Μυστήριο με τους σπόρους από την…Κίνα

Σπόροι άγνωστης προέλευσης, φτάνουν με το ταχυδρομείο, χωρίς να τους έχουν παραγγείλει οι παραλήπτες, σε Αμερική, Καναδά, Νέα Ζηλανδία και Ευρώπη.

Η μυστήρια αυτή ιστορία ξεκίνησε στην Αμερική αλλά σιγά σιγά καταγράφονται περιστατικά και σε άλλες χώρες. Αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ζήτησε από τους πολίτες να μην φυτεύουν αυτούς τους σπόρους. Το φαινόμενο έχει αναφερθεί ήδη σε περισσότερες από 10 πολιτείες. Όμως, σύμφωνα με τον Guardian, έχουν πραγματοποιηθεί πιθανόν χιλιάδες αποστολές, στον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία και την Ευρώπη.   Περίπου 100 περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Βρετανία και ξεκίνησε έρευνα από τις αρμόδιες αρχές, ενώ στην ίδια διαδικασία μπήκε και το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας.

Τα σακουλάκια με τους σπόρους φτάνουν ταχυδρομικά, σε πακέτα που αναφέρουν συνήθως ότι πρόκειται για σκουλαρίκια, πιθανόν για να αποτρέψουν τον έλεγχο. Τα περισσότερα φαίνεται να έχουν σταλεί από την Κίνα, αλλά υπάρχουν και κάποια που φαίνεται να έχουν σταλεί από την Ταϊβάν, το Ουζμπεκιστάν και τα Νησιά Σολομώντα.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι είναι πλαστές οι κινέζικες διευθύνσεις που εμφανίζονται σε κάποια πακέτα. Το ταχυδρομείο της Κίνας ζήτησε από την αμερικανική υπηρεσία να της στείλει τα πακέτα, προκειμένου να κάνει έρευνα.

Όσο για την εξήγηση, οι αμερικανικές αρχές εκτιμούν πως πιθανότατα πρόκειται για απάτη που στήνουν κάποιες διαδικτυακές επιχειρήσεις, κάνοντας αποστολές σε άτομα που δεν έχουν παραγγείλει τίποτα, για να «στηρίξουν» με αυτό τον τρόπο ψευδείς αξιολογήσεις για τα προϊόντα τους. Πάντως, ο επίτροπος Γεωργίας του Κεντάκι, Ράιαν Κουάρλς, άφησε ένα «παραθυράκι» για το ενδεχόμενο να πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό. «Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες προκειμένου να ξέρουμε αν πρόκειται για απάτη, φάρσα ή πράξη αγροτικής βιοτρομοκρατίας», δήλωσε και προειδοποίησε: «Οι σπόροι θα μπορούσαν να εισάγουν άγνωστες ασθένειες σε τοπικά φυτά, να βλάψουν τα ζώα ή να απειλήσουν το περιβάλλον μας».

Με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε ακόμη

Η μικρή Ελεονώρα κέρδισε τη μάχη με τον καρκίνο
Καιρός: Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων
Πάτρα: Πέθανε η 38χρονη έγκυος που υπέστη τρεις ανακοπές
Μάτι: 104 φαναράκια για τις 104 ψυχές που χάθηκαν
Έγκυος υπέστη τρεις ανακοπές και έχασε το μωρό της
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού με καταιγίδες και μπουρίνια

Δείτε ακόμη

Εργαστήριο γλυπτικής: Πλάθοντας το σώμα
“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Share This Post