Η καλοκαιρινή συνήθεια που τιμωρείται με πρόστιμο

woman_driving

Η καλοκαιρινή συνήθεια της οδήγησης με σαγιονάρες μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνη και να τιμωρηθεί με πρόστιμο αλλά και αφαίρεση διπλώματος.

Σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, οι αρχές οδικής κυκλοφορίας έχουν θεσπίσει κανονισμούς που επιτρέπουν την επιβολή προστίμων και άλλων κυρώσεων για οδήγηση με υποδήματα που θεωρούνται μη ασφαλή. Στην περίπτωση αυτή, οι σαγιονάρες μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη ικανότητα ελέγχου των πεντάλ, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία στην Ελλάδα, η οδήγηση με σαγιονάρες μπορεί να επισύρει πρόστιμο και πιθανώς την αφαίρεση της άδειας οδήγησης. Το πρόστιμο των 100 ευρώ και η προσωρινή αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης είναι μέτρα που εφαρμόζονται για να ενισχυθεί η ασφάλεια στους δρόμους.

Τι αναφέρει ο ΚΟΚ

Ωστόσο στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας δεν υπάρχει κάποιο άρθρο του ΚΟΚ όπου να γίνεται σαφής αναφορά στην οδήγηση με σαγιονάρες ή σανδάλια.

Από την άλλη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 13 αναφέρεται ότι «ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς». Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ και συνοδεύεται από την επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες.

Χαρακτηριστικά η παράγραφος 2  και 6 του άρθρου 13 του ΚΟΚ αναφέρει τα εξής:

“2. Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημά του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς. «Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και τηλεόραση. Η εν κινήσει χρήση κινητού τηλεφώνου επιτρέπεται μόνο όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας.»

“6. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως και 3 του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατό (100,00) ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα…..”

 

Διαβάστε ακόμη

Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά
Δεκατριάχρονος δέχθηκε επίθεση από 10 άτομα
Πατέρας έσωσε το 4χρονο παιδί του από πνιγμό σε πισίνα
Ζέτα Δούκα: Αγαπήστε και αποδεχτείτε το σώμα σας

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post