Πώς νιώθει ένα παιδί με ΔΕΠΥ- Ποιο ρόλο παίζει η κληρονομικότητα

adhd

Η διάγνωση της ΔΕΠΥ είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί την αξιολόγηση επαγγελμάτων όπως ψυχολόγοι, ψυχίατροι και παιδοψυχολόγοι . Η συχνότητα αυτής της διάγνωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων διάγνωσης που αναφέρεται, του πληθυσμού που εξετάζεται και των κοινωνικών παραγόντων.

Ο κ. Χρήστος Σκαλούμπακας, ψυχοπαιδαγωγός από τη μονάδα Διαταραχών ΔΕΠΥ – Μάθησης του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού», σημειώνει ότι έως και δύο παιδιά από μια τάξη περίπου 25 μαθητών που θα μπορούσαν να έχουν αυτή τη διάγνωση. Αυτό υποδηλώνει ότι η ΔΕΠΥ δεν είναι ιδιαίτερα σπάνια, αλλά δεν είναι και κάτι που πρέπει να υποπτεύεται κάθε γονέας για κάθε παιδί του.

Η χαρτογράφηση των συμπτωμάτων γίνεται μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς του παιδιού σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως στο σπίτι, στο σχολείο και σε κοινωνικές καταστάσεις. Η κληρονομικότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της ΔΕΠΥ, καθώς υπάρχει αποδεδειγμένη γενετική προδιάθεση.

Για τη διάγνωση, εξειδικευμένα κλινικά εργαλεία όπως ερωτηματολόγια και κλινικές συνεντεύξεις, καθώς και παρατήρηση της συμπεριφοράς του παιδιού σε διάφορες καταστάσεις. Η διάγνωση πρέπει να γίνεται από ειδικευμένους επαγγελματίες και να λαμβάνει υπόψη την ολοκληρωμένη εικόνα του παιδιού.

Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμη

Καθαρίστρια κατηγορείται ότι φωτογράφησε νήπιο στις τουαλέτες σχολείου
Δήμος Αθηναίων: Ανοίγει η Βασ. Ολγας για τα αυτοκίνητα
Διατροφικές διαταραχές: Ανησυχητική αύξηση στα έφηβα κορίτσια
Meteo: Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης την Τρίτη
Επίδομα μητρότητας: Ποιες μητέρες αποκλείονται από την παροχή
Μια πόλη μεταμορφώνεται σε υπαίθρια βιβλιοθήκη

Δείτε ακόμη

Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Πόσες νότες χωρούν σε ένα παραμύθι;
Διαδραστική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post