Η πρώτη χώρα στον κόσμο χωρίς αδέσποτα ζώα

Με τα αδέσποτα ζώα να αποτελούν μια πληγή, η Ελλάδα είναι δυστυχώς μία από τις ευρωπαϊκές χώρες που μετράει χιλιάδες αδέσποτα, τόσο λόγω του ανεξέλεγκτου ζευγαρώματος όσο και λόγω της παραμέλησης και της εγκατάλειψης τους.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπάρχουν περίπου 200 εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά και πάνω από 400 εκατομμύρια αδέσποτες γάτες σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο η Ολλανδία είναι μία χώρα η οποία έχει καταφέρει να είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική στον κόσμο η οποία δεν έχει αδέσποτα ζώα.

Γιατί η Ολλανδία

Για τους Ολλανδούς τα κατοικίδια τους είναι μέρος της καθημερινότητάς τους. Αν κάποιος επισκεφτεί την Ολλανδία, θα δει κουτάβια να πηγαίνουν βόλτα με τον κηδεμόνα τους μέσα σε καλάθια ποδηλάτων, τα περισσότερα καφέ και εστιατόρια είναι pet friendly και τα μικρά κατοικίδια μπορούν να ταξιδεύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς με μειωμένο κόμιστρο.

Τρόποι αντιμετώπισης που υιοθέτησε η Ολλανδία
  • Ένα πρόγραμμα δωρεάν στειρώσεων κατά το οποίο για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μπορούσε κάποιος να επισκέπτεται κτηνιατρικές κλινικές και να κάνει δωρεάν στειρώσεις και εμβολιασμούς στα κατοικίδια ζώα του. Θέτοντας σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα, η Ολλανδία κατάφερε να στειρώσει το 70% των θηλυκών δεσποζόμενων σκύλων παράλληλα με τους αδέσποτους, σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας έτσι τον αριθμό των αδέσποτων.
  • Ο ολλανδικός οργανισμός Society for the Protection of Animals – ο πρώτος οργανισμός προστασίας των ζώων της χώρας – ιδρύθηκε το 1864 στη Χάγη. Κάποια χρόνια αργότερα, τέθηκε σε ισχύ ο νόμος για την προστασία των ζώων. Ο νόμος αναφέρει ότι απαγορεύεται να κακοποιήσεις ή να εγκαταλείψεις ζώο και αν συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και πρόστιμο που φτάνει τα 16.750 ευρώ. Μάλιστα για να πετύχουν κάτι τέτοιο δημιούργησαν ειδικές δομές, αρχές και αστυνομικά τμήματα μόνο για ζώα. Η αστυνομία για ζώα λέγεται«Animal Cops» και δημιουργήθηκε το 2011.
  • Οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν τους πολίτες μέσα από ειδικά προγράμματα και συνεχή ενημέρωση, να υιοθετούν αδέσποτα και όχι να αγοράζουν συγκεκριμένες φυλές από κάποιο pet shop και άρχισαν να φορολογούν μάλιστα τα καθαρόαιμα σκυλιά. Αυτό έκανε τους πολίτες να αρχίσουν να επισκέπτονται και να υιοθετούν ζώα από καταφύγια και όχι να αγοράζουν. Αυτή η δράση είχε ως αποτέλεσμα την υιοθεσία 1 εκατομμυρίου αδέσποτων, που σημαίνει το 90% του πληθυσμού της.

Διαβάστε ακόμη

Black Friday: Τα «μυστικά» για ασφαλείς αγορές
Η λιγότερη ζάχαρη τις πρώτες 1.000 ημέρες ζωής προστατεύει από χρόνιες ασθένειες
Νέο ωράριο στο Μετρό της Αθήνας
Νεκρό το 3χρονο αγοράκι που πυροβολήθηκε στο κεφάλι
Τρίχρονο παιδί τραυματίστηκε στο κεφάλι από πυροβολισμό
Το χειμερινό ωράριο για τον μειωμένο νυχτερινό ρεύμα

Δείτε ακόμη

Η Λέσχη της Φύσης στο ΚΠΙΣΝ
“Ένας κόσμος από χαρτί” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Δράση για όλη την οικογένεια στην Δημοτική Πινακοθήκη
Ιζαντόρα Ντακ στη Λυρική Σκηνή
28η Οκτωβρίου στο Πολεμικό Μουσείο
“Το Γαϊτανάκι” της Ζωρζ Σαρή στο θέατρο Άβατον
Share This Post