Μαρουσάκης: Βαρυχειμωνιά και πάλι στη χώρα μας

Ραγδαία αλλαγή του καιρού, με έντονη κακοκαιρία θα έχουμε τις επόμενες ημέρες στη χώρα, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο γνωστός μετεωρολόγος αναφέρει:

Με τον Μάρτη να μας δείχνει για άλλη μια φορά το “σκληρό” του πρόσωπο καιρικά, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες αρκετές ημέρες επιβεβαιώνοντας την παροιμία “Μάρτης Γδάρτης”.

Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη όπως μπορούμε να δούμε και στον πρώτο μας χάρτη είναι η μεταφορά πολικής αέριας μάζας από τα βορειοανατολικά τμήματα της Γηραιάς ηπείρου προς την περιοχή μας, μια μεταφορά η οποία εμφανίζει δυναμική Ιανουάριου ή γενικότερα δυναμική όπως θα τη συναντούσαμε στην καρδιά του Χειμώνα που και πάλι δεν τη συναντάμε συχνά! Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χαμηλή ατμόσφαιρα όπως μπορούμε να δούμε και στον χάρτη μας η θερμοκρασία αγγίζει τους -10 με -12 βαθμούς κελσίου κι όχι πολύ βόρεια στη χώρα μας, μα κοντά στην Αττική.

Αν θα θέλαμε να κατατάξουμε με σειρά επικινδυνότητας τα φαινόμενα εκείνα που θα χαρακτήριζαν αυτό το νέο πολικό κύμα αυτά θα ήταν:

1. Κρύο
2. Παγετός
3. Βοριάδες
4. Χιονοπτώσεις

Παρακάτω αναλύουμε ένα προς ένα αυτά τα φαινόμενα.

1. ΚΡΥΟ
Το τσουχτερό κρύο θα αφορά ολόκληρη την επικράτεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές θα βρεθεί ακόμα και 10 με 12 βαθμούς πιο κάτω από τη μέση για την εποχή θερμοκρασία. Για παράδειγμα στο νομό Αττικής αυτή την εποχή θα συναντούσαμε μια μέγιστη θερμοκρασία υπό φυσιολογικές συνθήκες κοντά στους 15 με 16 βαθμούς κελσίου. Τις επόμενες ημέρες ενδέχεται να συναντήσουμε μέγιστες θερμοκρασίες ακόμη και κάτω από τους 5 με 6 βαθμούς κελσίου μια πτώση δηλαδή της τάξης των 10 περίπου βαθμών κελσίου. Περιοχές που βρίσκονται ανατολικά της οροσειράς της Πίνδου και βορειότερα των Κυκλάδων όπως επίσης και περιοχές στο εσωτερικό του ηπειρωτικού κορμού και προς τα βορειοδυτικά ηπειρωτικά, ενδέχεται να εμφανίσουν τις πιο χαμηλές θερμοκρασίες σε αυτό το νέο ισχυρό ψυχρό κύμα.
Στον δεύτερο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία της θερμοκρασίας για τις επόμενες ημέρες μέσα από τα προγνωστικά μας μοντέλα. Το βαθύ μπλε χρώμα κυριαρχεί για τις επόμενες πολλές ημέρες που σημαίνει τσουχτερό κρύο.

2. ΠΑΓΕΤΟΣ
Ο παγετός θα αφορά κυρίως περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας αλλά ενδέχεται να παρατηρηθεί ακόμη και σε νησιά μας που βρίσκονται στο δυτικό, ανατολικό και βόρειο Αιγαίο. Μάλιστα σε ορισμένες των περιπτώσεων ο παγετός θα είναι και ισχυρός που σημαίνει με δυσκολία θα διαλύεται μέσα στην ημέρα ενώ προς τα βόρεια ενδέχεται τοπικά να είναι και ολικός που σημαίνει θα κρατάει όλη την ημέρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι προς τα βόρεια ηπειρωτικά ενδέχεται να συναντήσουμε θερμοκρασίες κοντά στους -15 βαθμούς κελσίου και μιλάμε για μήνα Μάρτη και μάλιστα στο τελευταίο δεκαήμερό του.

 

3. ΒΟΡΙΑΔΕΣ
Η έλευση πολικών αερίων μαζών θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ισχυρής βαροβαθμίδας δηλαδή μεγάλης διαφοράς πίεσης. Αυτό συνεπάγεται ανέμους βόρειας συνιστώσας με μεγάλες ταχύτητες όπου ενδεχομένως να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 8 με 9 μποφόρ (επίπεδα θυέλλης).
Στον τρίτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία και εξέλιξη των ανέμων.

4. ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ
Σε μια τέτοιας έντασης ψυχρή εισβολή θα ήταν παράδοξο να απουσιάζουν και οι χιονοπτώσεις. Αυτές μέχρι και το Σάββατο δεν αναμένεται να προβληματίσουν ιδιαίτερα, από Κυριακή όμως μέχρι και Τετάρτη αναμένεται να ενταθούν και να πυκνώσουν προς τα ανατολικά και νότια ενώ θα αφορούν ακόμη και πεδινές περιοχές.
Σε ότι αφορά το νομό Αττικής, αναμένουμε αξιόλογες χιονοπτώσεις από το βράδυ του Σαββάτου στις περισσότερες περιοχές του νομού με τη χιονόστρωση όμως να αφορά περιοχές κυρίως προς τα βόρεια τμήματα όπως επίσης ορεινά και ημιορεινά. Μην ξεχνάμε βέβαια ότι βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά οπότε και το λιώσιμο του χιονιού είναι αρκετά πιο εύκολη υπόθεση.

Στον τέταρτο και πέμπτο χάρτη μας μπορείτε να παρακολουθήσετε την πορεία των ατμοσφαιρικών κατακρημνισμάτων όπως επίσης και της χιονοκάλυψης που αναμένουμε. Το εντυπωσιακότερο όλων τα χιόνια ακόμη και στα χαμηλά της Κρήτης!!!
Δείχνουμε την απαιτούμενη προσοχή!
Να είστε όλες και όλοι καλά!

 

Διαβάστε ακόμη

Δημοτικά σχολεία: Πόσες μέρες μαθημάτων απομένουν
Mαθητής υπέστη ηλεκτροπληξία όταν ακούμπησε γυμνό καλώδιο
Λάρισα: Με βίασε όταν ήμουν 11 ετών στην καρότσα του αγροτικού
Δήμος Αθηναίων: Δημιουργία μνημείου για τα θύματα στα Τέμπη
Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις από την Ένωση Πνευμονολόγων
Κοριτσάκι παρασύρθηκε και τραυματίστηκε από αυτοκίνητο

Δείτε ακόμη

Πέφτει η νύχτα στο Παλέρμο στο Ίδρυμα Ευγενίδου
Athens Bike Festival
Νέα μόνιμη έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με ελεύθερη είσοδο
Athens Science Festival στην Τεχνόπολη
Συναυλία με παιδικά τραγούδια στον Σταυρό του Νότου
Το Summer Camp του School Events στο ΟΑΚΑ
Share This Post