Το φαινόμενο της “αδράνειας” στη μάχη κατά του covid-19

Με βάση, πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες σε διαφορετικές πόλεις, βλέπουμε ότι το μέγεθος της πόλης/χωριού παίζει σημαντικό ρόλο  στη δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται.

Το φαινόμενο αυτό υποστηρίζεται από τουλάχιστον δύο μελέτες, η μία στο περιοδικό «Nature Medicine», που ανέλυσε δεδομένα από τις επιδημίες του πρώτου κύματος στην Κίνα και στην Ιταλία και η άλλη στο περιοδικό «PLOS ONE» που αναλύει δεδομένα από την επιδημία στη Βραζιλία.

Με απλά λόγια, τι δείχνουν αυτές οι μελέτες; Ότι η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων σε ένα χωριό είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. Έτσι, λοιπόν, βλέπουμε πιο γρήγορα την αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων σε μικρότερες πόλεις και χωριά.

Το φαινόμενο έχει ομοιότητα με το φαινόμενο της αδράνειας, το οποίο έχουμε συνηθίσει από την καθημερινότητά μας. Όσο πιο μεγάλο είναι ένα όχημα που κινείται, τόσο πιο δύσκολα να το σταματήσουμε. Συνεπώς, όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας, τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί, ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς.

Θα χρειαστεί, λοιπόν, αρκετά περισσότερη υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα στα αστικά κέντρα, προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού.

 

https://kidshub.gr/%ce%ba%cf%8c%ce%ba%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%81%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae%cf%82/

 

Διαβάστε ακόμη

“Η Μικρή Αμελί” στους κινηματογράφους
Απόπειρα εξαπάτησης πολιτών με SMS για τροχονομικές παραβάσεις
“Ο Μυστικός Πράκτορας Μπέρνι: Αποστολή στον Άρη” στους κινηματογράφους
Μετρό: Κλείνει εκτάκτως ο σταθμός Σύνταγμα
Παιδιά Δημοτικού εξανάγκασαν συμμαθητή τους να πιει νερό από τουαλέτα
Καταδικάστηκε η μητέρα που δεν έστελνε το παιδί της στο σχολείο

Δείτε ακόμη

Η φροντίδα του θεατρικού κουστουμιού στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
“Όταν τα λουλούδια ταξιδεύουν…” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Όταν τα κοχύλια ονειρεύονται… με τον Max Ernst!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Athens Bike Festival: H μεγάλη γιορτή ποδηλάτου επιστρέφει
Η παιδική χαρά στο Πεδίο του Αρεως
Μια σύγχρονη και συμπεριληπτική παιδική χαρά
Share This Post