
Σε θερινή θα αλλάξει η ώρα με τους δείκτες των ρολογιών να γυρίζουν μια ώρα μπροστά την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου.
Συγκεκριμένα η αλλαγή της ώρας σε θερινή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα της Κυριακής 30 Μαρτίου όπου όταν οι δείκτες του ρολογιού δείχνουν στις 03.00 τα ξημερώματα, πρέπει να τους βάλουμε μια ώρα μπροστά για να δούμε 04.00, χάνοντας πρακτικά μια ώρα ύπνου.
Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ε.Ε. φέρνουμε τον δείκτη μια ώρα πίσω τον Οκτώβριο και μια ώρα μπροστά τον Μάρτιο, στην τελευταία Κυριακή των δύο αυτών μηνών.
Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932 και συγκεκριμένα από τις 6 Ιουλίου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, όπου τα ρολόγια είχαν τοποθετηθεί μία ώρα μπροστά, μια ιδέα που όμως εγκαταλείφθηκε γρήγορα. Το 1973, ωστόσο, λόγω της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη, αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών, συμπεριλαμβανομένης τότε και της Ελλάδας. Το νέο μέτρο πρωτοεφαρμόστηκε στη χώρα μας το 1975.
Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει αποφασίσει να καταργηθεί το μέτρο για την αλλαγή της ώρας σε θερινή και χειμερινή από την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021.
Ωστόσο αυτό δεν έχει αποκτήσει ακόμη νομική ισχύ.
Το θερινό ωράριο θα διατηρηθεί μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου του 2025.
Η διαμάχη για την επικράτηση της θερινής ώρας
Η αλλαγή της ώρας και η εφαρμογή της θερινής ώρας προκαλούν έντονες συζητήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία χρόνια. Η συζήτηση αναζωπυρώθηκε το 2018, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργηση της αλλαγής ώρας, μετά από δημόσια διαβούλευση όπου το 84% των Ευρωπαίων πολιτών τάχθηκε υπέρ της μόνιμης εφαρμογής της θερινής ή χειμερινής ώρας. Ωστόσο, λόγω έλλειψης ομοφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών για το ποια ώρα θα επιλέξουν, το θέμα παραμένει ανοιχτό.
Τα επιχειρήματα υπέρ της κατάργησης της αλλαγής της ώρας περιλαμβάνουν λόγους υγείας, όπως διαταραχές στον ύπνο και την καθημερινή απόδοση. Υποστηρίζεται επίσης ότι η διατήρηση μιας σταθερής ώρας θα βελτιώσει την ευημερία, ενώ μπορεί να έχει οφέλη για το περιβάλλον και την εξοικονόμηση ενέργειας. Αντίθετα, ορισμένοι θεωρούν ότι η θερινή ώρα προσφέρει περισσότερες ώρες φωτός κατά τις απογευματινές ώρες, υποστηρίζοντας έτσι την ευημερία και την ψυχαγωγία, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.