Ήταν Θέλημα Θεού
Προφανώς για τον κόσμο που βρίσκεται κοντά στο ανώτατο ιερατείο, η εξήγηση για την απώλεια ζωής του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη, να συνοψίζεται στη φράση “ήταν Θέλημα Θεού”. Πόσο όμως Θέλημα Θεού είναι η ανθρώπινη αμέλεια, να προστατέψει κάποιος τον εαυτό του αλλά και τους γύρω του;

Είναι γεγονός πως οι ανώτατοι ιεράρχες αποφεύγουν συστηματικά να φορούν μάσκα και να τηρούν τα μέτρα προστασίας κατά της νόσου.
Το είδαμε στην ορκωμοσία στο Προεδρικό Μέγαρο, το βλέπουμε κατά την εκτέλεση των τελετουργικών της Θρησκευτικής λατρείας. Άλλοι γιατί αισθάνονται άτρωτοι. Άλλοι γιατί δεν πιστεύουν στην επικινδυνότητα της νόσου και άλλοι γιατί εμποδίζονται από πρακτικές δυσκολίες στην εφαρμογή της μάσκας.
Ο περισσότερος κόσμος θεωρεί πως η βασική εστία μετάδοσης προέρχεται από την κοινή χρήση της λαβίδας κατά την τέλεση της Θείας Κοινωνίας. Εξετάζοντας όμως το τελετουργικό μέρος της ορθόδοξης θρησκευτικής λατρείας, διαπιστώνεται πως η μετάδοση της νόσου στην Ιερατική κοινότητα δύναται να πραγματοποιηθεί και με άλλους τρόπους. Και βεβαίως σε αυτούς, δεν περιλαμβάνεται μόνο ο συγχρωτισμός που παρατηρείται πολλές φορές, (όπως στην περίπτωση της φωτογραφίας) εντός της Ιερού Βήματος.
Το τελετουργικό παρασκευής της Θείας Κοινωνίας προβλέπει πως οι ιερείς και ιεράρχες μεταλαμβάνουν πρώτοι με σειρά στην Αγία Τράπεζα, κατά την ολοκλήρωση του τελετουργικού. Απευθείας από το δισκοπότηρο, χωρίς τη χρήση λαβίδας και πριν από το ποίμνιο.
Σύμφωνα με δηλώσεις του σε τηλεοπτικά παράθυρα κατά την εμφάνιση της πανδημίας, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης, είχε υποστηρίξει πως ο ιός δεν μεταδίδεται από τη Θεία Κοινωνία. Καθώς η βασική πρώτη ύλη παρασκευής είναι το κρασί. Η υψηλή περιεκτικότητα που έχει το κρασί σε οινόπνευμα, είχε δηλώσει πως εξοντώνει τα μικρόβια καθιστώντας ακίνδυνη τη Μετάληψη για πιστούς και ιερείς.
Ακόμα και αν γινόταν αποδεκτή αυτή η εξήγηση, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος πως συμβαίνει το ίδιο με τον “ασπασμό αγάπης” των κληρικών. Τη στιγμή δηλαδή ολοκλήρωσης του τελετουργικού παρασκευής της Θείας Κοινωνίας, όταν και οι κληρικοί ανταλλάσσουν εναγκαλισμούς και ασπασμούς. Τους αποκαλούμενους “ασπασμούς ειρήνης” μεταξύ των κληρικών, σύμφωνα με τελετουργικό πρωτόκολλο επισφράγισης της αδελφοσύνης μεταξύ χριστιανών αδελφών. Κλήρου και πιστών.

Δεδομένου πως η αλυσίδα μετάδοσης του ιού έχει σπάσει, οι συγκεκριμένες θρησκευτικές διαδικασίες καθιστούν αδύνατη την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στους χώρους λατρείας.
Είναι αδύνατο να προβλεφθεί η επικινδυνότητα διασποράς, καθώς τηρώντας τα θρησκευτικά τελετουργικά πρωτόκολλα, η μετάδοση του ιού μεταξύ κλήρου και πιστών είναι αμφίδρομη. Και βεβαίως με τον ίδιο εύκολο και επικίνδυνο τρόπο που μεταδίδεται ο ιός μεταξύ των πιστών που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας, μπορεί και μεταδίδεται μεταξύ των κληρικών.
Στην πανηγυρική θεία λειτουργία που πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό ναό της Θεσσαλονίκης ανήμερα της γιορτής του Αγίου Δημητρίου, συμμετείχαν – εκτός από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη – αρκετοί ιεράρχες. Ανάμεσά τους ο μητροπολίτης Ιερισσού Θεόκλητος, Γρεβενών Δαυίδ, Τρίκκης και Σταγών Χρυσόστομος και Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου Στέφανος. Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος διαγνώσθηκε σύμφωνα με την από 1ης Νοεμβρίου δήλωση του με Κορωνοϊό.
Ήταν Θέλημα Θεού;
Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά κ. Ιωάννης προεξήρχε της συγκεκριμένης πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Άγιο Δημήτριου. Έμελλε να είναι πριν την κοίμηση του, η τελευταία σημαντική πράξη των ιερών καθηκόντων και ίσως η μοιραία. Τα στοιχεία ιχνηλάτησης των δύο διαγνωσμένων με Κορωνοϊό ιεραρχών, θα αποφανθούν για το ενδεχόμενο μετάδοσης της νόσου μεταξύ τους ή για το ποια είναι η ακριβής αρχική εστία μετάδοσης της νόσου από την οποία μολύνθηκαν. Το σίγουρο όμως είναι – ασχέτως των ανακοινώσεων που μπορεί να υπάρξουν – πως αν τεκμηριωθεί σύνδεση στο συγκεκριμένο περιστατικό μετάδοσης της νόσου, η απώλεια του εκλιπόντος ιεράρχη αλλά και η περαιτέρω διασπορά του ιού, δεν θα αποτελεί με όλο το σεβασμό μόνο Θέλημα Θεού. Αλλά και απερισκεψία ανθρώπων.
Γιάννης Γερ. Ζαπάντης