Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές μετά τον θάνατο ενός μικρού κοριτσιού που προσεβλήθη από παρβοϊό, με τους παιδίατρους να επισημαίνουν στους γονείς τί πρέπει να προσέχουν.
Από τις 26 Απριλίου έχει μεταφερθεί στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο παιδί που νόσησε από παρβοϊό και εκδήλωσε μυοκαρδίτιδα.
Σύμφωνα με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).
Το παιδί μεταφέρθηκε από τη Θεσσαλονίκη, εισήχθη και παρέμεινε στην Παιδοκαρδιολογική-Παιδοκαρδιοχειρουργική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πριν λίγες μέρες μεταφέρθηκε στον νοσηλευτικό όροφο. Λαμβάνει τη δέουσα αγωγή και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή.
Συναγερμός έχει σημάνει στον ΕΟΔΥ
Στον ΕΟΔΥ σήμανε συναγερμός έπειτα από τη διαπίστωση της ραγδαίας εξάπλωσης του επικίνδυνου ιού που χτυπάει την καρδιά και ο παιδικός σταθμός έκλεισε για δύο εβδομάδες.
«Στο ένα (παιδί) που κλινικά ήταν εξαιρετικά, δε φαινόταν να έχει τίποτα, βρέθηκε πολύ αυξημένη (τροπονίνη), με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί με περικαρδίτιδα για δύο εβδομάδες στο Ιπποκράτειο και μετά διακομίστηκε στο Ωνάσειο με μυοκαρδίτιδα», είπε η διευθύντρια του παιδικού σταθμού.
Το πιο διαδεδομένο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη μόλυνση από τον παρβοϊό είναι το κόκκινο εξάνθημα στο πρόσωπο.
«Στην αρχή πολλές μαμάδες το παρεξήγησαν, ότι είναι αλλεργία, γιατί είναι ένα απλό κοκκίνισμα στα μάγουλα, δεν έχει τίποτα άλλο το παιδί», συμπληρώνει.
Τα πιο κοινά συμπτώματα, σύμφωνα με τους γιατρούς, είναι ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η εμφάνιση εξανθημάτων και ο πόνος στις αρθρώσεις.
«Αν ο γονιός παρατηρήσει ότι το παιδί του δεν είναι καλά, είναι νωθρό, έχει πρήξιμο στις αρθρώσεις, έχει προβλήματα κινητικότητας, δυσκολία στην αναπνοή και γενικά είναι αρκετά επηρεασμένη η κλινική του κατάσταση, θα πρέπει να μιλήσουν άμεσα με το γιατρό τους», λένε οι παιδίατροι.
Τί πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Οι παιδίατροι κρούουν τον κώδωνα κίνδυνου στους γονείς και ιδιαιτέρα εκείνους με παιδιά σε νηπιακή ηλικία καθώς είναι πιο εύκολη η εξάπλωση.
«Συνήθως οι ενήλικες την περνάνε όπως είναι μια γριπώδης συνδρομή, βεβαίως αυτό που θα πρέπει να προσέχουν είναι σε περίπτωση που υπάρχει υποκείμενο νόσημα».
Ο ιός μεταδίδεται μέσω της στενής επαφής και δεν υπάρχει εμβόλιο.
Ποιες ομάδες ανθρώπων κινδυνεύουν περισσότερο
Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε για τις ομάδες των ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από βαριά νόσηση λόγω του παρβοϊού. Συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ και και στην εκπομπή “Συνδέσεις” αναφέρθηκε και στα μέτρα προστασίας που μπορούν να ληφθούν καθώς και στα επιδημιολογικά δεδομένα που προκάλεσαν την ενεργοποίηση των γιατρών.
Πώς μεταδίδεται ο παρβοϊός
Αρχικά η κυρία Ψαλτοπούλου εξήγησε ότι βάσει των οδηγιών του FDA, «όταν βλέπουμε κάποιον να νοσεί, να είμαστε σε απόσταση, να πλένουμε τα χέρια μας, να προσέχουμε πώς φταρνιζόμαστε καθώς ο παρβοϊός μεταδίδεται κυρίως με την αναπνευστική οδό».
Σύμφωνα με την ίδια οι τρεις κατηγορίες που κινδυνεύουν για πολύ σοβαρή νόσηση είναι
- – οι εγκυμονούσες,
- – τα άτομα με σοβαρά αιματολογικά νοσήματα και
- – τα άτομα με ανοσοκαταστολή, όπως τα μεταμοσχευμένοι άτομα
Δεν υπάρχει δυνατότητα εμβολιασμού
Όπως εξήγησε «ο παρβοϊός είναι ένας συχνός ιός για τον οποίο δεν έχουμε ούτε δυνατότητα εμβολιασμού ούτε ειδική αντιική αγωγή, αλλά περνάει θα λέγαμε συνήθως είτε και ασυμπτωματικά. Μπορεί δηλαδή να το έχουμε κολλήσει και ο περισσότερος πληθυσμός γύρω μας το έχει κολλήσει και έχει ειδικά αντισώματα είτε με πολύ αβληχρά συμπτώματα, με λίγο πυρετό, λίγο βήχα, συνάχι και με ένα εξάνθημα το οποίο μπορεί να είναι λιγότερο είτε περισσότερο εμφανές».
Παράλληλα τόνισε ότι «υπάρχουν στη βιβλιογραφία σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, ακόμα και στην Ελλάδα, περιστατικά όπως δυστυχώς σε αυτό το παιδάκι που αναφέρατε μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, τα οποία ακόμα πιο σπάνια μπορεί να είναι θανατηφόρα, οπότε είναι μια πολύ σπάνια δυσμενής εξέλιξη».
Τί αναφέρουν τα επιδημιολογικά στοιχεία από το ECDC
Επικαλούμενη τα επιδημιολογικά στοιχεία από το ECDC σημείωσε ότι «τον Απρίλιο έχει αναφέρει χωρίς να δίνει κάποια αιτιολογία, αύξηση των περιστατικών του παρβοϊού Β 19 που είναι ο ανθρώπινος παρβοϊός, που αφορά στη Δανία, στη Γαλλία, στη Νορβηγία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία. Επομένως, γύρω μας βλέπουμε μια αύξηση των περιστατικών. Επειδή όμως δεν είναι υποχρεωτικά δηλούμενο αυτό το νόσημα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα και σοβαρά στατιστικά δεδομένα, έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει κάποια αύξηση γενικά των περιστατικών και αυτό που βλέπουμε είναι όπως είδαμε και σε αυτή την περίπτωση, κάποιες μικρές τοπικές συγκεκριμένες συρρέουσες περιπτώσεις περιστατικών όπως αυτοί που επηρεάστηκαν και νόσησαν αρκετά παιδάκια».