H επόμενη μέρα στη Μόρια

H φωτιά στη Μόρια συμβολίζει την αποτυχία της Ελληνικής αλλά και της  Ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στο τεράστιο μεταναστευτικό θέμα, που με τις παρούσες συνθήκες, φαίνεται να είναι αδιέξοδο.

Πρόσφυγες και μετανάστες αναζητούν μία ευκαιρία για καλύτερη ζωή στην Ευρώπη. Το σίγουρο είναι ότι ο στόχος τους δεν είναι να μείνουν στην Ελλάδα. Ούτε κι εμείς μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε μια αξιοπρεπή ζωή με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.

Η Τουρκία τους χρησιμοποιεί για να εκβιάσει την ΕΕ. Εμείς τους “φιλοξενούμε” στα νησιά κάτω από απάνθρωπες συνθήκες με την ενδοχώρα να μην τους θέλει. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για την κατάσταση. Η ΕΕ αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν, κάνοντας απλά κάποιες κινήσεις καλής θέλησης χωρίς όμως επί της ουσίας να λύνει ούτε στο παραμικρό το πρόβλημα.

Η Μόρια ήταν καζάνι που έβραζε. Ο κορονοϊός ήταν απλά η αφορμή. Η καταστροφή του ΚΥΤ θα μπορούσε να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Και προφανώς η φωτιά δεν έπιασε από μόνη της.

Τι γίνεται όμως τώρα;

Η Λέσβος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 4 μήνες. Οι ντόπιοι δεν θέλουν να φτιαχτεί μία νέα Μόρια αλλά ούτε και κλειστού τύπου δομή.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες  βρίσκονται αυτή τη στιγμή στους δρόμους του νησιού. Κοιμηθήκαν όπου βρήκαν, σε δάση ακόμα και σε νεκροταφεία.

Δύο πλοία, ένα επιβατηγό εμπορικό και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκηνές, θα φιλοξενήσουν περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο.

Για τα 406 ασυνόδευτα ανήλικα, βρέθηκε η λύση να μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα, σε ασφαλείς δομές. Το πρώτο αεροσκάφος, απογειώθηκε λίγο μετά τις 22.00 το βράδυ της Τετάρτης από το αεροδρόμιο “Οδυσσέας Ελύτης” στη Μυτιλήνη, μετέφερε 165 ασυνόδευτα παιδιά. Η δεύτερη πτήση, με 156 ανήλικα, απογειώθηκε στις 02.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης, ενώ η τρίτη, με 85 ασυνόδευτα ανήλικα, αναχώρησε στις 07.30 το πρωί.

‘Ολοι μαζί είναι 12.500 άνθρωποι. Οι υπόλοιποι που θα μείνουν;

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Δεν υπάρχει καμία πρόνοια για νερό ή φαγητό στους ανθρώπους, ενώ δεν έχει ξεκινήσει να στήνεται κάποιος καταυλισμός με σκηνές. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας κορονοϊού και με επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Μόρια.

Και φυσικά ήταν η τέλεια αφορμή για να επανέλθουν οι γνωστές  ακροδεξιές περιπολίες έξω από το χωριό της Λέσβου.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, πολλοί μετανάστες και πρόσφυγες θεωρούν ότι το τέλος της Μόριας σηματοδοτεί μια νέα αρχή γι αυτούς και έχουν την ελπίδα πως θα καταφέρουν να φύγουν σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Υπάρχει όμως πραγματικά καμία περίπτωση να συμβεί αυτό;

 

Διαβάστε ακόμη

Η ύπαρξη του αγαπημένου παιδιού στην οικογένεια
Οι έφηβοι είναι πολύ θυμωμένοι
“Yu-Gi-Oh!:Η Σκοτεινή Πλευρά των Διαστάσεων” η νέα παιδική ταινία
Ωνάσεια σχολεία: Ο αριθμός εισακτέων ανά σχολείο
Μαθητής αυτοκτόνησε επειδή τον είχαν απομονώσει οι φίλοι του
Οι κίνδυνοι πίσω από τα “αθώα” emoji

Δείτε ακόμη

Διαγενεακό εργαστήριο μουσικής και αφήγησης στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια μοναδική έκθεση για το Σκάκι
“Κορίτσια που άλλαξαν τον κόσμο” στην Εθνική Βιβλιοθήκη
Summer Camp στο LAF LAB
Το Athens Bike Festival έρχεται
Μουσείο Ηρακλειδών: STEM & ARCH Summer Camp
Share This Post