
Την διαχείριση του διαδικτύου και των social media σαν σχολικό μάθημα σκέφτεται να εντάξει στο σχολικό πρόγραμμα το υπουργείο Παιδείας.
Ο κ. Πιερρακάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία πάει καλά και ερωτηθείς αν υπάρχουν σκέψεις για απαγόρευση των social media σε παιδιά ηλικίας μέχρι 15-16 ετών, είπε ότι το θέμα της σχέσης και η διαχείριση του διαδικτύου και των social media από τα παιδιά, «είναι κάτι που απασχολεί όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και τον Πρωθυπουργό και σύντομα θα υπάρξει ένα μάθημα στα σχολεία για το πως θα διαχειρίζονται τα παιδιά τον ίδιο τους τον εαυτό, στο διαδίκτυο και τα social media».
Για παράδειγμα, συνέχισε, «σου στέλνει μήνυμα ένας άγνωστος και είσαι ένα παιδί 15 ετών, τι απαντάς, πώς αντιδράς, τι λες στους γονείς σου, τι λες στο σχολείο, πώς πρέπει να αντιδράσεις, πώς χειρίζεσαι τις φωτογραφίες σου, πώς χειρίζεσαι το τι γράφεις στα social media; Γι’ όλα αυτά τα πράγματα, τα οποία είναι απλά και καθημερινά, θα μπει μάθημα στο σχολείο. Θα μπει εντός μαθήματος, θα υπάρχει ειδικό υλικό».
Ακολούθως ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «σε πρώτη φάση θα είναι ένα παιχνίδι που θα μπει στο σχολείο, θα είναι στο μάθημα της Πληροφορικής. Οι καθηγητές είναι πλήρως καταρτισμένοι και θα υπάρξει και πρόσθετη επιμόρφωση». Μάλιστα, συνέχισε, υπάρχει ήδη ένα βιβλίο που επιμελείται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και σε μορφή audiobook.
Τι γυρεύει ο «ΤΖΙΜΑΝΙΟUS» στις τάξεις;
Προς αυτή την κατεύθυνση έγινε χθες και η συνάντηση Πιερρακάκη με τον πρόεδρο της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, όπου παρουσιάστηκε το εκπαιδευτικό υλικό που θα ενταχθεί σε αυτή τη θεματική όπως και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό παιχνίδι επαυξημένης πραγματικότητας «ΤΖΙΜΑΝΙΟUS», με την πρόταση να αξιοποιηθεί στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα στις προθέσεις του υπουργού Παιδείας είναι από το επόμενο σχολικό έτος, να αξιοποιηθεί μια εκτενέστερη έκδοση του υλικού. Στο video που ακολουθεί μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το παιχνίδι «ΤΖΙΜΑΝΙΟUS» που μυεί τους μαθητές στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων με τρόπο διαδραστικό.
Επίσης αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία για την κατάρτιση μιας λογοτεχνικής λίστας με βιβλία που θα μοιραστούν σε μαθητές, αλλά και στην αναβάθμιση των σχολικών βιβλιοθηκών.
Σε ότι αφορά το διεθνές απολυτήριο, είπε ότι «αρχικά το μέτρο θα εφαρμοστεί σε κάποιο πειραματικά σχολεία και θα επεκταθεί σε όλα, πριν περάσει και στα δημόσια σχολεία. Το διεθνές απολυτήριο εφαρμόζεται ήδη στα ιδιωτικά σχολεία και η σχετική νομοθεσία υπάρχει από το 1995, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι σήμερα».
Επίσης σε ότι αφορά τις Πανελλαδικές εξετάσεις, διευκρίνισε ότι, «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις για την βελτίωση τους, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε αλλαγές για τις αλλαγές…».