Η συνήθεια που βοηθάει τα παιδιά στον έλεγχο των συναισθημάτων

goneis

Υπάρχει μια συνήθεια η οποία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να ελέγχουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να έχουν καλύτερη αυτορρύθμιση.

Μερικά παιδιά φαίνεται να είναι περισσότερο προδιατεθειμένα στην αυτορρύθμιση, όμως μια συνήθεια μπορεί να τα βοηθήσει να διαχειρίζονται καλύτερα τα συναισθήματά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ενώ για ορισμένους ενήλικες απομένει ακόμη δουλειά για να καταφέρουν να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, είναι περισσότερο αποδεκτό ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε αυτό. Ωστόσο, οι κρίσεις δακρύων, οι έντονες φόβοι ή οι εκρήξεις οργής αποτελούν σημάδια ανεπαρκούς ρύθμισης των συναισθημάτων, η οποία, μακροπρόθεσμα, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξη.

Η αυτορρύθμιση είναι η ικανότητα ελέγχου της συμπεριφοράς, των συναισθημάτων και των σκέψεων.

«Πιο συγκεκριμένα, η συναισθηματική αυτορρύθμιση αναφέρεται στην ικανότητα διαχείρισης των συναισθημάτων και των διαταραχτικών παρορμήσεων, δηλαδή στο να σκέφτεσαι πριν δράσεις», εξηγεί η Arlin Cuncic, πτυχιούχος κλινικής ψυχολογίας και συγγραφέας, για το Very Well Mind. Η αυτορρύθμιση συνεπάγεται επίσης την ικανότητα να ανακάμπτεις μετά από μια απογοήτευση και να ενεργείς με τρόπο συνεπή με τις αξίες σου. Αποτελεί μία από τις πέντε βασικές συνιστώσες της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Αλλά είμαστε προορισμένοι να ξέρουμε ή να μην ξέρουμε πώς να αυτορυθμιστούμε, ή μήπως μπορούμε να το μάθουμε;

Μια σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και στη ρύθμιση των συναισθημάτων

Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, ερευνητές αναρωτήθηκαν για μια συγκεκριμένη συνήθεια και την επίδρασή της στη ρύθμιση των συναισθημάτων σε παιδιά 6 ετών. Είχαν σκοπό να διαπιστώσουν εάν η διατήρηση τακτικών ωρών ύπνου σχετίζεται με καλύτερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά αποτελέσματα και εάν μια πρώιμη γονική παρέμβαση θα μπορούσε να ενισχύσει αυτά τα αποτελέσματα.

«Οι έρευνές μου επικεντρώνονται κυρίως στον ύπνο, και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο με τον οποίο οι γονείς επηρεάζουν τον ύπνο και την ανάπτυξη του παιδιού», εξηγεί η Adwoa Dadzie, υποψήφια διδάκτωρ στην υγεία της συμπεριφοράς και συγγραφέας της μελέτης, στο PsyPost. «Οι έρευνες που διεξήχθησαν σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες μας επιτρέπουν να μάθουμε πώς να υιοθετούμε θετικές συνήθειες ύπνου που, ελπίζουμε, θα παραμείνουν μέχρι την ενηλικίωση.»

Η έρευνα

Για να επαληθεύσουν την υπόθεσή τους, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν στο δείγμα τους 143 παιδιά ηλικίας 6 ετών. Τα παιδιά χωρίστηκαν τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες: μία ομάδα με ανταποκρινόμενη γονική παρέμβαση και μία ομάδα ελέγχου που εστιάζει στην εκπαίδευση για την ασφάλεια στο σπίτι. Τα παιδιά φορούσαν συσκευές actigraphie, τοποθετημένες στον καρπό τους, για μια εβδομάδα. Οι συσκευές κατέγραψαν παραμέτρους όπως ο χρόνος έναρξης του ύπνου, το μεσαίο σημείο και η μετατόπιση, καθώς και τη συνολική διάρκεια του ύπνου και την αποτελεσματικότητά του. Επιπλέον, υπολογίστηκε η μεταβλητότητα αυτών των μετρήσεων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Τα συμπεριφορικά αποτελέσματα αξιολογήθηκαν μέσω δομημένων εργασιών, σχεδιασμένων να προκαλέσουν απογοήτευση, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην κλινική.

Η σημασία της ώρας του ύπνου

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η τακτικότητα των ωρών ύπνου είχε μια πιο ισχυρή σχέση με τη συμπεριφορά και τον έλεγχο των συναισθημάτων από ό,τι η μέση διάρκεια ή η ποιότητα του ύπνου, επισημαίνει το PsyPost. Τα παιδιά με πιο τακτικές ώρες ύπνου παρουσίαζαν καλύτερη ρύθμιση των συναισθημάτων κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας που προκάλεσε απογοήτευση. Χρησιμοποιούσαν προσαρμοστικές στρατηγικές, όπως ο εσωτερικός διάλογος, αντί να καταφεύγουν σε σωματική επιθετικότητα ή σε διαταραχτικές συμπεριφορές.

Παρόλο που οι συστάσεις για την ποσότητα ύπνου στα παιδιά είναι ουσιώδεις, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι και η τακτικότητα παίζει ρόλο. «Το κύριο σημείο που πρέπει να θυμόμαστε από αυτή τη μελέτη είναι ότι μια μικρότερη μεταβλητότητα στις ώρες ύπνου σχετίζεται με τα συμπεριφορικά και συναισθηματικά αποτελέσματα αυτών των 6χρονων παιδιών», συμπεραίνει η Adwoa Dadzie.

Οι ώρες ύπνου και η ρουτίνα πριν τον ύπνο θα πρέπει να ενθαρρύνονται.

Διαβάστε ακόμη

Αρνιακός: Σπάνιο φαινόμενο η τόσο μεγάλη αλλαγή του καιρού
Psaroloco: Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Τα 13 δημόσια λύκεια που θα έχουν Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ)
Καιρός: Έρχεται “ψυχρή μεταφορά”
Κυκλοφόρησε το επίσημο βιντεοκλίπ του τραγουδιού “Αστερομάτα”
Ανακαλούνται γνωστές κρέμες για την ακμή

Δείτε ακόμη

Μουσείο Ηρακλειδών: STEM & ARCH Summer Camp
Ένα Παραμύθι από το Αυτί στο Μουσείο Βορρέ
Δράσεις για όλη την οικογένεια στην Εθνική Πινακοθήκη
“Είναι Υπέροχο να Είμαι Εγώ” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Ζεστή Σοκολάτα με τον Πικάσο” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Η παιδική όπερα “Είμαι δέντρο που μιλά” στην Μουσική Βιβλιοθήκη
Share This Post