Οι απόψεις διίστανται σχετικά με τη φημολογία εμφάνισης του Σωτήρα Τσιόδρα στα Press briefings του Υπουργείου Υγείας. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν πως η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί να “κάψει” το χαρτί Τσιόδρα επί του παρόντος και πως η επαναφορά του θα πραγματοποιηθεί εφόσον χειροτερέψει η κατάσταση.
Μα ο Τσιόδρας ποτέ δεν εξέλαβε τον εαυτό του ως εμψυχωτή. Ούτε είναι μαριονέτα για να καθοδηγείται σύμφωνα με την όποια κυβερνητική επικοινωνιακή στρατηγική για το θέμα. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα μπορούν να βεβαιώσουν πως ο Τσιόδρας δεν είναι ο άνθρωπος που θα εισακούσει σε καλέσματα τύπου “τώρα θα βγείς και θα παίξεις prime time”΄ή “όχι μάλλον καλύτερα θα παίξεις access prime time για να δώσεις νούμερα στο δελτίο ειδήσεων που ακολουθεί”, χωρίς να απορρίπτεται στο τέλος και το σενάριο “μάλλον καλύτερα μην βγεις γιατί θα παίξουμε αθλητικά ώστε να κρατήσουμε το αντρικό κοινο”.
Τι είναι ο Τσιόδρας; H Ρούλα Κορομηλά του Κορωνοίού; (χωρίς καμία διάθεση απαξίωσης της Ρούλας). Μία δουλειά ήρθε να κάνει ο άνθρωπος και προσπαθεί να την κάνει σοβαρά. Έχει πάντως εξαιρετικό ενδιαφέρον το ρεπορτάζ για τις διαφωνίες των επιστημόνων που συμμετέχουν στην επιτροπή, σχετικά με τις παλινωδίες που υπήρξαν σε συνέχεια της άρσης των περιοριστικών μέτρων και των αποφάσεων για το άνοιγμα της οικονομίας.
Η άποψη “εμείς εκφράζουμε την επιστημονική μας θέση. Θέλουν να τη λάβουν υπόψιν, ας τη λάβουν. Δεν θέλουν, δική τους η ευθύνη και δικές τους οι αποφάσεις”, είναι ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στις τάξεις των επιστημόνων. Και είναι απολύτως λογική.
Γιατί από την άλλη δεν μπορείς να πιέζεις κάποιον να αποτελέσει άλλοθι σε αποφάσεις όπως για παράδειγμα η κατάργηση της μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, όταν η επιστημονική του άποψη ήταν εντελώς αντίθετη. Ούτε να παίζεις ρουλέτα το μπες – βγες στον τουρισμό, αναζητώντας μεσοβέζικες λύσεις για οποιαδήποτε εξέλιξη. Είτε δηλαδή στη περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής της οικονομίας, είτε στην περίπτωση εκτροχιασμού του ελέγχου της πανδημίας, με μία ενδεχόμενη νέα εξάπλωση της νόσου