Διαδικτυακός εκφοβισμός: Ο ρόλος της “Ελληνίδας μάνας” είναι σημαντικός (vid)

Η Βασιλική Γκουντσίδου, μέλος Διοικούσας Επιτροπής Ευρωπαϊκής Προγραμμάτων για cyber bullying εξήγησε τι είναι ακριβώς ο διαδικτυακός εκφοβισμός, τονίζοντας το ρόλο των γονιών και πώς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους ώστε να προστατευτούν, αναφέροντας πως ένα σημαντικό όπλο είναι ο ρόλος της “Ελληνίδας μάνας”.

Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή ‘Μέρα με Χρώμα’ αναφέρθηκε στα κύρια χαρακτηριστικά του bulling τα οποία είναι η σκοπιμότητα και η επανάληψη, καθώς και η άνιση κατανομή ισχύος ανάμεσα στον θύτη και το θύμα, με υπερέχουσα δύναμη του δράστη, λόγω της πρόσβασής του σε εξελιγμένη μορφή τεχνολογίας.

Ανέφερε ωστόσο πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να μιλάνε, να αναφέρουν ένα περιστατικό που τους ενόχλησε. Χρειάζεται επίσης έλεγχος από τους γονείς της διαδικτυακής δραστηριότητας των ανήλικων παιδιών αλλά και ένα περιβάλλον ώστε τα παιδιά να μπορούν να μιλήσουν στους γονείς, καθώς μόλις το 1/3 των θυμάτων αποκαλύπτουν στους γονείς τους τι βιώνουν.

“Ένα ισχυρό όπλο είναι η Ελληνίδα μάνα”, είπε η κα Γκουντσίδου, στην οποία τα παιδιά πρέπει να μιλάνε.

Ένα θύμα διαδικτυακού εκφοβισμού μπορεί να βιώσει μία πολύ αγχώδη κατάσταση, καθώς τα μηνύματα μπορούν να σταλούν ανώνυμα και επομένως είναι δύσκολο να γνωρίζει ποιος είναι ο θύτης, ενώ τα μηνύματα ή οι φωτογραφίες προβάλλονται άμεσα σε πολλούς χρήστες και αυτό αναστατώνει τα θύματα που βλέπουν πόσο γρήγορα μία φωτογραφία ή μια φήμη διαδίδεται στο διαδίκτυο.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Φώτης Σπυρόπουλος, δικηγόρος, τονίζοντας ότι το cyber bulling συνιστά έγκλημα που περικλείει συμπεριφορές, οι οποίες τιμωρούνται από διάφορες ποινικές διατάξεις, ενώ άλλες δεν τιμωρούνται, όπως είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Τέλος, συμβούλεψε πως προκειμένου κάποιος να προστατευτεί από το cyber bullying, αρχικά δεν πρέπει να απαντάει στα εκφοβιστικά μηνύματα, να μπλοκάρει την πρόσβαση του αποστολέα, να κρατάει και να αποθηκεύει τα μηνύματα ή τις συνομιλίες, να μην δίνει προσωπικές πληροφορίες, ενώ τόνισε το πόσο σημαντικό είναι το παιδί να αναφέρει το πρόβλημά που αντιμετωπίζει στους γονείς του ή σε άλλους ενηλίκους που εμπιστεύεται.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιος μπορεί να απευθύνεται και στη γραμμή βοήθειας, όπου εξειδικευμένοι γιατροί και ψυχολόγοι με μεγάλη εμπειρία σε προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο, παρέχουν συμβουλές και υποστήριξη.

 

Photo by Zoe Fernandez
Πηγή: ΕΡΤnews

Διαβάστε ακόμη

Καλογεροπούλου: “Η μαμά μου είπε ότι ο μπαμπάς δεν μας θέλει πια”
Δίωξη για βιασμό ανηλίκου και στη σύζυγο του αστυνομικού της Βουλής
Οι διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία
Έξαρση της γρίπης: Στο στόχαστρο παιδιά και έφηβοι
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: Νέα πτώση ασανσέρ
“Ο Πάντινγκτον στο Περού” στους κινηματογράφους

Δείτε ακόμη

“Ο Καρυοθραύστης κι εγώ” στο Μέγαρο Μουσικής
Ο Καρυοθραύστης στην Εθνική Πινακοθήκη
ΠΗΤΕΡ ΠΑΝτα παιδί στο θέατρο Κνωσός
“Δημοκρατία Μίλα μου για σένα” στην Εθνική Πινακοθήκη
Χριστούγεννα στο Αρχαιολογικό Μουσείο
Αφήγηση Χριστουγεννιάτικων παραμυθιών στο Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post