Τί αλλάζει στην άδεια και επίδομα μητρότητας

mitera moro

Αλλαγές έρχονται στην άδεια και στο επίδομα μητρότητας καθώς επεκτείνεται σε τρεις επιπλέον κατηγορίες εργαζομένων γυναικών.

Συγκεκριμένα την επέκταση του επιδόματος μητρότητας σε κατηγορίες εργαζομένων γυναικών που είχαν μείνει εκτός μετά τη ρύθμιση του 2023 για τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες και τις ελεύθερες επαγγελματίες υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως.

Μιλώντας στο ΟΡΕΝ, η υπουργός Εργασίας, η επέκταση αφορά εργαζόμενες μητέρες σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το μέτρο έχει, μάλιστα, και αναδρομική ισχύ καθώς αφορά όσες γυναίκες γέννησαν από τις 25 Νοεμβρίου του 2022 και μετά.

Τί δήλωσε η υπουργός Εργασίας

“Έχουν ληφθεί πάρα πολλές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση για την προστασία της μητρότητας, και για τη συμφιλίωση προσωπικής ζωής και επαγγελματικής. Να βοηθήσουμε τις μητέρες να συνδυάσουν αυτούς τους δύο ρόλους.

Σκεφτείτε τρία κομμάτια προστασίας: το πρώτο είναι η άδεια κύησης και λοχείας, το επίδομα γέννησης και το τρίτο είναι η άδεια μητρότητας, η οποία ήταν 6μηνη και έγινε 9μηνη”.

Κάποιες εργαζόμενες μητέρες είχαν μείνει εκτός

Η κ. Κεραμέως τόνισε “Το 2023 μπήκαν για πρώτη φορά και οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες και οι ελεύθερες επαγγελματίες. Είχαν μείνει όμως κάποιες εργαζόμενες εκτός: μητέρες εργαζόμενες σε ΔΕΚΟ, σε τράπεζες και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Χθες υπέγραψα την κοινή υπουργική απόφαση που επεκτείνει το μέτρο και σε αυτές τις κατηγορίες”.

Αναδρομική ισχύ για γεννήσεις από τον Νοέμβριο του 2022

Εξήγησε επιπλέον πως τα επιδόματα θα εμπίμπτουν αναδρομικά, από γεννήσεις που έχουν γίνει από τον Νοέμβριο του 2022″. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε “Ακόμα κι αν έχεις γεννήσει τότε, το αίτημά σου γίνεται αποδεκτό από τον εργοδότη”.

Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας το συνολικό δίχτυ προστασίας της μητρότητας είναι πάνω από 13.000 ευρώ για κάθε γέννηση.

Όπως τόνισε, «δεν μπορεί ο εργοδότης να αρνηθεί και ξαναλέω ισχύει αναδρομικά από τις 25 Νοεμβρίου του 2022, όσες μητέρες έχουν γεννήσει μπορούν να κάνουν χρήση αυτής της άδειας μητρότητας».

Διαβάστε ακόμη

Ματίνα Παγώνη: «Κάντε τεστ κορονοϊού πριν φύγετε για διακοπές»
Καύσωνας: Πότε ξεκινά η υποχώρηση της θερμοκρασίας
Δανός ισχυρίζεται ότι είναι ο Μπεν
Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post