
Η ένταση του δεύτερου κύματος σε παγκόσμια κλίμακα ενισχύεται, αγγίζοντας πλέον τις 500.000 διαγνώσεις ανά ημέρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με SARS-CoV-2 δείχνει σημεία αύξησης, ξεπερνώντας τους 6.000 ανά ημέρα.
Στην Ευρώπη, η κλιμάκωση της επιδημίας συνεχίζεται με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να ξεπερνά τις 200.000 ανά ημέρα και συνεπώς αποτελεί πλέον το 40% των διαγνώσεων σε παγκόσμια κλίμακα. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταλήγουν με SARS-CoV-2 ξεπερνά τους 1.500 ανά ημέρα.
Στην Ελλάδα, η επιδημία μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα επεκτάθηκε με μία ώση που διπλασίασε τον αριθμό διαγνώσεων ανά ημέρα.
Ο αριθμός των συμπολιτών μας που καταλήγουν με COVID-19 στην Ελλάδα αυξήθηκε σε 10 ανά ημέρα μεσοσταθμικά ανά εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη προσεγγίζει πάλι τους 90.
Η νέα αυτή ώση έχει καθαρά γεωγραφικά και ηλιακά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα είδαμε μία σαφή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου προς τα βόρεια της χώρας, με την Καστοριά και την Κοζάνη να βρίσκονται σε επίπεδο κινδύνου 4, ενώ η Θεσσαλονίκη, το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο, παρουσίασε επιθετική αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου. Παρόμοιες αυξητικές τάσεις βλέπουμε σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες.
Η Αττική συγχρόνως παρουσίασε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό περίπου 40% σε σχέση με την τελευταία εβδομάδα, σε αντίθεση με την ελαφρά μείωση και σταθεροποίηση που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες.
Αν και φαίνεται ότι το ποσοστό που κατέχει πια στο σύνολο των διαγνώσεων στη χώρα υποχώρησε, καταλαμβάνοντας περίπου το 1/3 των νέων διαγνώσεων, δεν θα πρέπει να ερμηνεύουμε αυτό το σημείο ως μία βελτίωση της κατάστασης. Αυτό οφείλεται στο ότι η αύξηση εκτός της Αττικής έχει πιο έντονα χαρακτηριστικά από την επιδημία από ό,τι εντός της Αττικής.
Τα ηλικιακά χαρακτηριστικά της πρόσφατης ώσης διατηρούνται, με την ηλικιακή ομάδα των 19-40 να συντηρεί αυξημένη δυναμική σε σύγκριση με το σενάριο της πανμίξης.
Με απλά λόγια, οι νέοι 19-40 ετών μολύνονται έως και 2 φορές πιο εύκολα σε αυτή τη φάση από κάποιες από τις άλλες ηλικιακές ομάδες και έτσι η συμμετοχή τους στις διαγνώσεις είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη.
Οι υπόλοιπες ομάδες παραμένουν σε αρκετά χαμηλότερα επιδημικά επίπεδα, με το παρατηρούμενο χάσμα να συντηρείται καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Το επίπεδο συναγερμού αλλάζει σε 24 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας, με 13 Περιφερειακές Ενότητες να παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα και να κατεβαίνουν επίπεδο συναγερμού, ενώ σε 11 Περιφερειακές Ενότητες το ιικό φορτίο αυξάνεται και κατ’ επέκταση και το επίπεδο συναγερμού.
Η εικόνα του χάρτη διαμορφώνεται ως εξής:
- 25 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 1-Ετοιμότητας – πριν από 14 ημέρες ήταν 26.
- 33 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 2-Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 25.
- 14 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 3-Αυξημένης Επιτήρησης – πριν από 14 ημέρες ήταν 23.
- Και 2 Περιφερειακές Ενότητες στο Επίπεδο 4-Αυξημένου Κινδύνου. Καμία περιοχή δεν ήταν σε αυτό το βαθμό συναγερμού πριν από 14 ημέρες.