Η “δόση” του ιού καθορίζει το πόσο βαριά θα νοσήσει κάποιος

Από τη «δόση» του κορωνοϊού στην οποία εκτέθηκε εξαρτάται εάν ένας ασθενής θα είναι ασυμπτωματικός, θα εμφανίσει ήπια συμπτώματα ή θα αρρωστήσει βαριά.

Όπως εξηγεί στο CNN η καθηγήτρια βιολογίας του University of Massachusetts Dartmouth, Έριν Μπρόμαζ,  έρευνες έχουν αποδείξει ότι σε πολλές ασθένειες, όπως είναι η γρίπη, η ευλογιά και άλλες, χρειάζεται μία συγκεκριμένη δόση του παθογόνου για να πυροδοτηθεί η μόλυνση. «Εάν χορηγήσεις σε ένα πειραματόζωο μία αρκετά μικρή δόση, θα μπορέσει να την αποκρούσει χωρίς να αναπτύξει την ασθένεια», εξηγεί η Μπρόμαζ.

«Εάν χορηγήσεις το ‘μαγικό αριθμό’ της δόσης που είναι κολλητική, τότε  θα υπάρξει μόλυνση και αυτό το πειραματόζωο θα υποκύψει στην ασθένεια του συγκεκριμένου παθογόνου. Αλλά εάν χορηγήσεις δόση μεγαλύτερη από αυτή που απαιτείται για τη  μόλυνση, στις πιο πολλές περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε πιο σοβαρές ασθένειες», προσθέτει. «Επομένως, οι δόσεις είναι πραγματικά σημαντικές».

Βέβαια, αυτός ο «μαγικός αριθμός» της δόσης είναι διαφορετικός για κάθε άνθρωπο. «Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική ποσότητα ιού που χρειάζεται για να αρρωστήσει. Κάποιος που είναι σε ανοσοκαταστολή ή κάποιος που είναι αγχωμένος, για παράδειγμα, ίσως να χρειάζεται λιγότερη πρόκληση από τον ιό για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με κάποιον που είναι υγιής», σημειώνει η Μπρόμαζ.

Με τη λογική αυτή, η χρήση προστατευτικής μάσκας μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, αφού φιλτράρει μέρος των σωματιδίων του ιού και τελικά μειώνει τη «δόση» στην οποία εκτίθεται ο χρήστης. Σε περιπτώσεις όπου έχει επιβληθεί η καθολική χρήση μάσκας, όπως για παράδειγμα σε ένα αργεντίνικο κρουαζιερόπλοιο και σε αμερικανικά εργοστάσια επεξεργασίας τροφίμων, τα ποσοστά των ασυμπτωτικών ασθενών ξεπέρασαν το 80% του συνόλου των κρουσμάτων, ήταν δηλαδή διπλάσια από εκείνα που καταγράφονται στο σύνολο των θετικών κρουσμάτων στο γενικό πληθυσμό.
Πηγή: CNN, Καθημερινή

Διαβάστε ακόμη

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: “Γύρνα σπίτι αλλιώς θα σκοτώσω την κόρη μας”
ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο καύσωνα
43χρονος σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε μπροστά στην κόρη τους
Παιδίατρος καταδικάστηκε για τον θάνατο 4χρονου
ΕΛΑΣ: Τι να προσέχουμε όταν φεύγουμε για διακοπές
Νταντάδες της γειτονιάς: Τι ισχύει με το voucher για γιαγιάδες και παππούδες

Δείτε ακόμη

Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Escape game στο Αστεροσκοπείο Αθηνών
Πρωινές καλοκαιρινές επισκέψεις στο Αστεροσκοπείο
Share This Post