Αττική: η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Από τη χθεσινή ενημέρωση των συντακτών, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη, μάθαμε τα εξής πολύ ενδιαφέροντα αλλά κι ανησυχητικά δεδομένα.

Από την έναρξη της πανδημίας στις 26 Φεβρουαρίου μέχρι και τις 13 Σεπτεμβρίου,  έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 13.240 κρούσματα, εκ των οποίων σήμερα είναι ενεργά τα 4.089 και απομονωμένα κατ’ οίκον, τόσο εκείνα όσο και οι στενές επαφές τους.

Επιπλέον, 1573 συνάνθρωποί μας πήραν εξιτήριο από Νοσοκομεία και 7.273 ανάρρωσαν κατ’ οίκον.

Από την 1η Ιουλίου, την ημέρα που άνοιξε ο τουρισμός μας, ως τις 13 Σεπτεμβρίου, έχουν εντοπιστεί 1.093 κρούσματα στις πύλες εισόδου της χώρας, όπου έχουν διεξαχθεί 491.980 στοχευμένοι έλεγχοι σε σύνολο 3.827.400 εισερχομένων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι ότι ο αριθμός των ασθενών που βαραίνουν και καταλήγουν σε διασωλήνωση, παρουσιάζει διαρκώς αυξητική τάση τις τελευταίες 2 εβδομάδες χωρίς σημεία κάμψης, γεγονός που καταδεικνύει την τάση αύξησης της πίεσης στο σύστημα Υγείας.

Η Περιφέρεια Αττικής, με πληθυσμό περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ελλάδας βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.

Βάσει των εργαστηριακών ευρημάτων, εμφανίζει 3 κρούσματα στις 100.000 κατοίκους, που είναι μέτριο επίπεδο κινδύνου. Όμως, το αποτέλεσμα της ιχνηλάτησης δείχνει ότι έχουμε μεγάλο αριθμό στενών επαφών αυτών των κρουσμάτων – είναι πάνω από τον εθνικό μέσο όρο – και τους συνοδεύει μεγάλη κινητικότητα εντός της Περιφέρειας και μεταξύ των Δήμων.

Η αυξημένη ένταση της επιδημίας στην Περιφέρεια Αττικής είναι συμβατή με την προτίμηση των αναπνευστικών ιών και συγκεκριμένα της Covid-19, να διασπείρονται σε αστικά κέντρα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός κοινωνικών επαφών και συγχρωτισμός με άτομα που δεν ανήκουν στον καθημερινό κοινωνικό κύκλο.

Ενδεικτικό είναι ότι πολλά μεγάλα αστικά κέντρα παγκοσμίως έχουν πληγεί από την επιδημία. Το Βερολίνο, με πληθυσμό παρόμοιο με την Αττική, έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα και 226 νεκρούς. Η Νέα Υόρκη, με πληθυσμό περίπου 2 με 2,5 φορές τον πληθυσμό της Αττικής, έχει καταγράψει 242.000 κρούσματα και σχεδόν 24.000 θανάτους. Το Λονδίνο, με πληθυσμό περίπου 2,5 φορές τον πληθυσμό της Αττικής, έχει καταγράψει περίπου 40.000 κρούσματα και 7.000 θανάτους.

Επιπλέον, παρατηρείται αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ, πάνω από 60% με αυξητική τάση, ενώ η αναγωγή στα διάφορα μοντέλα αλγορίθμων ρίσκου, δείχνει υψηλότατο κίνδυνο.

Αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου στις 200 διαθέσιμες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για Covid εκ των οποίων οι 67 είναι ήδη καλυμμένες.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω δεδομένα, καθώς και την υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα της Αττικής, ελήφθησαν χθες τα επιπλέον  περιοριστικά μέτρα.

https://kidshub.gr/%cf%84%ce%b1-%ce%bd%ce%ad%ce%b1-%ce%bc%ce%ad%cf%84%cf%81%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%84%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae/

 

 

Διαβάστε ακόμη

Πλατφόρμα για γονικό έλεγχο στα κινητά των παιδιών
Μ. Τεντόγλου: Υποψήφιος για κορυφαίος αθλητής στον κόσμο το 2024
Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες
Γ. Αντετοκούνμπο: “Να προσέχεις πάντα τον αδελφό σου”
Δωδεκάχρονη κατήγγειλε ότι η μητέρα της την κακοποιούσε
“Ο δάσκαλος που υποσχέθηκε τη θάλασσα”

Δείτε ακόμη

ΕΛΣ: Όπερα & Μπαλέτο Τσέπης
ΠΟΥΠΟΥΛapp στο Θέατρο ΑΡΓΩ
“Πέρα από τη Γη” στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου
“Το Minecraft του Cézanne: σημειωματάριο σελίδα 1η” στο Β&Ε Γουλανδρή
“Δες τι θυμούνται τα μάτια” στο Β&Ε Γουλαδρή
Halloween στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Share This Post