
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπαίνει η Ουκρανία υπό τον φόβο ρωσικής εισβολής. Οι γονείς στο Κίεβο προετοιμάζονται για τα χειρότερα και στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με αυτοκόλλητα πάνω στα ρούχα τους, στα οποία αναγράφεται η ομάδα αίματός τους.
Η χώρα ολόκληρη ζει υπό την απειλή του πολέμου, μια απειλή που εντάθηκε μετά την απόφαση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να στείλει «ειρηνευτικές δυνάμεις» στο Λουχάνσκ και στο Ντονέτσκ. Έκτοτε πολλοί γονείς στέλνουν τα παιδιά τους στα σχολεία του Κιέβου με αυτοκόλλητα πάνω στα ρούχα τους, όπου αναγράφεται η ομάδα αίματός τους σε περίπτωση που τραυματιστούν σε κάποια επίθεση και χρειαστούν μετάγγιση.
Ο Βασίλ και η Μάρτα, γονείς δύο κοριτσιών ηλικίας εννέα και πέντε ετών, ζουν σε ένα χωριό κάπου 15 χλμ. από το Κίεβο. Η μεγάλη κόρη τους πάει σε σχολείο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Ουκρανίας.
«Είναι σαν ένα κομμάτι χαρτί με πληροφορίες για την ομάδα αίματος, τα ονόματα των γονέων και τον τηλεφωνικό τους αριθμό», λέει ο Βασίλ στο Today.com.
Σε κάποια σχολεία μάλιστα κατέστησαν υποχρεωτικά τα αυτοκόλλητα.
Η Khrystyna, μία μητέρα τριών παιδιών, είπε στο Today.com ότι έχει ήδη κάνει μία μεγάλη συζήτηση με την μεγαλύτερη κόρη της, που είναι 13 ετών. Της είπε ότι στην περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει να ακολουθήσει τις οδηγίες της δασκάλας της, εάν βρίσκεται στο σχολείο. Το κορίτσι έχει λάβει οδηγίες για το πού θα πρέπει να πάει για να βρει τη μητέρα της, αλλά και πώς να φερθεί σε περίπτωση κινδύνου.












