Δικαστήριο έδωσε αποκλειστική επιμέλεια στον πατέρα παρά το ιστορικό σωματικής βίας

Μία αρκετά σπάνια δικαστική απόφαση, για τα δεδομένα της Ελλάδας, από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας που αποφάσισε την αποκλειστική επιμέλεια των παιδιών στον πατέρα χωρίς να ληφθούν υπόψη περιστατικά σωματικής βίας προς τη μητέρα αλλά και άρνηση καταβολής διατροφής από τον πατέρα.

Ο δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου έκρινε από την προσωπική επαφή που είχε με τα δύο παιδιά, ηλικίας 10 και 13 ετών:

«Κατά την επικοινωνία των τέκνων των διαδίκων με τον Δικαστή του παρόντος Δικαστηρίου, εξέφρασαν και τα δύο την επιθυμία τους να ανατεθεί η επιμέλεια τους στον πατέρα τους. Παρά την έλλειψη γνώσεων παιδοψυχολογίας ο υπογράφων την παρούσα απόφαση Δικαστής εκτιμά ότι η δήλωση των παιδιών στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι ειλικρινής έκφραση της πραγματικής τους βούλησης. Τα ίδια κατέθεσαν ότι αγαπούν και τους δύο γονείς τους και ότι τα αγαπούν εξίσου αμφότεροι οι γονείς τους, πλην όμως δήλωσαν σταθερά και επίμονα την επιθυμία τους να διαμένουν με τον πατέρα τους. Σημειωτέον ότι έδειξαν καλή αντίληψη, ειλικρίνεια, αυθορμητισμό και το είδος εκείνο της ωριμότητας που συναντάται συχνά σε εκείνα τα παιδιά που έχουν βιώσει έντονες συγκρουσιακές καταστάσεις πριν από τον χωρισμό των γονιών τους. Υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, με κριτήριο το γενικό συμφέρον και μόνον των ανηλίκων τέκνων των διαδίκων, σωματικό, υλικό πνευματικό, ψυχικό και ηθικό, ενδείκνυται η ανάθεση της επιμέλειας των παιδιών στον πατέρα τους.»

Μάλιστα, το δικαστήριο όρισε χρηματική ποινή ύψους 10.000 ευρώ, σε βάρος της μητέρας και προσωπική κράτηση διάρκειας 30 ημερών σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με την απόφαση και δεν παραδώσει τα παιδιά στον πατέρα. Παράλληλα, διατάσσει τη γυναίκα να εγκαταλείψει την οικογενειακή κατοικία που άλλωστε ανήκει στο σύζυγο, για να διαμείνουν εκεί ο τελευταίος και τα παιδιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την απόφαση, ο πατέρας υποχρεούται να καταβάλει τη μηνιαία διατροφή που είχε οριστεί για τη μητέρα και για τα ανήλικα παιδιά τους, που δεν έδινε όταν εκείνη είχε την προσωρινή επιμέλεια.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων, με την οποία της ανατέθηκε προσωρινά η επιμέλεια των παιδιών και της παραχωρήθηκε προσωρινά τη ρύθμιση η χρήση της οικογενειακής στέγης, ο πατέρας σταμάτησε να εξυπηρετεί τις δόσεις του διακανονισμού για την εξόφληση οφειλής στη ΔΕΗ ύψους περίπου 7000 ευρώ, με αποτέλεσμα να σταματήσει η ηλεκτροδότηση της οικογενειακής οικίας.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση «η έγγαμη συμβίωση κλονίστηκε ανεπανόρθωτα στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 από αλλεπάλληλες εντάσεις και καυγάδες, ενώ τον Μάρτιο είχαν ήδη αποφασίσει ότι ο γάμος τους θα λυθεί». Από τη μία αποδείχθηκε, κατά το δικαστήριο, ότι η μητέρα είχε συνάψει τα έτη 2009 με 2011 εξωσυζυγική σχέση, γεγονός που πληροφορήθηκε ο πατέρας το 2014, καθώς «διέρρευσαν στο διαδίκτυο σχετικές φωτογραφίες».

Παρά ταύτα, ο σύζυγος αποφάσισε να μην ζητήσει τότε τη λύση του γάμου, πλην όμως η σχέση μεταξύ των συζύγων ουδέποτε αποκαταστάθηκε. Όπως επισημαίνεται, ο σύζυγος «δεν είναι άμοιρος ευθυνών, διότι μετήλθε, σε τουλάχιστον έναν από τους καυγάδες με τη συζύγό του, σε σωματική βία, χτυπώντας την με τα χέρια του και προκαλώντας μώλωπες στο πρόσωπο της», ενώ γίνεται λόγος για «κοινή αιτιότητα αμφοτέρων των συζύγων».

Πηγή: news247.gr

Διαβάστε ακόμη

Ματίνα Παγώνη: «Κάντε τεστ κορονοϊού πριν φύγετε για διακοπές»
Καύσωνας: Πότε ξεκινά η υποχώρηση της θερμοκρασίας
Δανός ισχυρίζεται ότι είναι ο Μπεν
Και όμως η Hello Kitty δεν είναι γάτα
Κλειστός ο Εθνικός κήπος
Μάθημα Ηθικής για όσα παιδιά δεν διδάσκονται Θρησκευτικά

Δείτε ακόμη

“Το Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας” σε καλοκαιρινή περιοδεία
Γλυπτική και σώμα: μια σύνθεση
Καλοκαίρι για παιδιά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
Εθνική Πινακοθήκη: Από την επιφάνεια στον χώρο
Μουσείο Μαρία Κάλλας: Δωρεάν καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά
Meet Market: Δωρεάν δραστηριότητες για παιδιά
Share This Post