
Οι 3 έγχρωμες γυναίκες που έμελλε να σημαδέψουν τον αγώνα κατά του ρατσιμού στην Αμερική. Η καθεμία από το δικό της μετερίζι. Η αρχή του τέλους ξεκίνησε το 1955, με μία γυναίκα που αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση της στο λεωφορείο σε κάποιον λευκό, ως…όφειλε!
Η Ρόζα έκατσε…έτσι ώστε η Ρούμπι να περπατήσει…για να μπορέσει η Καμάλα να εκλεγεί!
Η Rosa Parks ήταν μία έγχρωμη μοδίστρα που έμελλε να μείνει στην ιστορία όταν, στις 1 Δεκεμβρίου 1955, στο Μοντγκόμερυ της Αλαμπάμα, αρνήθηκε να δώσει τη θέση της στο λεωφορείο σε έναν λευκό, αντιστεκόμενη στην τότε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού των ΗΠΑ που απαιτούσε από τους έγχρωμους πολίτες να κάθονται στο πίσω μέρος του λεωφορείου και να παραχωρούν τη θέση τους στους λευκούς.
Η πράξη αυτή πολιτικής ανυπακοής γέννησε ένα κίνημα κατά του φυλετικού διαχωρισμού στην πόλη αυτή, που άμεσα εκφράστηκε με μποϊκοτάζ των λεωφορείων από τους έγχρωμους επί 381 ημέρες, και βοήθησε έναν από τους διοργανωτές του κινήματος αυτού, ονόματι Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, να ξεκινήσει μια διαδρομή που θα οδηγούσε στην ανάδειξή του σε κεντρική πολιτική φιγούρα στην Αμερική. Για τους λόγους αυτούς, η Ρόζα Παρκς σήμερα αναφέρεται ως «Μητέρα του σύγχρονου κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων».
Η Ruby Bridges γεννήθηκε το 1954 και ήταν η πρώτη αφροαμερικανή μαθήτρια που φοίτησε σε σχολείο λευκών στη Λουιζιάνα. Στις 14/11/1960, πήγε να γραφεί μετά από εξετάσεις που πέρασε με επιτυχία, στο William Frantz Elementary School. Ήταν η μόνη που θα πήγαινε σε αυτό το σχολείο και έφτασε συνοδευόμενη από τέσσερις ομοσπονδιακούς αστυνομικούς.
Όταν η εξάχρονη έφτασε στο σχολείο, όλοι οι γονείς απομάκρυναν τα παιδιά τους και όλοι οι δάσκαλοι αρνήθηκαν να διδάξουν. Μόνο μια δασκάλα, η Barbara Henry, υποδέχτηκε την Ruby και για ένα χρόνο την δίδασκε μόνη της. Μια γυναίκα είχε φέρει ένα μικρό φέρετρο με μια μαύρη κούκλα έξω από το σχολείο και για εβδομάδες θυμωμένοι γονείς απειλούσαν έντονα την Ruby όταν την έβλεπαν να μπαίνει στο σχολείο.
Ιστορική χαρακτηρίζεται η εκλογή της Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Γεγονός είναι πάντως ότι η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια γίνεται η πρώτη γυναίκα, πρώτη έγχρωμη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία που εκλέγεται στη θέση του αντιπροέδρου.
«Η μητέρα μου όταν ήρθε εδώ στα 19 δεν περίμενε ίσως ότι θα ερχόταν μία τέτοια στιγμή. Γυναίκες από την Ασία, αφροαμερικανές, λατίνες, έχουν την δύναμη να στηρίξουν την δημοκρατία. Όλες οι γυναίκες που πάλευαν τόσα χρόνια να προστατέψουν την δημοκρατία και τώρα μία νέα γενιά μάχεται για τον ίδιο σκοπό. Για τους κόπους τους βρίσκομαι εδώ. Για τα όνειρα και τους στόχους τους. Και τι κουράγιο ήθελε για τον Μπάιντεν να διαλέξει μία γυναίκα για αντιπρόεδρο της χώρας. Μπορεί να είμαι η πρώτη, αλλά δεν θα είμαι η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι χώρα ευκαιριών, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε η Χάρις, στην ιστορική της ομιλία.