Η Λουκία Κασαμάκη είναι ένα 11χρονο κορίτσι που δίνει μαθήματα ζωής καθώς έχει καταφέρει να ξεπεράσει τις δυσκολίες της τύφλωσης με δύναμη και αποφασιστικότητα, ενώ η αφοσίωσή της στην πραγματοποίηση των ονείρων της είναι αξιοθαύμαστη.
Η 11χρονη Λουκία ζει με την οικογένεια της στην Βέροια και υπενθυμίζει σε όλους τη σημασία της αποφασιστικότητας καθώς και τη δυνατότητα κάθε ανθρώπου να επιτύχει ακόμα και υπό δύσκολες συνθήκες αφού έχει καταφέρει και παίζει και συνθέτει τη δική της μουσική με διακρίσεις σε διαγωνισμούς στο εξωτερικό, μιλάει τρεις ξένες γλώσσες (αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά), είναι πρέσβειρα της δράσης «Μπάλα για όλους» και συμμετέχει σε μουσικές δραστηριότητες με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως συμμετείχε πρόσφατα σε εκδήλωση με την Ελεονώρα Ζουγανέλη.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε πως κανένας δεν θα πρέπει να σταματάει να ονειρεύεται ενώ επεσήμανε πως όλοι μας έχουμε κάτι μέσα μας, που αν το ανακαλύψουμε και το βγάλουμε προς τα έξω, είναι αυτό που μπορεί να μας ελευθερώσει και να ανοίξει τα φτερά μας.
Διευκρινίζει επίσης πως η ίδια δεν αισθάνεται πως έχει κάποιο πρόβλημα ενώ συμβουλεύει όλα τα παιδιά να αρπάξουν τις ευκαιρίες και να μάθουν να χρησιμοποιούν τα χαρίσματα που τους έχουν δοθεί.
Η Λουκία, όπως εξηγεί ο πατέρας της Χρυσόστομος Κασαμάκης, γεννήθηκε στις 5 Μαρτίου, και οι γονείς της έμαθαν πως έχει ολική τύφλωση 15 μέρες μετά. Στην αρχή το σοκ ήταν τεράστιο, κατάφεραν να περάσουν από το σοκ, στην αποδοχή και στην εκπαίδευση τόσο της ίδιας, όσο και της υπόλοιπης οικογένειας. Η πρώτη της επαφή με τη μουσική γίνεται σε ηλικία 18 μηνών, ενώ στην ηλικία των τεσσάρων ετών συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό μουσικής σε πιάνο, στην Ιταλία, στον οποίο έστειλαν ηχογραφημένο κομμάτι της και βραβεύτηκε για την εκτέλεσή της.
«Ο ήχος για εμάς τους τυφλούς είναι ό,τι η εικόνα και τους βλέποντες»
Η 11χρονη Λουκία δηλώνει πως όλοι οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να κάνουν κάτι ενώ τονίζει πως κάθε πράγμα έχει τις ευκολίες και τις δυσκολίες του. Πριν από λίγες μέρες έπαιξε μουσική σε μία εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, στη οποία συμμετείχε η Ελεονώρα Ζουγανέλη και υπήρχαν τετραπληγικά παιδιά, παιδιά με κώφωση που χορέψανε, τραγουδήσανε με τον δικό τους υπέροχο τρόπο.
Όπως αναφέρει η ίδια, την μουσική την αγαπά καθώς για την ίδια είναι κάτι μοναδικό, είναι τρόπος έκφρασης, είναι κάτι που την αφήνει να ονειρευτεί, να ταξιδέψει. Όπως επισημαίνει ο ήχος για τους τυφλούς, είναι ό,τι η εικόνα για τους βλέποντες. Κάθε νότα, κάθε ήχος, είναι για την ίδια μία εικόνα.
Ξεκίνησε να μαθαίνει ξένες γλώσσες από τριών ετών
Εκτός από τη μεγάλη της αγάπη για τη μουσική, η 11χρονη μαθήτρια δημοτικού, έχει αδυναμία και στις ξένες γλώσσες. Όπως αναφέρει η ίδια μιλάει πολύ καλά αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά ενώ όπως δηλώνει ο πατέρας της η πρώτη ξένη γλώσσα που ξεκίνησε να μαθαίνει ήταν τα αγγλικά, σε ηλικία περίπου τριών χρονών. Στην πρώτη δημοτικού ζήτησε να μάθει ιταλικά και στην τετάρτη, γαλλικά. Οι ξένες γλώσσες και η μουσική, της άνοιξαν δρόμους επικοινωνίας και τη βγάλανε από την απομόνωση της τύφλωσης.
Η συμπερίληψη για άτομα με αναπηρία είναι ένας συνεχής καθημερινός αγώνας
Ο πατέρας της Λουκίας επισημαίνει πως η Λουκία είναι ένα χαρισματικό τυφλό παιδί και οι ισορροπίες που θα πρέπει να κρατηθούν εντός και εκτός σπιτιού, δεν είναι πάντα εύκολες, ενώ τονίζει πως η συμπερίληψη για άτομα με αναπηρία δεν είναι ούτε απλή, ούτε δεδομένη. Είναι ένας συνεχής καθημερινός αγώνας και παρά τα πολλά βήματα, που έχουν γίνει, υπάρχουν πάρα πολλά ακόμα που πρέπει να κατακτηθούν.
“Τα άτομα με αναπηρία έχουν την ανάγκη της αποδοχής, της ένταξης, της φιλίας ακόμα και όταν τα φώτα σβήνουν και το χειροκρότημα σταματάει», επισημαίνει ο Χρυσόστομος Κασαμάκης.
Η 11χρονη, αναφερόμενη στη συμμετοχή της ως πρέσβειρα στην οργάνωση «Μάτια για όλους», σημείωσε πως, η συμμετοχή της στην καμπάνια “Μία μπάλα για όλους”, ήταν πραγματικά κάτι πολύ τιμητικό για την ίδια. Η δράση της έδωσε τη χαρά να πάρει μέρος στο άθλημα του ποδοσφαίρου με την μπάλα αυτή που είναι με κουδουνάκια και να μπορεί να παίξει και να χαρεί και η ίδια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ