Σήμερα, 4 Απριλίου γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων με πάνω από 1 εκατομμύριο αδέσποτα στην χώρα μας. Δεν είναι ημέρα γιορτής αλλά ημέρα υπενθύμισης για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας.
Τα αδεσποάκια περιπλανούνται χωρίς να τρέφονται επαρκώς, είναι εκτεθειμένα σε αρρώστιες, πέφτουν συχνά θύματα κακοποίησης ή θανάτωσης, ζευγαρώνουν και αναπαράγονται, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται αυτός ο φαύλος κύκλος. Με όλες αυτές τις κακουχίες, η διάρκεια ζωής τους δεν ξεπερνά τα δύο χρόνια.
Είναι γεγονός ότι ο αριθμός των ζώων συντροφιάς στον πλανήτη είναι πολύ μεγαλύτερος από τον αριθμό των οικογενειών που θέλουν να τους προσφέρουν ένα «σπίτι». Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόνο στην Ελλάδα, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια άτομα. Πολλά ζώα εγκαταλείπονται στο δρόμο χωρίς δεύτερη σκέψη και παλεύουν καθημερινά για την επιβίωσή τους ή πεθαίνουν. Η υιοθεσία σώζει ένα ζώο, ενώ η αγορά ζώων από καταστήματα κατοικίδιων δημιουργεί αγορά για νέες γεννήσεις.
Τι μπορούμε να κάνουμε για τα αδέσποτα
Σύμφωνα με το άρθρο 46, που τροποποιεί ορισμένα άρθρα του Ν.4039/2012, ο οποίος αφορά τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, οι φιλόζωοι μπορούν να παρέχουν νερό και τροφή στα αδέσποτα, με την μεγαλύτερη ευθύνη να την έχει ο ίδιος ο δήμος παρέχοντας ταΐστρες και τροφή σε συγκεκριμένα σημεία στα πεζοδρόμια.
Η παροχή τροφής και νερού σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς από φιλόζωους πολίτες είναι κάτι που το επιτρέπει ο νόμος, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής.
Φιλοξενήστε τα
Στο πολύ κρύο και στην πολλή ζέστη, φιλοξενήστε ένα αδέσποτο στο σπίτι σας με δροσερό νερό και τροφή. Αν μία φιλοζωική έχει αναλάβει την περίθαλψη ενός άρρωστου ζώου αλλά δεν έχει χώρο να το φιλοξενήσει, μπορείτε να το φιλοξενήσετε.
Υιοθετήστε τα
Επιπλέον αν θέλετε ένα ζώο συντροφιάς μην το αγοράσετε. Υιοθετήστε το από μια φιλοζωϊκή που του έχει διασώσει και περιθάλψει.
Εθελοντισμός
Επιπλέον αν έχετε χρόνο και διάθεση μπορείται να προσφέρετε εθελοντισμό σε φιλοζωικές εταιρείες βοηθώντας με όποιο τρόπο σας υποδειχθεί από τους ειδικούς.
Στειρώστε τα
Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, στειρώστε τα αδέσποτα της γειτονιάς. Με αυτόν τον τρόπο αφενός προστατεύεται η υγεία του ζώου αφετέρου εκμηδενίζεται η πιθανότητα γονιμοποίησης και διαιώνισης των αδέσποτων ζώων.
Καταγγείλτε τον κακοποιητή
Η καταγγελία όσων κακοποιούν είτε ενεργητικά είτε παθητικά ένα ζώο είναι επίσης μια σημαντική βοήθεια! Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όποιος έχει φερθεί βίαια σε ένα ζώο, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα το ξανακάνει.
Αρμοδιότητα Δήμων για τη Διαχείριση Αδέσποτων Ζώων
Σύμφωνα με το με το Dogs’ Voice την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία στην Ελλάδα με αντικείμενο την προστασία και διαχείριση της αστικής πανίδας σε πανελλαδικό επίπεδο, αρμόδιες αρχές για τη φροντίδα, την περισυλλογή και τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς είναι οι Δήμοι, εντός των διοικητικών ορίων των οποίων εντοπίζονται τα αδέσποτα ζώα. Οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν εφεξής ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, με τον αναγκαίο προϋπολογισμό των επιμέρους κονδυλίων για την υλοποίησή του και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης. Την εποπτεία της εφαρμογής των επιχειρησιακών προγραμμάτων περισυλλογής και διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, καθώς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων που εκπονούν οι Δήμοι την έχει με τη σειρά του το Τμήμα Προστασίας Ζώων Συντροφιάς της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο ανατίθενται και ο συντονισμός και η ευθύνη για τη γενικότερη πρόοδο στο θέμα της αντιμετώπισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους Δήμους, όπως ρητώς προβλέπεται στο άρθρο 3 παρ. 2 και 3 του Ν. 4830/2021.
Οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των δήμων συνοψίζονται στα εξής σημεία:
- περισυλλογή,
- παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης,
- ηλεκτρονική σήμανση και καταγραφή,
- στείρωση,
- εύρεση αναδόχου,
- υιοθεσία.
Έχουν ακόμη την υποχρέωση να ιδρύουν και να λειτουργούν δημοτικά κτηνιατρεία, καταφύγια και αποτεφρωτήρια ζώων συντροφιάς. Τέλος έχουν την υποχρέωση σύστασης Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, η οποία εκ του νόμου πρέπει να απαρτίζεται από 2 μέλη ορισμένα από φιλοζωικό σωματείο/οργάνωση, 1 κτηνίατρο, 1 επαγγελματία εκπαιδευτή και 1 εκπρόσωπο του Δήμου. Στη διακριτική ευχέρεια των Δήμων έγκειται η ίδρυση και η λειτουργία καταφυγίων ζώων συντροφιάς. Προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία τους αποτελεί η καταχώρηση τους στο Υπομητρώο Ζώων Συντροφιάς και η καθημερινή παρουσία προσωπικού τουλάχιστον για 8 ώρες ημερησίως. Ακόμη, οι Δήμοι δύνανται να ιδρύουν και να λειτουργούν περιφραγμένα πάρκα σκύλων σε κοινόχρηστους χώρους εντός του σχεδίου πόλης και οικισμών, όπου οι σκύλοι μπορούν περιφέρονται χωρίς λουρί και οι ιδιοκτήτες τους υποχρεούνται να παραμένουν εντός των περιφραγμένων πάρκων.
Στο Dog’s voice μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα αναζήτησης για να βρείτε το σκύλο που επιθυμείτε μέσα από χιλιάδες αγγελίες υιοθεσίας φιλοζωικών οργανώσεων και ιδιωτών σε όλη την Ελλάδα.
Mπορείτε να προσφέρετε «σπίτι» σε ένα από τα υπέροχα ζώα του Save a Greek stray. Τα σκυλιά και οι γάτες που είναι προς υιοθεσία δίνονται εμβολιασμένα, αποπαρασιτωμένα, με ηλεκτρονική σήμανση και στειρωμένα, έχοντας πρώτα περάσει από τον απαραίτητο κτηνιατρικό έλεγχο.