Καρκίνος Μαστού: Πασίγνωστα χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο

giatros

Καρκίνο του μαστού μπορούν να αναπτύξουν γυναίκες που κάνουν χρήση πασίγνωστων χαπιών.

Σύμφωνα με έρευνα γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών μπορούν να αναπτύξουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού ανεξαρτήτως της σύνθεσής τους.

Η έρευνα 

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης η οποία δημοσίευσε τη μελέτη της στο PLOS Medicine διαπίστωσε πως τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν αποκλειστικά προγεσταγόνο έχουν παρόμοιες πιθανότητες να οδηγήσουν σε καρκίνο του μαστού με τη χρήση συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών, τόσο με προγεσταγόνο, όσο και με οιστρογόνα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο κίνδυνος αυτός ανέρχεται σε ένα 20-30% μετά από 5 χρόνια χρήσης αντισυλληπτικών χαπιών, ανεξαρτήτως σύνθεσης.

Η χρήση αντισυλληπτικών χαπιών που περιέχουν μόνο προγεσταγόνο έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Τα συμπεράσματα των ερευνητών

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα σχεδόν 10.000 γυναικών με καρκίνο του μαστού ηλικίας κάτω των 50 ετών, ενώ συμπεριέλαβαν και τα στοιχεία περισσότερων από 18.000 ελέγχων που είχαν δώσει παρόμοια αποτελέσματα. Οι γυναίκες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού μεταξύ 1996 και 2017.

Τα αποτελέσματα της ανάλυσης δεδομένων έδειξαν ότι περίπου το 44% των γυναικών με καρκίνο του μαστού και το 39% των αντίστοιχων γυναικών του γενικού πληθυσμού έκαναν χρήση αντισυλληπτικών, με στόχο την ορμονική ρύθμιση. Περίπου οι μισές συνταγές αφορούσαν σε φάρμακα μόνο με προγεσταγόνο.

Η σχετιζόμενη 15ετής συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού υπολογίστηκε σε 8 περιπτώσεις ανά 100.000 χρήστες ορμονικών αντισυλληπτικών σε ηλικία 16 έως 20 ετών μετά από χρήση 5 ετών. Ο υπολογισμός αυτός αντιστοιχεί σε 265 περιπτώσεις ανά 100.000 χρήστες για τις ηλικίες 35 έως 39 ετών.

Τα νέα ευρήματα έδειξαν να ταιριάζουν με παλαιότερα ερευνητικά συμπεράσματα, που είχαν συμπεριλάβει γυναίκες από ένα ευρύτερο ηλικιακό φάσμα.

Διαβάστε ακόμη

Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά
Δεκατριάχρονος δέχθηκε επίθεση από 10 άτομα
Πατέρας έσωσε το 4χρονο παιδί του από πνιγμό σε πισίνα
Ζέτα Δούκα: Αγαπήστε και αποδεχτείτε το σώμα σας

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post