Το πιο επιδραστικό βιβλίο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας είναι ελληνικό!

Μια τεράστια ψηφοφορία διενήργησε το BBC, πραγματοποιώντας έρευνα, στην οποία συμμετείχαν αξιόλογοι συγγραφείς, επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και βιβλιοκριτικοί ανά τον κόσμο. Στη συγκεκριμένη έρευνα οι συμμετέχοντες ξεχώρισαν τα δικά τους αγαπημένα βιβλία, ψηφίζοντας για το ποιο είναι, σύμφωνα με τους ίδιους, το πιο επιδραστικό βιβλίο της σύγχρονης ανθρώπινης σκέψης. Όπως καλά σκεφτήκατε, πρώτο στη λίστα προτίμησής τους δεν ήταν άλλο από την… Οδύσσεια!

Το πασίγνωστο Ομηρικό έπος βρέθηκε πρώτο στη λίστα με τα πιο επιδραστικά έργα που διαμόρφωσαν τον κόσμο και φαίνεται να έχει κερδίσει για τα καλά την καρδιά όλων των διανοούμενων παγκοσμίως.

Η Οδύσσεια είναι ένα βιβλίο για το οποίο οποιοσδήποτε σε ολόκληρο τον κόσμο κάτι τυχαίνει να γνωρίζει σε σχέση με την υπόθεσή του, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι έχει αποτελέσει και μέρος της διδακτικής ύλης αρκετών σχολείων. Μάλιστα, σε αρκετά σχολεία του εξωτερικού, γνωρίζουν μερικές από τις ραψωδίες ακόμα και στα Αρχαία Ελληνικά!

«Άνδρα μοι ἔννεπε, μοῦσα, πολύτροπον, ὃς μάλα πολλὰ πλάγχθη, ἐπεὶ Τροίης ἱερὸν πτολίεθρον ἔπερσεν: πολλῶν δ᾿ ἀνθρώπων ἴδεν ἄστεα καὶ νόον ἔγνω, πολλὰ δ᾿ ὅ γ᾿ ἐν πόντῳ πάθεν ἄλγεα ὃν κατὰ θυμόν».

Σημειώνεται ότι η εν λόγω έρευνα του BBC κράτησε περίπου 6 μήνες, έως ότου καταλήξει στο τελικό αποτέλεσμα και στα βιβλία που καθόρισαν την Παγκόσμια σκέψη, ενώ δεν ήταν λίγοι οι συμμετέχοντες συγγραφείς και σεναριογράφοι (ακόμα και σε τηλεοπτικές σειρές που καταρρίπτουν ρεκόρ τηλεθέασης), οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι η πραγματική έμπνευσή τους προήλθε από μέρος της Οδύσσειας.

Υπενθυμίζεται ότι στην εν λόγω λίστα, πρώτο με διαφορά έργο αναδείχθηκε η «Οδύσσεια» ενώ στη 10η θέση βρίσκεται άλλο ένα έργο με ελληνική υπογραφή, η «Ιλιάδα».

Χρυσοστόμου Μαρκέλλα

 

Διαβάστε ακόμη

Νοσοκομείο αντικαθιστά τις ρόμπες χειρουργείου με… ποδοσφαιρικές φανέλες!

Τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ είναι πιο ευτυχισμένα

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post