Το ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης διεκόπηκε προσωρινά, μόνο καλό μπορεί να είναι για πολλούς λόγους. Πρώτον γιατί φαίνεται ότι τηρούνται οι διαδικασίες για την ασφαλή παραγωγή του. Δεύτερον γιατί έγινε γνωστό. Αρα δεν τα “μαγειρεύουν” προκειμένου να βρεθεί γρήγορα μία λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα. Και τρίτον φυσικά, για να αξιολογήσουν οι επιστήμονες αν πράγματι έχει σοβαρές παρενέργειες στο γενικό πληθυσμό.
Το μόνο κακό της εξέλιξης αυτής είναι η πιθανή δυσπιστία της κοινής γνώμης. Η αναστολή αυτή θα γίνει βούτυρο στο ψωμί των κινημάτων κατά του εμβολιασμού που δεν έχουν σταματήσει να μιλούν για τους κινδύνους του εμβολίου φτάνοντας στο σημείο να λένε πως είναι καλύτερα για τους υγιείς ανθρώπους να νοσήσουν από τον Covid-19 και να αναρρώσουν. Αν αναρρώσουν φυσικά.
Ο Ηλίας Μόσιαλος τοποθετείται απέναντι στο θέμα των παρενεργειών, αναφέροντας τα εξής:
“Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε πάρει ασπιρίνη γιατί υποφέραμε από πονοκέφαλο ή για άλλους λόγους. Αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι διαβάσαμε ποτέ τις οδηγίες χορήγησης η τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες (τις επισυνάπτω στα σχόλια).
Το αναφέρω αυτό γιατί γίνεται (και αυτό είναι εξαιρετικά θετικό) συζήτηση για τις παρενέργειες των εμβολίων. Σχεδόν όλα τα φάρμακα και εμβόλια προκαλούν παρενέργειες σε ορισμένους χρήστες. Αλλά τα θετικά τους αποτελέσματα είναι περισσότερα για τη μεγάλη πλειοψηφία όσων τα λαμβάνουν σε σύγκριση με τις παρενέργειες που προκαλούν. Αυτό που εξετάζουμε είναι η σχέση οφέλους/κινδύνου παρενεργειών. Φυσικά έχει μεγάλη σημασία ο τύπος των παρενεργειών. Πολλές είναι παροδικές (πονοκέφαλος, πυρετός, ένα μικρό εξάνθημα) άλλες είναι σοβαρότερες.
Έχει επίσης σημασία η συχνότητα εμφάνισης των παρενεργειών. Αν έχουμε 10 μακροχρόνιες νοσηλείες ανά 100 εθελοντές που λαμβάνουν ένα νέο φάρμακο θα πρέπει να προβληματιστούμε πολύ για την ασφάλεια αυτού του φαρμάκου. Αν όμως έχουμε 2-3 ανα 20-30,000 εθελοντές, οι νοσηλείες είναι σύντομες και δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των εθελοντών τότε θα πρέπει να εξετάσουμε τα οφέλη από το νέο φάρμακο η το εμβόλιο. Αν τα οφέλη είναι σημαντικά τότε το νέο φάρμακο η το εμβόλιο θα εγκριθούν από τις ρυθμιστικές αρχές. Αν όμως οι παρενέργειες είναι μεγάλες, αφορούν σε μεγάλο αριθμό εθελοντών και τα οφέλη από τη χορήγηση του νέου εμβολίου είναι μικρά, τότε το νέο εμβόλιο δεν θα εγκριθεί.
Στην περίπτωση του εμβολίου της Οξφόρδης έγινε προσωρινή διακοπή των κλινικών μελετών για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος. Και αυτό έγινε παρότι υπάρχουν μεγάλες πιέσεις (και πολιτικές) και μεγάλες προσδοκίες για να κυκλοφορήσει ένα εμβόλιο σύντομα. Οι ερευνητές ακολούθησαν τις σωστές πρακτικές και δεν αποσιώπησαν το πρόβλημα. Οι διακοπές των ερευνών συμβαίνουν συχνά σε κλινικές δοκιμές για να διαπιστωθεί η ασφάλεια των φαρμάκων/εμβολίων.
Αντιθέτως η έγκριση εμβολίου με ανεπαρκή στοιχεία όπως έγινε πρόσφατα στη Ρωσία δεν συνάδει με τις διεθνείς πρακτικές”.
Διαβάστε ακόμη
Ορφανοτροφείο φιλοξενεί τα αδέλφια που κακοποιούνταν από την μητέρα τους
Μωρό εντοπίστηκε μόνο του σε μπαλκόνι να κλαίει
Καιρός: “Ψυχρή λίμνη” φέρνει ανατροπές
ΟΠΕΚΑ: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την δωρεάν διανομή βιβλίων
Πάρος: Σε ψυχιατρική κλινική η μητέρα του νεκρού βρέφους
Άρτα: Εγκεφαλικά νεκρά τα δύο παιδιά
Δείτε ακόμη
Escape Room στο Ίδρυμα Αικ. Λασκαρίδη
“Μότσαρτ ο μαγικός αυλός” από την Κ. Ρουγγέρη στο Θέατρο Λυκαβηττού
Το διαγενεακό εργαστήριο επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή
“Θεατές επί σκηνής” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
“Αισωπομαχίες” στο Modus Vivendi
“Ο Ραφτάκος των λέξεων” στο Modus Vivendi