
Ενώ ορισμένοι θεωρούν πως η ψυχική ανθεκτικότητα είναι κάτι έμφυτο, υπάρχει δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να την αναπτύξουν.
Η φροντίδα ενός παιδιού και η υποστήριξή του στην ανάπτυξή του σημαίνει να επιδιώξουμε το καλύτερο για εκείνο και να το προστατεύουμε όσο μπορούμε από δυσκολίες. Ωστόσο, οι αποτυχίες, οι προκλήσεις και οι δοκιμασίες, μικρές ή μεγάλες, θα εμφανιστούν αναπόφευκτα στη ζωή του. Έτσι, εκτός από το να του διδάξουμε πώς να αποφύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο, πρέπει να μάθουμε πώς να αντιμετωπίσουμε όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτές.
Η σημασία της ανθεκτικότητας
Η ανθεκτικότητα είναι η ικανότητα να αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και να προχωράμε μπροστά χωρίς να τις αρνούμαστε. Οι ανθεκτικοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν τις δεξιότητές τους ή να ζητούν βοήθεια από άλλους για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις.
Σύμφωνα με την ειδική στην ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, Kendra Cherry , η ανθεκτικότητα δίνει τη δυνατότητα να διαχειριζόμαστε προκλήσεις που όλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το διαζύγιο, τα οικονομικά προβλήματα, η ασθένεια, η απώλεια ή άλλα θέματα υγείας.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Geriatric Nursing το 2022 διαπίστωσε συγκεκριμένα ότι τα άτομα με υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας τείνουν να έχουν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, και να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, η ανθεκτικότητα είναι ένα πλεονέκτημα για την ψυχική ισορροπία. Είναι ένας ισχυρός σύμμαχος ενάντια στο στρες, το άγχος και την κατάθλιψη. Η συναισθηματική ανθεκτικότητα βελτιώνει την ψυχική υγεία, αλλά και τις σχέσεις, την παραγωγικότητα και τη συνολική ποιότητα ζωής.
Επιπλέον, η ανθεκτικότητα είναι ισχυρός σύμμαχος ενάντια στο άγχος, την κατάθλιψη και άλλες ψυχικές πιέσεις, βελτιώνοντας τη γενική ψυχική υγεία, τις σχέσεις, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής.
Διδάσκοντας την ανθεκτικότητα μέσα από ιστορίες
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of psychiatric and mental health nursing τόνισε μια αποτελεσματική δραστηριότητα στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα παιδιά.
Μέσω των αποτελεσμάτων της ανάλυσης 11 μελετών που δημοσιεύθηκαν μεταξύ 2012 και 2022, οι ερευνητές μπόρεσαν να επαληθεύσουν το όφελος της ανάγνωσης ιστοριών στα παιδιά. Οι ιστορίες που λέγονται στα παιδιά δρουν σε διάφορα επίπεδα. Ιστορίες γενναιότητας, επιμονής και ελπίδας μπορούν να εμπνεύσουν και να καλλιεργήσουν τις δυνάμεις των παιδιών, η αφήγηση διεγείρει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών, επιτρέποντάς τους να προσαρμοστούν και να ανακαλύψουν νέους τρόπους αντιμετώπισης των αντιξοοτήτων και οι προοπτικές και τα συναισθήματα που διερευνώνται στις ιστορίες τους επιτρέπουν να αναπτύξουν την ενσυναίσθηση και την κοινωνική νοημοσύνη για να δημιουργήσει με τη σειρά του ένα δίκτυο υποστήριξης χρήσιμο για την ανθεκτικότητα, σχολιάζει η Kelly-Ann Allen, εκπαιδευτική και κοινωνική ψυχολόγος, για την Psychology Today.
Τρεις κανόνες για την ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα παιδιά
Για να βοηθήσει πραγματικά μια ιστορία να αναπτύξει την ανθεκτικότητα των παιδιών, πρέπει να σέβεται τρεις κανόνες που περιγράφονται από τους ερευνητές:
- Οι ιστορίες πρέπει να είναι ποικίλες, να αντανακλούν διαφορετικούς πολιτισμούς, εμπειρίες και συναισθήματα και να προσαρμόζονται στην ηλικία των παιδιών.
- Πρέπει να δημιουργηθεί ένας ασφαλής χώρος για την αφήγηση ιστοριών, αλλά και για τα παιδιά να νιώθουν άνετα να μοιράζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους όταν συζητούν τις ιστορίες ή διηγούνται τις δικές τους εμπειρίες.
- Τέλος, ανοίξτε τη συζήτηση. Κατά τη διάρκεια ή ακόμα και μετά την ανάγνωση, ενθαρρύνετε το παιδί να αναλογιστεί τα διδάγματα που έχει μάθει, να εντοπίσει στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και να εκφράσει τα συναισθήματά του σε έναν ασφαλή και υποστηρικτικό χώρο.