Πολιτιστική Συνταγογράφηση από το Εθνικό Θέατρο

politistiki_syntagografisi

Μια πρωτοποριακή δράση από το Εθνικό Θέατρο, στο πλαίσιο του νέου θεσμού Πολιτιστική Συνταγογράφηση, για την ανακούφιση του ψυχικού φορτίου μέσω της θεατρικής έκφρασης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση του πρωτοποριακού προγράμματος «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία», κατά τους τρεις πρώτους μήνες υλοποίησής του. Στόχος της δράσης, που ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο 2024 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, είναι η ανακούφιση του ψυχικού φορτίου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμμετεχόντων μέσω της θεατρικής έκφρασης. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού με τίτλο Πιλοτικές Δράσεις Πολιτιστικής Συνταγογράφησης, σε συνεργασία με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (Ε.Π.Ι.Ψ.Υ) και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0.

Το πρόγραμμα «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» περιλαμβάνει δωρεάν εργαστήρια θεάτρου και δραματοθεραπείας στο Εθνικό Θέατρο και απευθύνεται σε άτομα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Επί τρεις μήνες, τρεις ομάδες ωφελούμενων έκαναν κομμάτι της καθημερινότητάς τους τη θεατρική πράξη: μία φορά την εβδομάδα, καλλιτέχνες και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, τους περίμεναν στο Θέατρο REX για να εργαστούν μαζί τους στη βάση της ομαδικής δημιουργίας. Με όχημα το εφαρμοσμένο θέατρο και τη δραματοθεραπεία, τα εργαστήρια στόχευαν στην ενίσχυση της αυτο – συνειδητότητας του ατόμου, στην αυτογνωσία, στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και την αποδοχή του εαυτού και του άλλου. Υπεύθυνη του Προγράμματος «Εθνικό Θέατρο: Θέατρο και Θεραπεία» είναι η Υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού, Μαρία Μαγκανάρη.

Λίγα λόγια για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση

H Πολιτιστική Συνταγογράφηση είναι ένα πιλοτικό, ερευνητικό πρόγραμμα που έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αφορά στην εισαγωγή δράσεων τέχνης με θεραπευτική επίδραση στην Ψυχική Υγεία.

Αντικείμενο του έργου είναι η δημιουργία του οργανωτικού πλαισίου για την ένταξη της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ως συμπληρωματικής θεραπευτικής αγωγής σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή είναι επιβαρυμένα ψυχικά από χρόνιες ασθένειες. Η δράση περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος, τη μελέτη σχετικά με τα οφέλη της επαφής των ασθενών με την τέχνη και τον πολιτισμό, τη διαδικασία και τους τρόπους συμμετοχής των ασθενών ως ωφελούμενων, των πολιτιστικών φορέων ως παρόχων και τέλος την εποπτεία και την αξιολόγηση του προγράμματος με σκοπό τη βελτιστοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η δράση δεν συνιστά ψυχοθεραπεία μέσω της τέχνης, αλλά επικεντρώνεται στη θεραπευτική επίδραση ποικίλων μορφών της σε κάθε ωφελούμενο, που επιθυμεί να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Η έρευνα διεξάγεται από το Ε.Π.Ι.Ψ.Υ και συγκεκριμένα από την Ερευνητική Ομάδα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Καθηγητή Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαο Στεφανή.

 

Διαβάστε ακόμη

Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά
Δεκατριάχρονος δέχθηκε επίθεση από 10 άτομα
Πατέρας έσωσε το 4χρονο παιδί του από πνιγμό σε πισίνα
Ζέτα Δούκα: Αγαπήστε και αποδεχτείτε το σώμα σας

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post