Μάσκα 19: Ο κωδικός για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας

Η μάσκα 19 είναι ο διεθνής κώδικος για τις γυναίκες θύματα της ενδοοικογενειακής βίας. Και δυστυχώς τα περιστατικά βίας μέσα στην οικογένεια, αυξάνονται παγκοσμίως κατά την περίοδο της καραντίνας. Υπάρχουν γυναίκες που μένουν σπίτι, αλλά δε νιώθουν ασφαλείς.

Και κάπως έτσι το Ινστιτούτο Ισότητας των Κανάριων Νήσων πήρε μία σπουδαία και σωτήρια πρωτοβουλία. Ζήτησε από τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, για τις οποίες δεν είναι εφικτή η επικοινωνία με τις αρμόδιες υπηρεσίες εξαιτίας της συνεχούς παρουσίας του θύτη τους, να πηγαίνουν στα φαρμακεία και να ζητούν με διακριτικό τρόπο μία «Μάσκα 19».

Ο φαρμακοποιός με τη σειρά του ειδοποιεί άμεσα τον αρμόδιο φορέα και η γυναίκα παραμένει ασφαλής από τον θύτη της, μέχρι να είναι πραγματικά ασφαλής από τις κρατικές υπηρεσίες που θα αναλάβουν δράση.

Μάσκα 19 και στην Ελλάδα

Η πρωτοβουλία αυτή πήρε διεθνή χαρακτήρα και έχει έρθει και στη χώρα μας. Στην Ελλάδα η γυναίκα μπορεί να πάει στο φαρμακοποιό της, να ζητήσει διακριτικά τη “Μάσκα 19” και εκείνος θα κρατήσει (επίσης διακριτικά) τα στοιχεία της ώστε να ενημερώσει τη γραμμή SOS 15900.

Η γραμμή αυτή είναι της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. Πρόκειται για μία υπηρεσεία εθνικής εμβέλειας, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα θύματα να επικοινωνήσουν άμεσα μ’ έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας.

Στην “άλλη γραμμή” η γυναίκα μπορεί να ακούσει έναν ψυχολόγο ή κοινωνιολόγο, που θα της παράσχει άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας. Λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.

Διαβάστε ακόμη

COSMOTE Cinema Kids: Πάσχα με 50 παιδικές ταινίες στο pop-up κανάλι
Μήπως είναι τοξική η “πολλή” θετική σκέψη;
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα
Η παιδική ταινία “Σούπερ Μάγκι” στους κινηματογράφους
ΠΟΥ: «Ανησυχητικά» τα ποσοστά εφήβων που καταναλώνουν αλκοόλ και ηλεκτρονικά τσιγάρα
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθήνα λόγω της Ολυμπιακής Φλόγας

Δείτε ακόμη

Το Summer Camp του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης
Easter Security Challenge στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Summer Camp στο Laf Lab
Βρες τα αυγά και οδήγησέ τα στο κάστρο
Η Επιστήμη των Βεγγαλικών
“Η Ωραία Κοιμωμένη” στο Μέγαρο Μουσικής
Share This Post