Έφηβος αυτοκτόνησε μετά από συνομιλίες με το ChatGPT

chat gpt

Οι γονείς ενός εφήβου μηνύουν την OpenAI καθώς ο 16χρονος γιός τους αυτοκτόνησε μετά από συνομιλίες με το ChatGPT.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Reuters, oι γονείς ενός 16χρονου που αυτοκτόνησε μετά από συνομιλίες με το ChatGPT κατέθεσαν μήνυση κατά της OpenAI και του CEO Sam Altman, κατηγορώντας την εταιρεία ότι έθεσε τα κέρδη πάνω από την ασφάλεια των χρηστών με την κυκλοφορία του GPT-4o.

Ο έφηβος, Adam Raine, πέθανε τον Απρίλιο του 2025, αφού είχε συζητήσει με το chatbot για θέματα αυτοκτονίας. Σύμφωνα με την αγωγή, το ChatGPT φέρεται να ενθάρρυνε τις αυτοκτονικές του σκέψεις και να του έδωσε καθοδήγηση που συνέβαλε στον τραγικό θάνατό του.

Η αγωγή διεκδικεί αποζημίωση για αδικαιολόγητο θάνατο και παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ασφάλειας προϊόντων, ζητώντας επίσης μέτρα όπως η επαλήθευση ηλικίας των χρηστών και η άρνηση παροχής απαντήσεων σε αιτήματα που ενδέχεται να θέσουν τους χρήστες σε κίνδυνο.

Η OpenAI δήλωσε ότι λυπάται για τον θάνατο του Raine και ότι το ChatGPT διαθέτει ήδη δικλίδες ασφαλείας, όπως παραπομπές σε γραμμές βοήθειας για άτομα σε κρίση. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι οι μακροχρόνιες συνομιλίες μπορεί να μειώσουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τη βελτίωση των εργαλείων προστασίας.

Η εταιρεία σχεδιάζει επίσης την εισαγωγή γονικών ελέγχων και τη σύνδεση χρηστών σε κρίση με επαγγελματίες ψυχικής υγείας, καθώς και τη διαρκή βελτίωση του ChatGPT ώστε να αποφεύγεται η παροχή επικίνδυνων συμβουλών.

Το περιστατικό υπογραμμίζει τους κινδύνους της εξάρτησης από chatbots για συναισθηματική υποστήριξη, ιδιαίτερα μεταξύ ανηλίκων, και φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία ασφαλών μηχανισμών προστασίας στις πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Νέα ανακοίνωση για την ανάκληση της φέτας
Είναι τοξική η πικροδάφνη στα σχολεία;
Βρέφος πέθανε μετά από αντιισταμινικό που του έδωσαν για να ηρεμήσει
Βουλιαγμένη: Τι καταγγέλλει η μητέρα για την αρπαγή του ανηλίκου
“Η Έλι και η Παρέα των Φαντασμάτων” στους κινηματογράφους
Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς 2026: Η άνοιξη ανθίζει στο Άλσος

Δείτε ακόμη

Πασχαλινές δράσεις στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
“Στο ένδοξο αλωνάκι. Μεσολόγγι 1826, Έξοδος” στην ΕΒΕ
Summer camps 2026
“Το σπίτι με τα παράθυρα” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Μια ξεχωριστή διαδικτυακή αστρονομική εμπειρία
“Η Επανάσταση των Χρωμάτων” στην Εθνική Πινακοθήκη
Share This Post