Τα κεφάλια ψηλά

Η υπολογιστική ισχύς του iPhone 7 που κυκλοφόρησε το 2016, ήταν μεγαλύτερη από την υπολογιστική ισχύ ολόκληρου του αμερικανικού «Πενταγώνου», το 1993.

Αυτός είναι ο κόσμος που έχουν γεννηθεί και μεγαλώνουν τα παιδιά μας. Και έχει πολλά οφέλη σε πολλούς τομείς. Όμως αυτός ο ψηφιακός κόσμος δεν μπορεί να καταλαμβάνει το σύνολο της ζωής μας γιατί τότε ενέχει κινδύνους. Τόσο σε εμάς, όσο και στα παιδιά μας.

Αν παρακολουθήσετε παρέες εφήβων και όχι μόνο, θα παρατηρήσετε ότι το κεφάλι τους είναι συνέχεια σκυφτό γιατί πολύ απλά κοιτάνε… το κινητό τους.

Η συνήθεια αυτή μπορεί να έχει 5 σημαντικά αρνητικές συνέπειες.

Με την Ασφάλεια να είναι η πιο προφανής. Δεν μπορεί να μην έχετε δει πιτσιρικάδες να περπατάνε, να περνάνε δρόμους κοιτώντας το κινητό τους. Φανταστείτε αυτή τη συνήθεια όταν αρχίσουν να οδηγούν.

Υγεία. Τα κινητά/tablets μας οδηγούν σε μια καθιστική ζωή. Πολλές φορές τα παιδιά προτιμούν να παίξουν κάποιο παιχνίδι στο κινητό παρά να βγουν έξω να τρέξουν, να παίξουν μπάλα…Επίσης όσο μεγαλώνουν, προτιμούν να ξενυχτούν παίζοντας ή μιλώντας με φίλους τους εις βάρος του ύπνου που χρειάζονται προκειμένου να αναπτυχθούν όπως πρέπει. Τόσο η έλλειψη ύπνου, όσο και η καθιστική ζωή θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους.

Άγχος/ Νευρικότητα. Τα παιχνίδια, ειδικά όταν είναι on line, και πρέπει μέσα σε συγκεκριμένο χρόνο να παίξει το παιδί, αυξάνουν το επίπεδο του stress και προκαλούν νευρικότητα. Αλλά κι η έκθεση στα social media βάζει τα παιδιά σε μία διαδικασία συνεχούς προβολής τους μέσω δραστηριοτήτων που τα κάνει να δείχνουν cool, κοινωνικά, με οικονομική άνεση…οτιδήποτε τα κάνει να αισθάνονται «δημοφιλή».

Κοινωνική αλληλεπίδραση. Δεν είναι συχνό μόνο στα παιδιά να μην έχουν επαφή με τους γύρω τους όταν ασχολούνται με το κινητό τους. Αυτό αποτελεί την αρχή μίας αντικοινωνικής συμπεριφοράς που μακροπρόθεσμα μόνο κακό μπορεί να κάνει.

Χάνεται η επαφή με το φυσικό κόσμο. Η διαρκής ενασχόληση με το κινητό δεν συνεπάγεται μόνο την απώλεια της ικανότητας αλληλεπίδρασης με τους άλλους σε κοινωνικό επίπεδο. Μπορεί να οδηγήσει σε μη καλλιέργεια βασικών ικανοτήτων που χρειάζονται για να ανταπεξέλθει κάποιος στον πραγματικό κόσμο.

Τα κινητά, τα tablets, τα PC μπορούν πράγματι να μας προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες και να κάνουν τη ζωή μας πολύ πιο εύκολη. Όμως δεν μπορούν να αποτελούν το μοναδικό μας κόσμο. Τα κεφάλια ψηλά γιατί η ζωή υπάρχει εκεί έξω.

Αγλαΐα Στεφάνου

Διαβάστε ακόμη

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε νήπιο στις τουαλέτες σχολείου
Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει η Βασ. Ολγας για τα αυτοκίνητα
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια
Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης την Τρίτη
Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες αποκλείονται από την παροχή
Μια πόλη μεταμορφώνεται σε υπαίθρια βιβλιοθήκη

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post