Έρχεται “φρένο” στα social media σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου

kinito

Έρχεται “φρένο” στα social media σε παιδιά δημοτικού και γυμνασίου προκειμένου να προστατευτεί η ανηλικότητα από τον ψηφιακό εθισμό.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από εφήβους αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο MEGA.

Για τα social media & τους εφήβους

«Αυτό το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ είναι συνολικότερα ένα πλέγμα προστασίας γύρω από την ανηλικότητα και την ευαλωτότητα. Τα νέα παιδιά, οι οικογένειες, αντιμετωπίζουν μια σειρά από καινούργιες προκλήσεις, για τις οποίες έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα. Για παράδειγμα το bullying στα σχολεία αλλά και εκτός σχολείου, έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, υπάρχει μια πλατφόρμα καταγγελιών, υπάρχουν πλέον ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών αυτών εντός των σχολικών μονάδων. Εκτός των σχολικών μονάδων παρουσιάσαμε μια νέα εφαρμογή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Safe Youth, όπου μπορούν να μπαίνουν να κάνουν καταγγελίες και να υπάρχει άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας για να προστατεύουμε τα παιδιά μας από την κακοποίηση ή την παρενόχληση. Αυτό αφορά το κομμάτι της βίας».

Όπως λέει ο ίδιος:

«Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι που αφορά τον ψηφιακό κόσμο. Εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε σε καμία περίπτωση την τεχνολογία ή την χρήση των κοινωνικών δικτύων. Χρειάζεται μια πολύ προσεκτική παρέμβαση για την οποία μπορώ να πω ότι και πολλά άλλα κράτη αυτήν την στιγμή είναι σε μια διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης των μέτρων που μπορούν να λάβουν. (…) Πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία των κυβερνήσεων, μαζί με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις εταιρείες που έχουν πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα ώστε να προκύψουν οι μηχανισμοί και οι εφαρμογές που θα μπορούν να κάνουν την επαλήθευση της ηλικίας σε συνεργασία και με τους γονείς.

Θα είναι και μία τέτοια πρόταση των ειδικών, δηλαδή να μπει ένα ηλικιακό όριο, των 15 ετών, που πρέπει όμως να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προτάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα».

Για το αλκοόλ & τους ανηλίκους

«Είχαμε κάποια πολύ δυσάρεστα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα τα οποία μας ταρακούνησαν και μας προβλημάτισαν και ψάξαμε λίγο καλύτερα τι ισχύει στο νομοθετικό μας πλαίσιο. Είδαμε ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά κενά τα οποία θα έπρεπε να μας έχουν απασχολήσει και νωρίτερα. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι δεν έχει ως κύριο έργο ελεγκτικό η ΕΛ.ΑΣ. τον έλεγχο για τη συμμόρφωση με την απαγόρευση που υπάρχει ως προς τη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους. Τον έλεγχο αυτόν τον έχουν οι δημοτικές αστυνομίες. Η δημοτική αστυνομία σε κάποιους δήμους υπάρχει, σε άλλους δεν υπάρχει. Το υπουργείο Υγείας έχει κατ’ όνομα την αρμοδιότητα αυτήν, αλλά δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό».

STEM Education STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική

Σύμφωνα με τον υπουργό:

«Θα μεταφέρουμε στην Αστυνομία ως κύρια ελεγκτική αρμοδιότητα τον έλεγχο για την παράνομη διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους, με βάση τα ηλικιακά όρια που ισχύουν ήδη. Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις, αν κάνεις αυτήν την παράβαση θα σου αφαιρείται η άδεια. Οι διατάξεις αυτές θα έρθουν από τις αρχές του χρόνου προς ψήφιση και εφαρμογή με τη νέα χρονιά. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει νομιμότητα παντού, λογικοί, αυστηροί και δίκαιοι κανόνες, ελεγκτικοί μηχανισμοί που να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το πρόβλημα είναι στα ‘παραθυράκια’ του νόμου, τα έχουμε εντοπίσει, θα τα κλείσουμε».

Λειτουργία του Kids Wallet

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 είναι πιθανό να ξεκινήσει η λειτουργία του Kids Wallet, του παιδικού πορτοφολιού που θα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων, κάτω των 15 ετών, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δήλωσε μιλώντας στο ΕΡΤNews και την εκπομπή “News Room” ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, τονίζοντας ότι η εφαρμογή αυτή μπορεί να εγκατασταθεί τόσο στα κινητά των παιδιών, όσο και στα τάμπλετς.

“Νομίζω πως όλοι όσοι έχουμε παιδιά ή έχουμε παιδιά στον κύκλο μας, βλέπουμε πως ο εθισμός τους στις οθόνες πλέον γίνεται ακραίος. Τα παιδιά έχουν ξεχάσει να ζουν κανονικά, έχουν ξεχάσει το παιχνίδι, έχουν ξεχάσει πως έχουν φίλους, ξεχνάνε να μιλάνε και μιλάνε μέσω οθονών και μηνυμάτων. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πολύ πιο έντονα και να πάρουμε μέτρα. Όντως πολλές χώρες έχουν αρχίσει να νομοθετούν. Η Αυστραλία είπε “κάτω από 16 στοπ”. Η Γαλλία είπε πως κάτω από 15 σε κάποια media με γονικό έλεγχο και αποδοχή από τους γονείς. Όλο αυτό όμως πρέπει και ως Ευρώπη να το δούμε λίγο πιο δυνατά. Να το δούμε λίγο πιο έντονα” τόνισε ο υπουργός.

“Στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών την Παρασκευή το έθεσα ως ζήτημα και υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον από πολλές χώρες. Υπάρχουν δύο πράγματα που μπορούν να γίνουν: Το ένα είναι τι κάνουμε στο κινητό του παιδιού μας ως γονείς. Δεν είναι τόσο εύκολο παρόλα αυτά και δεν είναι και όλοι οι γονείς τόσο καλοί στο να μπορέσουν να ρυθμίσουν τέτοια συστήματα. Ο διπλός στόχος στην ουσία είναι το τι κάνουμε εμείς εδώ ως χώρα και μπορούμε να το κάνουμε άμεσα. Και το άλλο είναι τι κάνει πλέον η Ευρώπη απέναντι στους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών.

“Η Γαλλία είπε ότι απαγορεύει κάτω από τα 15. Με ποιο τρόπο απαγορεύεις στην ουσία; Με ποιον τρόπο ελέγχεις την ηλικία του παιδιού; Ο έλεγχος ηλικίας είναι το δύσκολο και εδώ πέρα εμείς ερχόμαστε με μια πρόταση. Θα είναι και κομμάτι του εθνικού σχεδιασμού που λέει το εξής: Όπως ακριβώς σήμερα έχουμε το wallet μας και έχουμε τις ταυτότητες μας θα γίνει κάλλιστα με ένα παιδικό πορτοφόλι (Kids Wallet), δηλαδή η ηλικία να ελέγχεται και να ταυτοποιείται στο παιδικό μας πορτοφόλι. Το βάζει ο γονέας μαζί με πολλές ρυθμίσεις γονικού ελέγχου του” εξήγησε ο κ. Παπαστεργίου.

“Άρα μπορούμε πολύ εύκολα να ελέγξουμε με πολύ απλή διαδικασία, να μην χρειάζεται να κάνουμε ρυθμίσεις, το τι βλέπει και τι δεν βλέπει. Και αν αύριο μεθαύριο συνεννοηθούμε, που πρέπει να το κάνουμε με τους παρόχους κεντρικά, αν αυτό το πορτοφόλι δεν υπάρχει σε κάποιο κινητό να μην ανοίγει. Δηλαδή ο γονικός έλεγχος και ο ηλικιακός έλεγχος να γίνεται πλέον από το πορτοφόλι” δήλωσε.

“Δεν είναι ωραίο πράγμα να λες τα κόβω όλα. Αλλά αν σήμερα η πραγματικότητα είναι αυτή που την ξέρουμε, ότι οι πάροχοι βολεύονται με το να δίνουν ανεξέλεγκτα περιεχόμενο, ναι, η απάντηση είναι να το κόψουμε. Είναι πολύ στοχευμένη αυτή η πρόταση, η οποία και ευρωπαϊκά πλέον αρχίζει να αποκτά ενδιαφέρον. Όλες οι χώρες ενδιαφέρονται για το πώς θα μπορέσουμε να τσεκάρουμε την ηλικία των παιδιών” τόνισε ο κ. Παπαστεργίου και σημείωσε ότι οι πάροχοι οφείλουν να συνεργαστούν. “Οφείλουν να έρθουν στο τραπέζι γιατί ήδη υπάρχει μία ευρωπαϊκή νομοθεσία που λέει στο άρθρο 28 ότι οφείλουν να λάβουν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα όταν γνωρίζουν πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν ανήλικοι. Από την ώρα λοιπόν που με κάποιο τρόπο η ηλικία ταυτοποιείται, θα πρέπει να κάνουν αυτό το οποίο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν“.

Ο υπουργός τόνισε ότι τεχνικά δεν είναι δύσκολο να γίνει, καθώς η υλοποίηση λίγο πολύ έχει γίνει ήδη με το μεγάλο πορτοφόλι. “Ο γονέας θα μπορεί να δηλώνει το κινητό του παιδιού του, όπως ακριβώς κάνουμε σήμερα με τα εισιτήρια στα γήπεδα. Μπορούμε μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 να το υλοποιήσουμε. Πρέπει όμως να βοηθήσουμε τους γονείς πρώτα, οι οποίοι είναι πελαγωμένοι μέσα σε όλη αυτή την ιστορία και δεν ξέρουν πως μπορούν να βοηθήσουν“.

Διαβάστε ακόμη

Αρνιακός: Σπάνιο φαινόμενο η τόσο μεγάλη αλλαγή του καιρού
Psaroloco: Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου
Τα 13 δημόσια λύκεια που θα έχουν Διεθνές Απολυτήριο (ΙΒ)
Καιρός: Έρχεται “ψυχρή μεταφορά”
Κυκλοφόρησε το επίσημο βιντεοκλίπ του τραγουδιού “Αστερομάτα”
Ανακαλούνται γνωστές κρέμες για την ακμή

Δείτε ακόμη

Μουσείο Ηρακλειδών: STEM & ARCH Summer Camp
Ένα Παραμύθι από το Αυτί στο Μουσείο Βορρέ
Δράσεις για όλη την οικογένεια στην Εθνική Πινακοθήκη
“Είναι Υπέροχο να Είμαι Εγώ” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Ζεστή Σοκολάτα με τον Πικάσο” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Η παιδική όπερα “Είμαι δέντρο που μιλά” στην Μουσική Βιβλιοθήκη
Share This Post