Διεθνής Ημέρα Μνημείων: Ελεύθερη είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Eλεύθερη χωρίς την καταβολή αντιτίμου είναι σήμερα Πέμπτη 18 Απριλίου 2024, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, στα μουσεία και μνημεία της Ελλάδας που υπάγονται στο Δημόσιο (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) , λόγω της Διεθνούς Ημέρας Μνημείων και Τοποθεσιών.

Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO, κατόπιν πρωτοβουλίας του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS (International Council of Monuments and Sites), να εορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών.

Για το 2024, το θέμα που επιλέχθηκε είναι «Καταστροφές και ένοπλες συγκρούσεις υπό το πρίσμα του Χάρτη της Βενετίας».

«Η επιλογή αυτή έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός εκφράζει αυξανόμενη αγωνία μπροστά στην επιταχυνόμενη καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, τόσο από φυσικούς όσο και ανθρωπογενείς παράγοντες. Αφετέρου, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από την υπογραφή του Χάρτη της Βενετίας, υπενθυμίζει την ανάγκη να ληφθεί, όπως και κατά τον χρόνο της σύνταξής του το 1964, ουσιαστική και αποτελεσματική δράση για την προστασία της» αναφέρει η ανακοίνωση της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών – ICOMOS (International Council of Monuments and Sites), του μη κυβερνητικού διεθνούς οργανισμού που μεριμνά για τη διατήρηση μνημείων και τοποθεσιών στον κόσμο.

Βασικός στόχος του εορτασμού είναι η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή του κοινού στην προστασία και διατήρηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Κάθε χρόνο, επιλέγεται από το ICOMOS ένας κοινός θεματικός άξονας εορτασμού, ενίοτε εμπνευσμένος από την πολιτιστική ή και κοινωνική επικαιρότητα, με βάση τον οποίο οργανώνονται σε εθνικό επίπεδο δράσεις, ανάλογα με το πολιτιστικό απόθεμα κάθε χώρας.

Ποια μουσεία εξαιρούνται

Από τη δωρεάν είσοδο εξαιρούνται το Μουσείο της Ακρόπολης και πλέον, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό, το Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, τα οποία δεν υπάγονται στο υπουργείο Πολιτισμού (Δημόσιο), αλλά σε καθεστώς Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ).

Διαβάστε ακόμη

ΕΦΕΤ: Ανακαλεί σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα
Μεγάλη φωτιά στην Κηφισιά
Ανατροπή στην υπόθεση του νεκρού βρέφους στην Βραυρώνα
Έκτακτο Δελτίο Καιρού για τον καύσωνα: Σε ποιες περιοχές θα φτάσει τους 43°C
Γονείς πήγαν ανεμιστήρες σε Λύκειο για να δώσουν τα παιδιά Πανελλήνιες
Κλειστή η Ακρόπολη λόγω καύσωνα

Δείτε ακόμη

Εθνική Πινακοθήκη: Το Μουσείο Μου
Dance Art Summer Camp στη Βούλα
Εργαστήριο γλυπτικής στο ΚΠΙΣΝ
“Το Απίθανο Κοάλα” στο Cine Άλιμος
Κέντρο Τεχνών: Καλοκαιρινά εκπαιδευτικά προγράμματα με ελεύθερη συμμετοχή
Μουσικοί Αστερισμοί στο Αστεροσκοπείο
Share This Post