον ΕΟΔΥ.

Η Αττική συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος των περιστατικών πανελλαδικά. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου 2026, έχουν καταγραφεί συνολικά 110 κρούσματα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Ανατολική Αττική, με «κόκκινα» σημεία περιοχές όπως το Μαρκόπουλο και τα Σπάτα. Το πρώτο κρούσμα της χρονιάς είχε εντοπιστεί στα τέλη Ιουνίου στην Αγία Παρασκευή.

Οι υγειονομικές αρχές και ο ΕΟΔΥ βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση. Στην Ανατολική Αττική οι κύκλοι ψεκασμών καταπολέμησης κουνουπιών αυξήθηκαν προληπτικά από 58 σε 78.

Την περίοδο 2026, μέχρι τις 12 Αυγούστου, έχουν καταγραφεί συνολικά 110 κρούσματα της λοίμωξης στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 81 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα και 29 κρούσματα είχαν ήπιες εκδηλώσεις. Τα κρούσματα καταγράφηκαν σε 39 Δήμους της χώρας, σε 14 Περιφερειακές Ενότητες, στις Περιφέρειες Αττικής, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου.

Θεωρείται αναμενόμενη η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα, τόσο στις ίδιες όσο και σε νέες περιοχές, που δεν μπορούν με ασφάλεια να προβλεφθούν. Ιδίως στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφεται φέτος ιδιαίτερα έντονη κυκλοφορία του ιού, με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, σε συγκεκριμένες περιοχές/ Περιφερειακές Ενότητες, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Πού οφείλεται η έξαρση

Ο ΕΟΔΥ ξεκαθαρίζει ότι η έξαρση δεν οφείλεται σε κάποια μετάλλαξη ή αλλαγή στη συμπεριφορά του ιού. Αντίθετα, προκαλείται από έναν εκρηκτικό συνδυασμό κλιματικών και περιβαλλοντικών παραγόντων
  1. Ο εξαιρετικά θερμός χειμώνας: Ο χειμώνας του 2025-2026 στην Αττική ήταν ο δεύτερος θερμότερος των τελευταίων 150 ετών. Αυτό επέτρεψε σε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών να επιβιώσουν και να ξεκινήσουν την αναπαραγωγή τους πολύ νωρίτερα μέσα στο έτος.
  2. Υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία: Η παρατεταμένη ζέστη του καλοκαιριού επιταχύνει τον κύκλο αναπαραγωγής των εντόμων και αυξάνει την ικανότητά τους να μεταδίδουν τον ιό.
  3. Συνδυασμός βροχοπτώσεων: Οι τοπικές βροχές δημιούργησαν στάσιμα νερά, τα οποία αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να γεννήσουν τα κουνούπια τα αυγά τους

Διαβάστε ακόμη

Κλειστά πάρκα και άλση λόγω ανέμων και κινδύνου φωτιάς
1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών καταναλώνει καφεΐνη καθημερινά
Πάρος: Χωρίς άδεια η πισίνα όπου πνίγηκε ο 4χρονος
Ιός Δυτικού Νείλου: Σε Ελλάδα και Ιταλία η μεγαλύτερη εξάπλωση
Πώς θα λειτουργήσουν τα ΜΜΜ τον Δεκαπενταύγουστο
Μίλτος Τεντόγλου: 4ο χρυσό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Δείτε ακόμη

“Ρεμπέτικο για Παιδιά” στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Λυρική Σκήνη: Ο Καραγκιόζης Ριγολέττος
Full Moon Sleepover στο Πάρκο Νιάρχος
Η «μωβ» παιδική χαρά
Η “Οδύσσεια” του Ηλία Καρελλά ζωντανεύει στο Θέατρο Κάππα
Αστρορομποτική στο Αστεροσκοπείο Πεντέλης
Share This Post