Η γιορτή Βιβλίου επιστρέφει στο Μουσείο Μπενάκη

Από την Παρασκευή 26 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Βιβλίου 2024, στο κτίριο Πειραιώς 138 του Μουσείου Μπενάκη.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει:

  • Bazaar βιβλίου στο ισόγειο του κτιρίου

Στο φετινό BAZAAR θα διατεθούν 220 τίτλοι, που έχουν εκδοθεί από το Μουσείο Μπενάκη, με έκπτωση 50% και 70% επί της λιανικής τιμής πωλήσεώς τους. Ο εκδόσεις των ετών 2022-2023 θα διατίθενται με έκπτωση από 10%-20%. Οι θεματικές κατηγορίες των εκδόσεων καθρεφτίζουν τη φυσιογνωμία, τα ενδιαφέροντα και τις δραστηριότητες του Μουσείου Μπενάκη και εκτείνονται από την Κλασική Ελλάδα, τον Βυζαντινό πολιτισμό, τη Λαογραφία, τη Νεοελληνική Ζωγραφική, τη Γλυπτική και την Ευρωπαϊκή Τέχνη, μέχρι τη Φωτογραφία, την Αρχιτεκτονική, τη Νεοελληνική ιστορία και τη Φιλολογία.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, θα υπάρχει μεγάλο τμήμα με SECOND HAND βιβλία αντίστοιχων θεματικών, σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Για όσους αδυνατούν να επισκεφτούν ο κτίριο της Πειραιώς 138, το bazaar θα πραγματοποιηθεί και διαδικτυακά στη διεύθυνση bazaar.benaki.org, από τη Δευτέρα 22 μέχρι και την Κυριακή 28 Απριλίου 2024. Κατά τις μέρες αυτές οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αγοράζουν online όλες τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη (όχι όμως και τα second hand βιβλία) που θα διατίθενται και στο bazaar με τις ίδιες εκπτωτικές τιμές (50% και 70%). Η αποστολή των βιβλίων που θα αγοραστούν κατόπιν παραγγελίας στο site του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί εντός του μηνός Μαΐου.

  • Παρουσιάσεις βιβλίων

Παρασκευή 26 Απριλίου, 18:00-20:30: Παρουσίαση-συζήτηση για τρεις πρόσφατες εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη που σχετίζονται με την Ισλαμική Συλλογή:

John Carswell – Mina Moraitou – Melanie Gibson, Iznik Ceramics at the Benaki Museum, Gingko – Benaki Museum, Λονδίνο 2023

Anna Ballian, “Bacini” or immured plates in Greek Churches. Iznik, Italian and local ceramics

(16th – 17th century), Benaki Museum, Αθήνα 2023

Deborah Freeman Fahid, Το σκάκι στον Ισλαμικό κόσμο. Η Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023 / Chess from the Islamic World. The Benaki Museum Collection, Benaki Museum, Αθήνα 2023.

Σάββατο 27 Απριλίου 2024, 19:00 -20:30: Παρουσίαση του βιβλίου του Ευγένιου Ματθιόπουλου «Πέρα απ’ την εγκράτεια και την απόλαυση: ο έρως που δημιουργεί τον κόσμο». Δύο μελέτες για τον Γιάννη Τσαρούχη, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα 2023.

  • Ξεναγήσεις

Παρασκευή 26 Απριλίου, ώρα 18:30

Ξενάγηση στην έκθεση «Νίκος Αλεξίου. Η Συλλογή» από τους επιμελητές της, Πολύνα Κοσμαδάκη, επιμελήτρια μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, υπεύθυνη τουTμήματος Zωγραφικής, Xαρακτικών και Σχεδίων του Μουσείου Μπενάκη, και τον Γιώργο Τζιρτζιλάκη, καθηγητή στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο της ξενάγησης θα προβληθεί απόσπασμα από παλαιότερη εκπομπή του «ΑΡΧΕΙΟΥ ΕΡΤ Α.Ε.» στην οποία παρουσιάζεται ο καλλιτέχνης και η Συλλογή του.

Σάββατο 27 Απριλίου, ώρα 18:00

Ξενάγηση στην έκθεση “Renee Revah. Tehom” από την φωτογράφο Renée Revah και τον επιμελητή της έκθεσης Κωστή Αντωνιάδη, Ομότιμο Καθηγητή Φωτογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Είσοδος δωρεάν με περιορισμένος αριθμός συμμετοχών.

Δηλώσεις στη γραμματεία του Bazaar Βιβλίων. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

  • Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Κυριακή 28 Απριλίου 2024, 11:00 – 15:00

«Στάσου να παίξουμε!»: Μια παιχνιδιάρικη στάση στη βόλτα σας στη Γιορτή Βιβλίου του Μουσείου Μπενάκη.

Το Τμήμα Εκπαίδευσης προσκαλεί τα παιδιά κάθε ηλικίας να εξερευνήσουν την ανανεωμένη και εμπλουτισμένη μουσειοσκευή «Τα Ελληνικά Λαϊκά Παιχνίδια».

Οι μικροί επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά αυθεντικά λαϊκά παιχνίδια και να ακούσουν την ιστορία κάποιων από αυτά, να παρατηρήσουν φωτογραφίες μιας άλλης εποχής αλλά και να «στήσουν» τον πάγκο του πανηγυρά με παιχνίδια που γίνονταν ανάρπαστα στα πανηγύρια. Οι μεγάλοι, πάλι, θα έχουν την ευκαιρία να ανασύρουν αναμνήσεις από τα παιδικά τους χρόνια.

Ελεύθερη συμμετοχή

  • Συγκέντρωση Βιβλίων για την ενίσχυση των Βιβλιοθηκών

– του Κέντρου Ημέρας Εφήβων «Πλόες» – Μονάδα Ψυχικής Υγείας και

– της Παιδικής Βιβλιοθήκης «Μυρσίνη Ζορμπά» / Δίκτυο για τα Δικαιώματα του παιδιού

Παρασκευή 26 Απριλίου, 10:00 – 22:00

Σάββατο 27 Απριλίου, 10:00 – 22:00

Κυριακή 28 Απριλίου, 10:00 – 18:00

Στόχος μας είναι η συγκέντρωση ενός ικανού αριθμού βιβλίων (από τις εκδόσεις του Μουσείου Μπενάκη και από τα second hand βιβλία), τα οποία θα διατεθούν προς τον σκοπό αυτόν. Όσοι επιθυμούν να ενισχύσουν τη δράση αυτή, θα μπορούσαν κατά τις ημέρες της ΓΙΟΡΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ να προσφέρουν βιβλία για παιδιά και εφήβους (λογοτεχνικά, επιστημονικά, δοκίμια, τέχνης, κ.λπ.). Ως αντίδωρο, το Μουσείο Μπενάκη θα τους προσφέρει μια έκδοσή του από έναν επιλεγμένο κατάλογο βιβλίων.

 

Διαβάστε ακόμη

Η συνήθεια που βοηθάει τα παιδιά στον έλεγχο των συναισθημάτων
Μητέρα καταγγέλλει καθηγήτρια για bullying στην 12χρονη κόρη της
Κλείνουν οι σταθμοί του Μετρό “Σύνταγμα” και “Πανεπιστήμιο”
Η παιδική ταινία “Σκυλάκια στην Όπερα” στους κινηματογράφους
Το ΙΝΚΑ καλεί τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ
Πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 28 Φεβρουαρίου

Δείτε ακόμη

Kumon Ηλιούπολης: To success story της 5χρονης Ελευθερίας
Ο Νυχτερινός Ουρανός της Εθνικής Πινακοθήκης
Η “Λίμνη των Κύκνων” στο Παλλάς
Kids Running Team στο ΚΠΙΣΝ
“Παράλληλες Κίτρινες Γραμμές” στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
“Brick & Ink!” στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή
Share This Post