Η έκφραση σκέψεων και συναισθημάτων είναι θεμελιώδης, για τον λόγο αυτό θα πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά να εκφράζουν ό,τι σκέφτονται.
Σύμφωνα με την Ψυχολόγο-Παιδοψυχολόγο Αλεξάνδρα Καππάτου, οι περισσότεροι γονείς έχουν την τάση να μην αφήνουν το παιδί τους να ολοκληρώσει ουσιαστικά αυτό που λέει και σπεύδουν να του προσφέρουν τις συμβουλές τους ή να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, θεωρώντας ότι έτσι το βοηθούν.
Aποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι το παιδί να μη σας εμπιστεύεται και να αποφεύγει να συζητά μαζί σας τα θέματα που το απασχολούν, μια και η ανταπόκρισή σας δεν το ικανοποιεί. Eίναι, λοιπόν, απαραίτητο να μάθετε να ακούτε και να επεξεργάζεστε αυτά που λέει, αλλά και να σέβεστε τα συναισθήματά του.
Τι μπορείτε να κάνετε
- Να επιτρέπετε στο παιδί να εκφράζει ό,τι σκέφτεται, χωρίς να το διακόπτετε.
- Nα του δείχνετε ότι καταλαβαίνετε πώς αισθάνεται, χωρίς να το κρίνετε και κυρίως χωρίς να το συγκρίνετε, λέγοντάς του π.χ. «εγώ έχω περάσει χειρότερα».
- Να το διαβεβαιώνετε ότι είστε δίπλα του και στις καλές και στις κακές στιγμές του.
- Μάθετε στο παιδί ότι τα κλάματα είναι εξίσου αποδεκτά με το γέλιο και πως δέχεστε και σέβεστε όλα τα συναισθήματα και τις εκδηλώσεις τους.
- Να το ακούτε υπομονετικά, ακόμα και στις περιπτώσεις που πιστεύετε ότι τελικά μάλλον θα πρέπει να επιβάλετε κάποιους κανόνες. Oι γονείς και τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να συμφωνούν σε καθετί.
Ένα από τα προβλήματα που δυσκολεύουν την επικοινωνία γονέων και παιδιών ή την επικοινωνία των δύο συζύγων είναι ότι θεωρείτε εξαρχής δεδομένο πως ο άλλος ταυτίζεται μαζί σας ή νιώθει όπως ακριβώς εσείς, χωρίς ωστόσο να το έχετε συζητήσει.
Χρειάζεστε χρόνο για ν’ ακούσετε το παιδί σας, και αυτό ακριβώς είναι που λείπει από τους πιο πολλούς εργαζόμενους γονείς. Δεν είναι δυνατό να ακούσετε τον άλλον, όταν βρίσκεστε υπό πίεση. Aφιερώστε, λοιπόν, έστω λίγο χρόνο καθημερινά στην επικοινωνία με τον σύντροφό σας και το παιδί σας.