Γκ. Μαγιορκίνης: τι συνέβη με το εμβόλιο της Οξφόρδης

Στη χθεσινή ενημέρωση συντακτών από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ν. Χαρδαλιά, την Υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και τον Καθηγητή Γκ. Μαγιορκίνη, ο καθηγητής εξήγησε τι ακριβώς έχει συμβεί με το εμβόλιο.

Για να γίνει αντιληπτό, είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε πώς λειτουργεί η μελέτη. Πρόκειται για τη λεγόμενη διπλά τυφλή μελέτη, δηλαδή ούτε ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή, ούτε ο ασθενής γνωρίζει αν έχει πάρει το εμβόλιο ή το λεγόμενο ως placebo, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ένα άλλο εμβόλιο.

Όταν εμφανιστεί μία παρενέργεια καταγράφεται, αλλά ο γιατρός δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν ο ασθενής έχει πάρει το εμβόλιο ή το placebo. Εάν η παρενέργεια είναι ιδιαίτερα σοβαρή, τότε μία ανεξάρτητη επιτροπή που δεν έχει σχέση με την κλινική μελέτη, αναλαμβάνει να εξετάσει κατά πόσο η παρενέργεια μπορεί να αποδοθεί στο εμβόλιο.

Σε αυτή τη διάρκεια δεν σταματάει πλήρως η μελέτη. Διακόπτονται οι νέοι εμβολιασμοί, ενώ όσοι εθελοντές έχουν εμβολιαστεί εξακολουθούν να παρακολουθούνται κατά το πρωτόκολλο.

Συνεπώς υπάρχει μία μικρή καθυστέρηση στο ρυθμό εμβολιασμού νέων εθελοντών, όχι στην ολική εξέλιξη της μελέτης που έχει ήδη ξεκινήσει.

Το αποτέλεσμα της διερεύνησης της ανεξάρτητης επιτροπής καταγράφεται και η μελέτη συνεχίζεται, εάν και εφόσον δεν βρεθεί σχέση μεταξύ της σοβαρής παρενέργειας και του εμβολίου ή του placebo.

Όλες αυτές οι διερευνήσεις γίνονται διαθέσιμες όταν διακοπεί ή ολοκληρωθεί η μελέτη και αυτό διασφαλίζει την ασφάλεια των εθελοντών, αλλά και την ακεραιότητα της μελέτης.

Τέτοια γεγονότα συμβαίνουν αρκετές φορές στις δοκιμές των εμβολίων και των φαρμάκων και με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται η ασφάλεια των εθελοντών.

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη μελέτη, είναι η δεύτερη φορά που διακόπτεται ο εμβολιασμός με εμβόλιο ή placebo και αυτό αποτελεί μία πολύ συνηθισμένη διαδικασία. Σε αναμονή, λοιπόν, των αποτελεσμάτων της ανεξάρτητης επιτροπής.

 

https://kidshub.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%be%ce%b5%cf%87%ce%bd%ce%ac%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf-%ce%b5%ce%bc%ce%b2%cf%8c%ce%bb%ce%b9%ce%bf-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%be%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%b4%ce%b7%cf%82/

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανάκληση πασίγνωστης μάρκας λαδιού
Η πρώτη τυφλή κούκλα Barbie
Τουρίστρια έπεσε στη θάλασσα και έσωσε γατάκι που πνιγόταν
Καμπάνια κατά της παιδικής παχυσαρκίας: “Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα”
Λυρική Σκηνή: Δωρεάν εισιτήρια για την Τραβιάτα στο Ηρώδειο
Allyson Felix: Δημιουργεί παιδικό σταθμό για τις μητέρες-αθλήτριες

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post