Κορονοϊός: Αλλάζουν τα δεδομένα σχετικά με τα παιδιά;

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian, η άποψη ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται το ίδιο εύκολα μεταξύ των παιδιών, άρα και των νεαρών μαθητών, όπως στους ενήλικες είναι μάλλον εσφαλμένη, καθώς νέα ανησυχητικά δεδομένα προέκυψαν από έξαρση κρουσμάτων σε σχολεία και κατασκηνώσεις της Τζόρτζια των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Το βρετανικό Μέσο επικαλείται έρευνα του Αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) σε κατασκήνωση της Τζόρτζια των ΗΠΑ, από την οποία έγιναν συστάσεις σχετικά με τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα παιδιά στην εξάπλωση της Covid-19, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικά. Αυτή η έρευνα βέβαια έρχεται για να αντικρούσει και να αναθεωρήσει όσα -νομίζαμε ότι- ίσχυαν από παλαιότερες έρευνες

Εν τω μεταξύ, χθες, στην Τζόρτζια, ένας επτάχρονος, χωρίς κανένα γνωστό υποκείμενο νόσημα, έγινε το μικρότερο σε ηλικία θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού στις ΗΠΑ.

«Κάθε θάνατος εξαιτίας της COVID-19 που ανακοινώνουμε είναι τραγικός, αλλά το να χάνεται κάποιος τόσο μικρός σου ραγίζει την καρδιά», δήλωσε η Νάνσι Νάινταμ, εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών στην Τζόρτζια, στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News.

«Γνωρίζουμε ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, αλλά αυτή είναι μια ασθένεια που οι πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, απαιτείται να παίρνουν σοβαρά», πρόσθεσε η Νάινταμ.
Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο του Χάρβαρντ, Γουίλιαμ Χάνατζ η αβεβαιότητα και τα αντικρουόμενα δεδομένα για την εξάπλωση της νόσου μεταξύ των παιδιών και των μαθητών οφείλεται στο άμεσο “λουκέτο” που έσπευσαν να βάλουν οι κυβερνήσεις στα σχολεία, πράγμα που απέτρεψε την επιστήμη να εξετάσει ποια είναι η “συμπεριφορά” του ιού απέναντι στις μικρές ηλικιακές ομάδες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο γιατρό, οι μέχρι τώρα έρευνες έγιναν στο οικογενειακό και όχι στο σχολικό περιβάλλον, με τις παραμέτρους να μην είναι ακριβείς, λόγω των συνθηκών αλλά και της -λανθασμένης όπως φαίνεται- άποψης ότι είναι πιο πιθανό ο ιός να έχει μεταδοθεί από έναν ενήλικα σε ένα παιδί και όχι το αντίθετο.

Κατά τα δεδομένα των CDC, τουλάχιστον 45 παιδιά κάτω των 14 ετών έχουν πεθάνει εξαιτίας της COVID-19 στις ΗΠΑ ως τώρα.

Ανάλογο ήταν και το παράδειγμα του Ισραήλ, που επίσης έχει ληφθεί σοβαρά από αρκετές χώρες όπου πλέον αμφιταλαντεύονται για το αν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία στις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Μετά το αυστηρό lockdown του Μαρτίου και την αρχικά επιτυχημένη διαχείριση της κρίσης, η πρόωρη άρση των μέτρων και η απόφαση να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία και οι γονείς τους στις δουλειές τους από τον Μάιο αποδείχτηκε καταστροφική.

Πηγή: ΑΠΕ, Καθημρινή

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανάκληση πασίγνωστης μάρκας λαδιού
Η πρώτη τυφλή κούκλα Barbie
Τουρίστρια έπεσε στη θάλασσα και έσωσε γατάκι που πνιγόταν
Καμπάνια κατά της παιδικής παχυσαρκίας: “Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα”
Λυρική Σκηνή: Δωρεάν εισιτήρια για την Τραβιάτα στο Ηρώδειο
Allyson Felix: Δημιουργεί παιδικό σταθμό για τις μητέρες-αθλήτριες

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post